Ψάρι φρικασέ με αρωματικά – Γεύση με άρωμα θαλασσινό

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η φίλη μου η Έφη λατρεύει τα ψάρια όπως και εγώ. Οι παιδικές μου αναμνήσεις από τα απίθανα καλοκαιρινά οικογενειακά τραπεζώματα ήταν πάντα αφιερωμένα στη θαλασσινή κουζίνα και τα απολαμβάναμε σε ταβερνάκι της Κάντιας Ναυπλίου, πάνω στην θάλασσα.

Ακόμα και σήμερα έχω συνδυάσει την απόλαυση του ψαριού ατενίζοντας τη θάλασσα … Καθόλου τυχαία που όποτε βρίσκομαι στο εστιατόριο Αγιολί στη Θεσσαλονίκη, επιλέγω πιάτα της θαλασσινής κουζίνας ατενίζοντας το απόλυτο γαλάζιο…

Μύκονος
Η Μύκονος το δειλινό… από τα Χολάκια

Δεν θυμάμαι να έχω μαγειρέψει ποτέ ψάρι σπίτι μου. Η φίλη μου όμως το συνηθίζει, ειδικά αυτή την εποχή που στη Μύκονο, ακόμα βρίσκει φρέσκο ψάρι και ετοιμάζει για όλους μας. Μου αρέσει πολύ το ψάρι φρικασέ με αρωματικά και ειδικά αυτόν τον άγριο μάραθο της Μυκόνου… και από το μπαλκόνι της η θάλασσα ξετυλίγεται μπροστά μας και μετράμε νησάκια.

Η συνταγή της Έφης όπως πάντα πανεύκολη και την μοιράζομαι μαζί σας.

Ψάρι φρικασέ με αρωματικά

Ψάρι φρικασέ με αρωματικά

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο

 

Υλικά

2 φιλέτα ψαριού από κοκκινόψαρο ή ψάρι επιλογής μας

1 κιλό φρέσκα χόρτα αντίδια, σταμναγκάθι, ραδίκια

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Χυμό από 2 ζουμερά φρέσκα λεμόνια

1 μικρή ρίζα φινόκιο, ψιλοκομμένη ή χοντροτριμμένη

Μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο

5  κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 σφηνάκι ούζο Μυτιλήνης

1 φρέσκο αυγό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο

 

Για το φινίρισμα

Φούντες άγριου μάραθου

 

Ψάρι φρικασέ με αρωματικά 1

 

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε το ψάρι και το χωρίζουμε σε 2 φιλέτα.

Βάζουμε τα φιλέτα του ψαριού σε ταψάκι και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ούζο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 190ο C για 20 – 25 λεπτά γυρίζοντας το ψάρι προσεκτικά και από τις δύο μεριές.

Παράλληλα έχουμε βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα χόρτα για 10 – 15 λεπτά και τα σουρώνουμε. Κρατάμε μισό φλιτζάνι ζωμό για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το φινόκιο, το μάραθο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και τα χόρτα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, το ζωμό από τα χόρτα, που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν και μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Σε βαθιά πιατέλα χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και λίγο από το ζωμό που μέσα έχουμε αναλύσει το κόρν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε τα χόρτα με το αυγολέμονο και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα. Βάζουμε τα χόρτα σαν βάση και από πάνω το ψημένο ψάρι και ρίχνουμε και λίγο από τη σάλτσα αυγολέμονο στο ψάρι.

Διακοσμούμε με κλαράκια μάραθου.

 

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού σήμερα στην Τ.Κ Καβασίλων
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 27 Μαΐου  2022