Ψητά λαχανικά με ταχίνι – Πανδαισία χρωμάτων

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια σαλάτα με ψητά λαχανικά με πολύ χρώμα και κυρίως detox. Είναι πολύ νόστιμα και η γεύση τους ξεχωριστή αφού έχουν ένα dressing από ταχίνι και λεμόνι. Μια σαλάτα που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά με μια πινελιά εξωτική.

Συνοδεύουν αρμονικά το κρέας ή το ψάρι και διανθίζουν ένα γιορτινό τραπέζι.

Πιο πρόσφατα τα δοκιμάσαμε και στην Αρμενία πασπαλισμένα με σουσάμι σαν συμπληρωματική γεύση του dressing με ταχίνι.

Ψητά λαχανικά με ταχίνι 1

Ψητά λαχανικά με ταχίνι

Από το Abelyans house restaurant, Γκαρνί Αρμενίας

Υλικά για 4 άτομα

Για τα λαχανικά

2 πιπεριές κόκκινες Φλώρινας

2 πιπεριές πράσινες

1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη

2 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες φλάσκες

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

50 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ½  κ.σ. φύλλα θυμαριού

Για το dressing ταχίνι

4 κ.σ. ταχίνι

Χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι

2-3 κ.σ. χλιαρό νερό

2 πρέζες σκόρδο, σε σκόνη

Για το φινίρισμα

Σουσάμι

Ψητά λαχανικά με ταχίνι 2

 

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες σε λωρίδες, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου να μαριναριστούν για 15 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το dressing.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λίγο ταχίνι με χυμό λεμονιού, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο απαλή υφή,  πασπαλίζουμε με τη σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε τα λαχανικά με το dressing και τα ανακατεύουμε ελαφρά με χέρι.

Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και αραδιάζουμε τα λαχανικά.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα και από τις δύο πλευρές με λαβίδα.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σουσάμι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα.

Ψητά λαχανικά με ταχίνι 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε πριν τα σερβίρουμε τα ραντίζουμε με ένα σφηνάκι ούζο για έξτρα άρωμα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 16 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 16 Μαΐου 2025