Ρολάκια λαχανικών – Νηστίσιμα και νόστιμα

Τα ροδοκοκκινισμένα φύλλα ρυζιού κρύβουν γεύσεις λαχανικών με την αψάδα του τζίντζερ και του λευκού βαλσάμικου. Ιδεατά για φιλικές «συνάξεις» … Μια γευστική δημιουργία ιδιαίτερα αγαπητή με τη δική σας υπογραφή.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα ρολάκια λαχανικών ή αλλιώς ανοιξιάτικα ρολάκια, είναι γνωστά σαν spring rolls, και έχουν κατακτήσει τη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Ξεκίνησαν από την Άπω Ανατολή και κατέκτησαν τον κόσμο.

Οι σάλτσες που χρησιμοποιούνται είναι διαφόρων ειδών όμως αυτή με την γλυκιά πιπεριά χαρίζει αρμονία περισσή και μου αρέσει πολύ.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρονται για τις περιόδους νηστείας.

Η φίλη μου η Εύη τα φτιάχνει πολύ νόστιμα και μας έδωσε την συνταγή.

Ανοιξιάτικα ρολάκια

Από την Εύη Μάλαμα, δεινή μαγείρισσα

Υλικά

Για τα ρολά

20 φύλλα ρυζιού, ειδικά για ανοιξιάτικα ρολάκια

1 φλιτζάνι φύτρες φασολιών

2 φλιτζάνια, ψιλοκομμένο λάχανο

2-3 κ.σ. σπορέλαιο

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο

1 καρότο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια

4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό

1 κ.σ. σάλτσα σόγια

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ. ψιλά noodles ρυζιού

σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο

3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. βαλσάμικο λευκό

3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

180 ml νερό

1 κ.γ. αλάτι

1  κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

1 κ.σ. μπούκοβο

1 κ.γ. κοφτό νισεστέ ή κορν φλάουρ

2 κ.σ. νερό

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα νουντλς και ρίχνουμε το καυτό νερό μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι ανά 4 εκατοστά.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο και το λάχανο και τα ανακατεύουμε ελαφρά για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα νουντλς, τις φύτρες, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε σε μπολ να κρυώσουν και ρίχνουμε πιπέρι.

Σε ένα φλιτζάνι με νερό ανακατεύουμε το νισεστέ μέχρι να διαλυθεί.

Ανοίγουμε τα φύλλα ρυζιού στον πάγκο της κουζίνας και αφού το βάζουμε διαγώνια με την γωνιά προς εμάς, με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση κατά μήκος και ρολάρουμε κλείνοντας τα δύο πλαϊνά. Στις άκρες βάζουμε λίγο  νισεστέ για να μην φύγει η γέμιση.

Βάζουμε τα spring rolls σε ταψί και τα αφήνουμε για 1 ημέρα στο ψυγείο καλυμμένα, με διαφανή μεμβράνη.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο και όταν κάψει τηγανίζουμε τα ρολάκια γυρίζοντάς τα με λαβίδα για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς.

Στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το νισεστέ και το νερό, και τα πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υλικό από το μπλέντερ και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράσει η σάλτσα.

Κατεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά μέχρι να  δέσει η σάλτσα.

Διαλύουμε το νισεστέ σε νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα.

Αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά και να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Η σάλτσα σερβίρετε πάντοτε κρύα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα τα ανοιξιάτικα ρολάκια και σε ένα κουπάκι τη σάλτσα για να βουτάμε ή τα περιλούζουμε.