Προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια – Βουνίσια κουζίνα αυθεντική

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα Βαρδούσια είναι βουνά αγέρωχα, πανέμορφα, με ενδημικά βοτάνια, βιοποικιλότητα θαυμαστή, ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, φιλόξενους ανθρώπους, που παρά τις δυσκολίες χαμογελούν…

Νέοι άνθρωποι, επιστήμονες οι περισσότεροι ακολουθώντας το όραμά τους επέστρεψαν στην περιοχή της Δωρίδας και μεγαλουργούν… Έδωσαν τη ζωή που έλειπε σε χωριά που μέχρι πριν από λίγο έμοιαζαν εγκαταλελειμμένα.

Η Μαρίνα είναι το λαμπρό παράδειγμα… ενώ γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα, αποφάσισε να πραγματώσει τα όνειρά της στο Διχώρι. Το εστιατόριό της στην πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια είναι κουκλίστικο και σημείο συνάντησης εκλεκτών…

Η πισίνα και το δειλινό στα Βαρδούσια…

Μετά από 4 χρόνια τώρα ξεκινά μαζί με τον Τάκη Αδαμόπουλο, διακεκριμένο στέλεχος πληροφορικής στην Αθήνα, κάτι καινούργιο με απίθανες προοπτικές. Ενα πέτρινο ξενοδοχειακό συγκρότημα πλήρως ενταγμένο στη φύση. Όπως πάντα η Μαρίνα μας εξέπληξε μια ακόμα φορά αφού ξεκίνησε ανορθόδοξα… δημιουργώντας πρώτα την πισίνα, κυριολεκτικά στην καρδιά των Βαρδουσίων με θέα συγκλονιστική…. που πρώτοι την απολαύσαμε.

Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας τη γευστική δημιουργία της Μαρίνας.

Προβατίνα κοκκινιστή με μακαρόνια

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι Βαρδουσίων 

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πρόβατο μπούτι ή χεράκι, κομμένο σε μικρά κομμάτια

500 γρ. μακαρόνια, χοντρά Νο2

2 ποτήρια κόκκινο κρασί

3 ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 ξύλο κανέλας

4 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

 Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το κρέας  και το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το σκόρδο, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.

«Σβήνουμε» με κόκκινο κρασί αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί και αμέσως μετά, ρίχνουμε τη ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τα τελευταία 2-3 λεπτά αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε και πάλι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει βάζουμε τα μακαρόνια, χωρίς να τα σπάσουμε και ρίχνουμε και λίγο αλάτι.

Ο χρόνος βρασμού αναγράφεται στη συσκευασία.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τα μακαρόνια και την προβατίνα.

Περιλούζουμε με σάλτσα και πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα.

Μικρά μυστικά

Για περισσότερη νοστιμιά πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα τριμμένη τη βάση του πιάτου και από πάνω βάζουμε τα μακαρόνια με το κρέας.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 17-10-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 17 Οκτωβρίου 2021