Πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας – Γεύση μούρλια… που γίνεται γρήγορα και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

Πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας γεύση μούρλια… που γίνεται γρήγορα και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το αρωματικό γλυκό το δοκίμασα πρώτη φορά στο ζαχαροπλαστείο Βαβίτσα, στην Καλαμπάκα στα ριζά των Μετεώρων. Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι η σπάτουλα αλλά και το πολίτικο που έχει άρωμα μαστίχας, κανέλας, πορτοκαλιού. Το κακό είναι ότι δεν σταματάς σε ένα κομμάτι…

Γλυκιά γευστική ανάμνηση από την Καλαμπάκα, την πόλη της τρούφας και των μουσείων με κορυφαία αυτά της Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών αλλά και το μουσείο Ελληνικής Παιδείας, που μας ανακαλεί στην μνήμη μας την μαθητική μας ζωή.

 

Το μυστηριακό “λίθινο δάσος” των Μετεώρων, μοναδικό φαινόμενο προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας

από την Ελένη Βαβίτσα, του γνωστό ζαχαροπλαστείου της Καλαμπάκας

Υλικά

Για την βάση

450 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

220γρ. ζάχαρη καστανή

250ml γάλα

100 γρ. καρύδα τριμμένη

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο

½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Για την κρέμα

1 φακελλάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφείγ

600 ml γάλα φρέσκο

Για το σιρόπι

300 γρ. ζάχαρη

100 γρ. μέλι θυμαρίσιο

500 ml νερό

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την ζάχαρη, την μαστίχα, την καρύδα, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ποτήρι γάλα διαλύουμε την σόδα και την ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Περνάμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο το ταψί μας 32 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα στρώνοντας την επιφάνεια με την μαρίζ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι, ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Όπως είναι καυτό το σιρόπι με μια κουτάλα το ρίχνουμε αργά αργά στο γλυκό μας που έχει κρυώσει

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά την σκόνη της κρέμας ζαχαροπλαστικής  με το φρέσκο γάλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη κρεμώδη υφή.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο γλυκό μας με την βοήθεια της μαρίζ.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο αφού καλύψουμε την επιφάνειά του για 2 ώρες περίπου.

Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλα πριν σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Την κανέλα την βάζουμε πριν το σερβίρισμα για να μην υγρανθεί στο ψυγείο.

Μπορούμε να προσθέσουμε  στην βάση χυμό πορτοκαλιού αφαιρώντας  ποσότητα γάλακτος .

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με κρέμα αραβοσίτου σοκολάτας ή μπανάνας.

Την μαστίχα αν είναι δάκρυ ολόκληρο την χτυπάμε μαζί με ζάχαρη στο γουδί.