Ένα υγιεινό και ξεχωριστό πιάτο της κρητικής κουζίνας, με ταπεινά υλικά αλλά γεύση που «γράφει».
Η κρητική κουζίνα διανθίζει τα όσπρια με βοτάνια, χόρτα αλλά και ρύζι.
Η Φωτεινή Κασσαβέτη αρθρογράφος του emvolos.gr, βραβευμένη βοτανολόγος ετοίμασε την γευστική δημιουργία για εμάς. Την δοκιμάσαμε και πολύ μας άρεσε. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τις δικές σας «τσαχπινιές» όπως, να βράσετε το ρύζι σε ζωμό κότας ή λαχανικών και ακόμα αν θέλετε μπορείτε να προσθέτετε λίγο σπανάκι ή το χορταρικό που αγαπάτε.
Σε κάθε περίπτωση ο χυμός λεμονιού και το πιπέρι είναι απαραίτητα.
ΡΕΒΥΘΟΡΙΖΟ
Από την Φωτεινή Κασσαβέτη εξαίρετη βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα!
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. ρεβίθια βραστερά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. καφέ ρύζι
Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι
2 κ. σούπας αλεύρι
1 κ. σούπας σόδα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τα ρεβίθια και τα μουσκεύουμε σε νερό από το βράδυ.
Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη σόδα για 1 ώρα.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε πέντε- έξι ποτήρια νερό και τα βράζουμε.
Μόλις το νερό κοχλάσει ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ψηθούν για μια ώρα, εξαρτάται βέβαια πόσο βραστερά είναι τα ρεβίθια μας. Δοκιμάζουμε και «κρίνουμε».
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Ρίχνουμε το ρύζι αφού το πλύνουμε και τα «ψήνουμε» όλα μαζί για ένα τέταρτο ακόμα, αφού έχουμε αλατοπιπερώσει τα ρεβίθια μας.
Διαλύουμε στο λεμονοχυμό μας το αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε τα ρεβίθια μας με ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 3 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
Χυλωμένα ρεβύθια με σπυρωτό ριζάκι, θέλετε τίποτα καλύτερο.