Ψωμάκια γεμιστά με ταχίνι – Γεύση Σαρακοστής

Το ταχίνι μπήκε δυναμικά στη ζωή μας όταν ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για «βόμβα» αντιοξειδωτικών και αμινοξέων.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αποτελεί κύρια πηγή μαγνησίου και ψευδαργύρου απαραίτητα για την παραγωγή βιταμίνης D. Τα συστατικά του καταπολεμούν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και την οξείδωση των λιπαρών οξέων, που ευθύνονται για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τη γήρανση των κυττάρων, την αθηροσκλήρωση, τη χοληστερίνη και σύγχρονες ασθένειες. Μια κουταλιά ταχίνι δημιουργεί ένα υπέροχο dressing για σαλάτες λαχανικών, οσπρίων και ψητών λαχανικών.

Το ταχίνι χαρίζει μια πινελιά ευζωίας στα μπισκότα, τα ψωμάκια, το κέικ, τις κρέμες. Τελευταία τα ταχινοπιτάκια με τραγανό φύλλο μου έχουν κλέψει την καρδιά…όπως και τα ψωμάκια παραγεμιστά με ταχίνι και καρύδια.

Η συμβουλή μας υιοθετείστε το ταχίνι στη διατροφή σας.

Ψωμάκια γεμιστά με ταχίνι Γεύση ΣαρακοστήςΨωμάκια γεμιστά με ταχίνι και καρύδια

Από τη θεία Ελένη Ορφανουδάκη

Υλικά

Για τη ζύμη 

3 – 3 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

2 κ.σ.  ζάχαρη καστανή

λίγο αλάτι

1 φακελάκι ξηρή  μαγιά

¼ φλιτζανιού σησαμέλαιο

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι ταχίνι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη

150 γρ. καρύδια τριμμένα

Ψωμάκια γεμιστά με ταχίνι Γεύση Σαρακοστής 2Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ  τη ζάχαρη, το αλάτι, το σησαμέλαιο και το ζεστό νερό που δεν πρέπει να είναι καυτό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα.

Σε άλλο  μπολ βάζουμε την μαγιά και 3 φλιτζάνια από το κοσκινισμένο αλεύρι  και ανακατεύουμε καλά.

Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε και το μίγμα της ζάχαρης και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για  1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 5 μπάλες.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο  και ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα πλάτους 8 εκατοστών και 28 εκ. ύψους .

Βάζουμε τη  γέμιση σε όλη την επιφάνειά τους και τα διπλώνουμε στην μέση. Κόβουμε το ζυμάρι και το δένουμε κόμπο διπλώνοντας ομοιόμορφα τις άκρες τους.

Πασπαλίζουμε αν θέλουμε τα ψωμάκια με ζάχαρη ή σουσάμι.

Σε ταψί έχουμε στρώσει χαρτί αντικολλητικό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 35 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ελέγξουμε ότι ψήθηκαν και από κάτω.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα τουλάχιστον.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 6 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024