Τώρα που διανύουμε τη μεγάλη περίοδο της νηστείας του Πάσχα, σας έχω μία υπέροχη νηστίσιμη συνταγή. Είναι τα ποντιακά πισία και περεσκία, μία γνήσια παραδοσιακή συνταγή που έχω από την γιαγιά μου.
Από μικρή μου άρεσε να στέκομαι δίπλα της ενώ μαγείρευε και να μαθαίνω ρωτώντας τα επτασφράγιστα μυστικά των σπεσιαλιτέ της. Περεσκία είναι τα πιτάκια με γέμιση, ενώ τα πισία είναι αυτά χωρίς καθόλου γέμιση.
Η συνταγή δική σας:
Ποντιακά Πισία και Περεσκία
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή μαγιά
700 γρ. νερό χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
80 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό (προσοχή όχι καυτό). Μετά βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα τουλάχιστον, σε ζεστό μέρος.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπάλες, τα ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλλα και βάζουμε ό,τι γέμιση θέλουμε.
Για τα νηστίσιμα περεσκία βάζουμε πατάτα μέσα, ενώ για αυτούς που δεν νηστεύουν βάζουμε τυρί φέτα τριμμένη, με ένα αυγό μέσα.
Μόλις τελειώσουμε τα τηγανίζουμε μέσα σε μπόλικο ηλιέλαιο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Για τη γέμιση με την πατάτα θα χρειαστούμε:
2 μέτριες πατάτες (βρασμένες και λιωμένες)
1 κρεμμύδι ξερό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μας, μετά προσθέτουμε τις βρασμένες και λιωμένες πατάτες, βάζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα τσιγαρίζουμε για λίγη ώρα.
Για τα περεσκία με το τυρί, βάζουμε τη φέτα με το τυρί και το ένα αυγό.
Καλή σας απόλαυση και καλή επιτυχία!