Ρολό σολομού με σπανάκι και κατίκι Δομοκού ΠΟΠ

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γεύση ξεχωριστή έτσι για ένα ορεκτικό με αξία … που μπορεί να συνοδεύσει αρμονικά ένα λευκό κρασί του ΕΟΣ Σάμου, από τα αρχέγονα εδάφη που εντυπωσιάζει…

Μια γευστική δημιουργία του Βαγγέλη Μπιλιμπά, που γίνεται τόσο εύκολα και αρέσει.

Βαγγέλης Μπιλιμπάς
Βαγγέλης Μπιλιμπάς

Ρολό σολομού με σπανάκι και κατίκι Δομοκού

Από τον πολυβραβευμένο Βαγγέλη Μπιλιμπά, executive chef Aphrodite Garden restaurant, Σάμος

Ρολό σολομού με σπανάκι και κατίκι Δομοκού ΠΟΠ 1

Υλικά

500 γρ. φρέσκο σπανάκι, καλά πλυμένο

300 γρ κόκκινο σέσκουλο

1 ματσάκι άνηθο

500 γρ καπνιστό σολομό, σε φέτες

2 αυγά

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

2 lime και το ξύσμα τους

1 κ.σ. κάπαρη καλά πλυμένη

300 γρ τυρί κατίκι Δομοκού ΠΟΠ

Για το φινίρισμα

50 γρ. φρέσκο κόκκινο σέσκουλο

Σταγόνες σάλτσας ή τσάτνευ

Ρολό σολομού με σπανάκι και κατίκι Δομοκού ΠΟΠ 2

Τρόπος παρασκευής 

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και ζεματάμε  το σπανάκι και τα σέσκουλα για 3 λεπτά.

Αμέσως τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να διατηρήσουν το χρώμα τους.

Τα στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε δύο κρόκους αυγών μαζί με το σπανάκι και τα σέσκουλα και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα δύο ασπράδια αυγού και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα και να δημιουργηθούν κορφούλες.

Ρίχνουμε στον κάδο και το μείγμα λαχανικών και με την μαρίζ ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί , απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στρώνοντας την επιφάνεια υπολογίζοντας να είναι το πάχος του 1 cm περίπου.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μπολ αναμειγνύουμε το κατίκι, το χυμό λάιμ, το ξύσμα, την κάπαρη και τον άνηθο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Πάνω στο ψημένο μείγμα σπανάκι απλώνουμε την κρέμα τυριού, τις φέτες σολομού και τυλίγουμε  σφιχτά σε ρολό.

Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο σκεπασμένο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για 2 ώρες τουλάχιστον.

Ρολό σολομού με σπανάκι και κατίκι Δομοκού ΠΟΠ 3

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε σε πιατέλα βάζοντας στη μέση από ένα κλωνάρι σέσκουλο που έχουμε ζεματίσει για 5 λεπτά.

Στο πιάτο για το φινίρισμα βάζουμε διάφορες σαλτσούλες ή τσάτνευ.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2023