Η Έφη είναι αγαπημένη φίλη που έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και της Μυτιλήνης.
Είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα και ήταν δημιουργός κάποιων από τα trendy εστιατόρια. Σήμερα το όμορφο Dirty Ginger, στο Χαλάνδρι φέρει την δική της υπογραφή.
Οι συνταγές της Έφης συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο της με τον τίτλο «Μυτιληνιές Γεύσεις» που αξίζει να το γνωρίσετε…
Ζήτησα από την Έφη να μου δώσει τη συνταγή από τα αγαπημένα μου ρεβίθια με αυτό το διαφορετικό τουίστ στη γεύση με κόλιαντρο και την μοιράζομαι μαζί σας.
Ευχαριστούμε Έφη
Ρεβίθια με ντομάτα, my style
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια από καλή σοδειά
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
3 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τριφτή, χωρίς τη φλούδα και τα σπορια
1 κ.σ πελτέ
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κλαδί δεντρολίβανο
1 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη
1/4 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Extra delicious sauce
Mισό φλιτζάνι φρέσκο κόλιαντρο
2 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ ελαιόλαδο εκλεκτό ή αγουρέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο
Τρόπος παρασκευής
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με μπόλικο χλιαρό νερό.
Τα αφήνουμε να φουσκώνουν όλη τη νύχτα και την επομένη ρίχνουμε 1 κουταλάκι σόδα μαγειρικής και τα αφήνουμε για 30 λεπτά.
Ξεπλένουμε καλά και τα σουρώνουμε.
Βάζουμε τα ρεβίθια σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Τα ξαφρίσουμε και τα στραγγίζουμε πετώντας το πρώτο νερό.
Αλλάζουμε νερό που πρέπει να καλύπτει τα ρεβίθια και δυο δάχτυλα ακόμα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα σε άλλη μικρότερη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Μόλις μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει και να πυκνώσει η σάλτσα των ρεβιθιών.
Στο μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά της extra delicious sauce μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν βελούδινη υφή.
Σερβίρουμε τα ρεβίθια ζεστά και από πάνω περιχύνουμε την απίθανη σάλτσα.