Ρεβανί Βεροίας – Σήμα κατατεθέν της «Βασίλισσας του Βορρά»!

Ελένη Σιδηροπούλου
Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Είναι γνωστό στο πανελλήνιο πως πατρίδα του ρεβανί είναι η πόλη μου η Βέροια, η ξακουστή Βασίλισσα του Βορρά. Με μεγάλη μου χαρά και τιμή λοιπόν, σαν γνήσια Βεροιώτισσα, σας παρουσιάζω το ντόπιο παραδοσιακό ρεβανί. Ένα γλυκό που μπορείς να συνοδεύσεις με παγωτό βανίλια ή παγωτό κρέμα.

Περιττό να προεξοφλήσω από τώρα πως θα σας ξετρελάνει τόσο, που δεν θα καταλάβετε πόσο γρήγορα θα εξαφανιστεί.

Γι αυτό, φτιάξτε ενισχυμένη ποσότητα!

Ρεβανί Βεροίας 1

Ρεβανί Βεροίας

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

                    Πρώτα θα ξεκινήσουμε με το σιρόπι μας, για να προλάβει να κρυώσει.

Υλικά για το σιρόπι, θα χρειαστούμε:

700 γρ. ζάχαρη

650 γρ. νερό

1 φλούδα λεμόνι

1 στικ κανέλας

50 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας

Εκτέλεση – σιρόπι:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 5 λεπτά μόνο, εκτός από το λικέρ που θα μπει στο τέλος, αφού βράσει το σιρόπι μας.

Υλικά για το κέικ ρεβανί θα χρειαστούμε:

4 αυγά

250 γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φακ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι για την ένταση

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

ξύσμα από ένα λεμόνι

Ρεβανί Βεροίας 2

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 5 λεπτά μόνο, εκτός από το λικέρ που θα μπει στο τέλος, αφού βράσει το σιρόπι μας.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μία υπέροχη κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως είναι γραμμένα. Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να μην χάσει η ζύμη τον όγκο της. Βάζουμε τη ζύμη-κέικ σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί μετρίου μεγέθους με λίγο βούτυρο και λίγο σιμιγδάλι, για να κάνει μία υπέροχη κρούστα.

Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς, ανάλογα με τον φούρνο, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου.

Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο, το σιροπιάζουμε έτσι όπως είναι ζεστό ζεστό. Δηλαδή ζεστό ρεβανί κρύο σιρόπι.

Ρεβανί Βεροίας 3

Το σιρόπι θα πρέπει να το ρίχνετε σιγά σιγά με μία κουτάλα, για να μην σας σπάσει.

Ρεβανί Βεροίας 4

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός για σήμερα στην Ελλάδα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024
Επόμενο άρθρο…«δεν δικαιούσθαι για να ομιλείτε»… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος