Ψωμάκια γεμιστά με ταχίνι – Γεύση Σαρακοστής

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Το ταχίνι μπήκε δυναμικά στη ζωή μας όταν ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για «βόμβα» αντιοξειδωτικών και αμινοξέων.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αποτελεί κύρια πηγή μαγνησίου και ψευδαργύρου απαραίτητα για την παραγωγή βιταμίνης D. Τα συστατικά του καταπολεμούν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και την οξείδωση των λιπαρών οξέων, που ευθύνονται για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τη γήρανση των κυττάρων, την αθηροσκλήρωση, τη χοληστερίνη και σύγχρονες ασθένειες. Μια κουταλιά ταχίνι δημιουργεί ένα υπέροχο dressing για σαλάτες λαχανικών, οσπρίων και ψητών λαχανικών.

Το ταχίνι χαρίζει μια πινελιά ευζωίας στα μπισκότα, τα ψωμάκια, το κέικ, τις κρέμες. Τελευταία τα ταχινοπιτάκια με τραγανό φύλλο μου έχουν κλέψει την καρδιά…όπως και τα ψωμάκια παραγεμιστά με ταχίνι και καρύδια.

Η συμβουλή μας υιοθετείστε το ταχίνι στη διατροφή σας.

Ψωμάκια γεμιστά με ταχίνι και καρύδια

Από τη θεία Ελένη Ορφανουδάκη

Υλικά

Για τη ζύμη 

3 – 3 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

2 κ.σ.  ζάχαρη καστανή

λίγο αλάτι

1 φακελάκι ξηρή  μαγιά

¼ φλιτζανιού σησαμέλαιο

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι ταχίνι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη

150 γρ. καρύδια τριμμένα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ  τη ζάχαρη, το αλάτι, το σησαμέλαιο και το ζεστό νερό που δεν πρέπει να είναι καυτό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα.

Σε άλλο  μπολ βάζουμε την μαγιά και 3 φλιτζάνια από το κοσκινισμένο αλεύρι  και ανακατεύουμε καλά.

Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε και το μίγμα της ζάχαρης και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για  1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 5 μπάλες.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο  και ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα πλάτους 8 εκατοστών και 28 εκ. ύψους .

Βάζουμε τη  γέμιση σε όλη την επιφάνειά τους και τα διπλώνουμε στην μέση. Κόβουμε το ζυμάρι και το δένουμε κόμπο διπλώνοντας ομοιόμορφα τις άκρες τους.

Πασπαλίζουμε αν θέλουμε τα ψωμάκια με ζάχαρη ή σουσάμι.

Σε ταψί έχουμε στρώσει χαρτί αντικολλητικό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 35 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ελέγξουμε ότι ψήθηκαν και από κάτω.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα τουλάχιστον.