Μια άλλη επτασφράγιστη συνταγή «χαρίζεται» στον ΄Εμβολο από την Χίο. Το νησί των αρωμάτων και των γλυκών δημουργιών που σε κατακτούν και πάντα επιστρέφεις…Αν και η Βέροια φημίζεται για το ρεβανί της, η Χίος είναι περίφημη για τα γλυκά του κουταλιού αλλά και το ραβανί της που έχει άρωμα μαστίχας και τριαντάφυλλου.
Στην κουζίνα του Porto Emborio στην μοναδική παραλία της Μεσογείου με τα Μαύρα γυαλιστερά Βόλια, ετοιμάσαμε μαστιχάτο ραβανί μαζί με την Μαρία ξακουστή μαγείρισσα της Χίου. Το συνοδεύσαμε και με ένα σφηνάκι αρωματικής μαστίχας και θρυματισμένο πάγο και ήταν όνειρο.
Μια που μιλάμε για λικέρ μαστίχας μην ξεχνάτε ότι ακόμα και το ποτηράκι που θα σερβίρετε την μαστίχα πρέπει να είναι παγωμένο… για να αναδειχθούν τα αρώματα.
Από την Μαρία Αναστασάκη του restaurant Porto Emborio, στα Μαύρα Βόλια της Χίου
Υλικά
1 1/3 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/3 ποτήρι αλεύρι
1 1/3 ζάχαρη καστανή
1/2 φλ. του τσαγιού βούτυρο
1/2 ποτήρι γάλα
5 αυγά
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
Για το σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη άχνη
3 ποτήρια νερό
1 φλούδα λεμονιού ακέρωτου
1 φλούδα χιώτικου μανταρινιού ακέρωτου
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. χυμός χιώτικου μανταρινιού
3 κ.γ. βούτυρο
Για το φινίρισμα
100 γρ. αμυγδαλόψυχα
50 γρ. γλυκό κουταλιού κυδώνι ή περγαμόντο ή τριαντάφυλλο
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν». Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και τα προσθέτουμε στην ζάχαρη αργά αργά ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι, κουταλιά-κουταλιά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα οβάλ πιρέξ ή ένα ταψί διαμέτρου 26εκ. και ψήνουμε το γλυκό σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε, με μία οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή το ραβανί μας είναι ψημένο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βράζοντας όλα τα υλικά μαζί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να «δέσει». Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βρέχουμε το ραβανί μας. Σημείωση: Το βρέχουμε κουταλιά-κουταλιά σε όλα τα σημεία.
Αφού κρυώσει εντελώς το ραβανί, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το διακοσμούμε με αμύγδαλα.
Για μια αυθεντική χιώτικη εκδοχή γαρνίρουμε το κάθε κομμάτι και μια κουταλιά γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλου, κυδώνι, φιστίκι ή περγαμόντο.