Πουρές πατάτας με λάδι μαύρης τρούφας – Άρωμα και γεύση φευγάτη…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η καλή πατάτα, το εκλεκτό βούτυρο και το υπέροχο λάδι μαύρης τρούφας κάνουν τη διαφορά.

Η αδελφική μου φίλη Βάσω Κατσαρού μας ετοιμάζει γεύσεις απίθανες όπως πάντα. Αυτή τη φορά μετατρέπει τον πουρέ σε γκουρμέ δημιουργία προσθέτοντας λάδι και σκόνη μαύρης τρούφας και μας αποκαλύπτει τα μυστικά για να γίνει ο πουρές σας απίθανος.

«Αξίζει να σας πω ότι το λάδι τρούφας, χαρίζει μια γεύση εξωτική και είναι της εταιρείας Δίρφυς, από την Εύβοια και το βρήκα στα Οk markets της γειτονιάς μου, που ανακαλύπτω κάθε φορά γευστικούς θησαυρούς.

Βάσω Κατσαρού
Η Βάσω στην κουζίνα της

Οι πατάτες που ταιριάζουν στον πουρέ είναι οι Νευροκοπίου αλλά και οι Κύπρου, γιατί έχουν λιγότερο άμυλο. Διαλέγουμε τις πιο σκληρές γιατί είναι πιο φρέσκες.  Οι πατάτες βράζονται χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, όμως τις πλένουμε καλά και τις βουρτσίζουμε να φύγουν τα χώματα.

Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με δροσερό νερό για να βράσουν σωστά και ομοιόμορφα. Μόλις αρχίσει ο βρασμός τότε βάζουμε το αλάτι. Για να καταλάβουμε ότι έχουν βράσει τις τρυπάμε με ένα πιρούνι, που πρέπει να φτάσει μέχρι το κέντρο της πατάτας. Τότε είναι έτοιμες. Δεν πρέπει ούτε να τις παραβράσουμε γιατί τραβάνε πολύ νερό, ούτε και να τις βγάλουμε σκληρές.

Αν θέλουμε super γεύση μπορούμε να τις βράσουμε σε ζωμό λαχανικών όπως έκαναν οι μαμάδες μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ, γιατί ο πουρές λόγω του αμύλου που απελευθερώνεται με την ταχύτητα δεν έχει ωραία υφή.

Ο μεταλλικός μύλος για πουρέ ή ντομάτα είναι ο καλύτερος. Το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο και το βούτυρο αγελαδινό εκλεκτό και μάλιστα να διατηρείται κρύο κομμένο σε κύβους, όταν το χρησιμοποιήσουμε.

Ο πουρές ανακατεύεται πάντα με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα χειρός αργά και με χάρη…

Μπορούμε να φτιάξουμε επίσης πουρέ χρησιμοποιώντας γλυκοπατάτες, σελινόριζα, καρότο, γογγύλια, αρακά και μπορούμε να τα ανακατέψουμε με τον πουρέ πατάτας ή να κάνουμε διάφορα σχέδια με τα χρώματα και τις υφές.

Η συνταγή δική σας»

Πουρές πατάτας με λάδι μαύρης τρούφας 1

Πουρές πατάτας με λάδι μαύρης τρούφας

Από τη Βάσω Κατσαρού –Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες Νευροκοπίου ή Κύπρου

250 γρ. κρύο βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια

250 ml γάλα

50 ml λάδι τρούφας

2 κ.σ μαύρη τρούφα, αφυδατωμένη

Ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Πουρές πατάτας με λάδι μαύρης τρούφας 2

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε με μπόλικο νερό τις πατάτες και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό.

Αρχίζουν να βράζουν και τις αφήνουμε για 25 λεπτά, ίσως και περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς να παραβράσουν.

Βγάζουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και αφού κρυώσουν καλά τις ξεφλουδίζουμε.

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και προσθέτουμε το γάλα και την τρούφα, ανοίγουμε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ζεσταθεί το γάλα σιγά σιγά.

Περνάμε τις πατάτες από το μύλο του πουρέ και όχι από το μπλέντερ για καλύτερο αποτέλεσμα. Στο μύλο χρησιμοποιούμε το εξάρτημα με τις πιο μικρές τρύπες, για καλύτερο φινίρισμα.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα τις λιωμένες πατάτες σε μέτρια βέβαια φωτιά, για να εξατμιστεί και τυχόν υγρασία αφού θέλουμε για καλύτερο αποτέλεσμα οι πατάτες να είναι στεγνές.

Χαμηλώνουμε τη δύναμη της φωτιάς και προσθέτουμε τα κυβάκια κρύου βουτύρου και λίγο λάδι τρούφας ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ανακατεύουμε αργά γιατί θέλουμε το φινίρισμα να είναι κρεμώδες.

Τότε προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Πουρές πατάτας με λάδι μαύρης τρούφας 3

Σερβίρουμε τον πουρέ καυτό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πιπέρι, ανθό αλατιού και περιχύνουμε με λίγο λάδι τρούφας.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 19 Μαρτίου 2025