Πολίτικο τσουρέκι – Αυθεντική συνταγή

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αυθεντική συνταγή από το υπέροχο πολίτικο τσουρέκι.

Τα αρώματα είναι σε απόλυτη αρμονία και η Παρασκευή του είναι σχετικά εύκολη.

Το Πάσχα για το καλό μπορούμε να βάλουμε και ένα αυγό ή να πλάσουμε τη ζύμη σε διάφορα σχήματα στρογγυλό, πλεξούδα ακόμα και σε σχήμα κουνελιού ή κότας.

Πολίτικο τσουρέκι 1

Πολίτικο Tσουρέκι

Yλικά

Για το προζύμι

20 γρ. μαγιά φρέσκη

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι νερό χλιαρό

1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο

Μία τσιμπιά αλάτι

 Για τη ζύμη

3 φρέσκα αυγά, αν είναι μικρά 4

1 νεροπότηρο ζάχαρη, αν το θέλετε γλυκό 1 ½ ποτήρι

1 νεροπότηρο φρέσκο γάλα, πλήρες

150 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

2 κ.γ. μαχλέπι

2 κ.γ κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο

5 δάκρυα μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη

Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι

5 νεροπότηρα αλεύρι κοσκινισμένο

 Για το πλάσιμο

5 γρ. βούτυρο

 Για το φινίρισμα

1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο μαχλέπι

φιλέ αμύγδαλου

Πολίτικο τσουρέκι 2

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το προζύμι.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Ρίχνουμε βροχηδόν ένα φλιτζάνι αλεύρι ανακατεύοντας.

Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσουν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν.

Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο και στο προζύμι ρίχνουμε το ζεσταμένο γάλα και το μισό βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά σιγά και ζυμώνουμε πολύ καλά, βρέχοντας τα χέρια με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Πολίτικο τσουρέκι 4

Το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.

Παίρνουμε τον αέρα του, με ελαφρές κινήσεις και χωρίζουμε σε μπαλάκια το ζυμάρι μας.

Πλάθουμε σε κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε  να φτιάξουμε τις πλεξούδες.

Πλέκουμε τις πλεξούδες και δημιουργούμε το τσουρέκι και του δίνουμε το τελικό σχήμα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να φουσκώσουν.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό ανακατεμένο με μαχλέπι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και βάζουμε ένα κόκκινο αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170οC για 40 λεπτά περίπου.

Ελέγχουμε αν ροδοκοκκίνισε το τσουρέκι και ψήθηκε μέχρι μέσα και βγάζουμε από το φούρνο.

Πολίτικο τσουρέκι 3

Αφήνουμε το τσουρέκι πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει χωρίς να υγρανθεί.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 24 Απριλίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 24 Απριλίου 2025