Ραφιολάκια Μυκονιάτικα

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα γλυκάκια της γιορτής και του γάμου δηλώνουν παρών σε κάθε εκδήλωση χαράς. Είναι τόσο αρωματικά και τόσο νόστιμα. Γίνονται συνήθως τηγανητά αλλά και ψητά είναι θαύμα. Το τοπικό τυράκι τους η τυροβολιά υπάρχει σε κάθε σπίτι. Η τυροβολιά του Γιώργου Συριανού, της Μykonos Farmers, όπως και τα υπόλοιπα τυράκια τους είναι τα καλύτερα, πολύτιμα θα έλεγα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την τυροβολιά με ανθότυρο και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο υπέροχο.

Η Ειρήνη Ζουγανέλη, εξαιρετική μαγείρισσα μας υποδέχθηκε στην κουζίνα της και ετοίμασε τις αγαπημένες της παραδοσιακές συνταγές.

Ραφιολάκια Μυκονιάτικα 1

Ραφιολάκια Μυκονιάτικα

από την Ειρήνη Ζουγανέλη, εξαιρετική μαγείρισσα!

Υλικά

Για το φύλλο

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Νερό, όσο πάρει

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

Χυμό από μισό πορτοκάλι

1 αυγό

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

Για την γέμιση

500 γρ. τυροβολιά Μυκόνου ή ανθότυρο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

2 αυγά

1 κ. γ. κανέλα Κεϋλάνης

1 βανίλια

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο

Για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Για το φινίρισμα

Κανέλα

Μέλι θυμαρίσιο

Σουσάμι  ή καστανή ζάχαρη

Ραφιολάκια Μυκονιάτικα

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα υλικά για το φύλλο και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο κάθε φορά με τον πλάστη.

Χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι ή τσέρκι διαμέτρου 6-10 εκ., ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε, και κόβουμε δίσκους ζύμης.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε μια μικρή κουταλιά από τη γέμιση.

Περνάμε την περιφέρεια του κύκλου με πινέλο βουτηγμένο σε νερό.

Διπλώνουμε τα δύο μέρη του φύλλο για να σχηματίσουμε μισοφέγγαρο και κλείνουμε καλά τις άκρες με το χέρι ή με ένα πιρούνι.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα ραφιολάκια, για να «κρατηθεί» το λάδι.

Περιχύνουμε με μπόλικο μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι αν θέλουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 27-12-2021
Επόμενο άρθροΒασιλόπιτα τσουρεκάτη – Αυθεντική και νόστιμη