Ρολό χοιρινό γεμιστό με βερίκοκα και δαμάσκηνα – Ρύζι αρωματικό με κουρκουμά – Δύο συνταγές με γεύση και άρωμα εξωτικό.

Ρολό χοιρινό γεμιστό με βερίκοκα και δαμάσκηνα - Ρύζι αρωματικό με κουρκουμά

Διπλή νοστιμιά για σήμερα πασπαλισμένη με άρωμα γιορτινό. Γιατί κάθε μέρα πρέπει να είναι ημέρα γιορτής για την οικογένεια. Μαγειρεύοντας δείχνουμε την αγάπη μας για τους δικούς μας και τους φίλους μας μόνο τότε το φαγητό θα έχει νοστιμιά περισσή.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πάντα μου άρεσε να ετοιμάζω για τους φίλους μου ρολό χοιρινό ή κοτόπουλο με βερίκοκα και δαμάσκηνα. Τα συνόδευα πάντα με πατάτες τηγανιτές λουσμένες με την αρωματική σάλτσα.

Χρησιμοποιώντας διάφορες συνταγές πολύπλοκες μου έπαιρνε χρόνο. Ο Σπύρος μου ετοίμασε ένα νόστιμο ρολό με βερίκοκα αποξηραμένα και δαμάσκηνα και επειδή μου αρέσουν πολύ οι εξωτικές γεύσεις έβαλα και κόκκους ροζ πιπεριού με αμύγδαλα στη σάλτσα.

Σήμερα ο Σπύρος ετοίμασε ένα αρωματικό και πολύ θρεπτικό ρύζι με κουρκουμά, με ιδιαίτερη διατροφική αξία και συνόδευσε το ρολό. Επειδή όμως οι πατάτες αμαρτία… αρέσουν στα παιδιά έκανα μια παρέκκλιση αυτή τη φορά…

Εσείς μπορείτε να ετοιμάσετε το ρολό ανάλογα με τις προτιμήσεις σας δηλαδή να χρησιμοποιήσετε μόνο βερίκοκα ή μόνο δαμάσκηνα ή ακόμα ανανά αποξηραμένο και το χειμώνα κάστανο και δαμάσκηνο.  Μπορείτε να «σβήσετε» το χοιρινό με γλυκό κρασί ή μαυροδάφνη αλλά το χρώμα θα γίνει πιο σκούρο. Στη σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε κουκουνάρι, αμύγδαλο ή ότι σας αρέσει.

Αντίστοιχα μπορείτε να αντικαταστήσετε το χοιρινό με κοτόπουλο ή μοσχάρι απλά θα διαφέρει λίγο ο χρόνος ψησίματος ανάλογα με το κρέας.

Η συνταγή θα σας εντυπωσιάσει.

Ρολό Χοιρινό γεμιστό με βερίκοκα και δαμάσκηνα

 Από το Σπύρο Νάκο executive chef του Delliniko, Αθήνα

Υλικά

2 κιλά μπούτι χοιρινό

100 γρ βούτυρο

100 γρ καρότα  κομμένα σε χοντρές φέτες

100 γρ σέλινο χοντροκομμένο

100 γρ κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

10 βερίκοκα

10 δαμάσκηνα

1 ποτήρι κρασί  λευκό ή κονιάκ

300 ml ζωμό βοδινό

1 κ.σ. κόρν φλάουρ

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής 

Κόβουμε και ανοίγουμε το χοιρινό σαν μια  μεγάλη φέτα κατά μήκος.

Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό εσωτερικά και γεμίζουμε με τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

 Κάνουμε ρολό το χοιρινό σε στρογγυλή φόρμα και το δένουμε με σπάγκο.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε  το κρέας.

Το σοτάρουμε γυρίζοντάς το με λαβίδα ολόγυρα μέχρι να ροδίσει από όλες της μεριές.

Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο και το  κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.

Σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Μεταφέρουμε το κρέας και την σάλτσα του σε γάστρα.

Προσθέτουμε το ζωμό βοδινού  και 1 ποτήρι ζεστό νερό.

Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 90 λεπτά. Ανά διαστήματα γυρίζουμε το κρέας.

Αφού ψηθεί ανοίγουμε προσεκτικά τη γάστρα και βγάζουμε το χοιρινό.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και τότε την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Περνάμε τη σάλτσα από σήτα για να είναι πιο καθαρή.

Αν η σάλτσα είναι αραιή τότε μπορούμε να την βράσουμε λίγο και να την δέσουμε με το κορνφλάουρ.

Ρίχνουμε πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει 45 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.

Δεύτερη συνταγή

Ρύζι με κουρκουμά

Υλικά 

350 γρ  ρύζι μπασμάτι

50 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

80 γρ βούτυρο

50 γρ κουρκουμά

αλάτι θαλασσινό

1050 ml ζωμό κότας

κεφαλογραβιέρα  τριμμένη

Τρόπος Παρασκευής

 Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο  για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τον κουρκουμά, το αλάτι και το ζωμό και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά.

 Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσει για 12’ – 15’ σκεπασμένο με καπάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φουσκώσει.

 Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζουμε.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε το χοιρινό κομμένο σε φέτες με την σάλτσα του και ρύζι αρωματισμένο με κουρκουμά, χερίσιες πατάτες τηγανιτές πασπαλισμένα με κεφαλογραβιέρα και σάλτσα.