Πολίτικη Κιμαδόπιτα της Μαρίας Εκμεκτσίογλου – Η καλύτερη που δοκίμασα

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια κιμαδόπιτα «από την Πόλη» της αγαπημένης μας πολυβραβευμένης Μαρίας Εκμεκτσίογλου, που μας χάρισε τη συνταγή της. Aν δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να ανοίξετε φύλλο όπως κάνει εκείνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

Όταν η Μαρία φτιάχνει κιμαδόπιτα τα ταψιά εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Με το ζόρι κράτησε κάποια κομμάτια για να τα φωτογραφίσει και να μου τα στείλει. Ανυπομονώ να πάω στην Κωνσταντινούπολη, να φάω από τα χεράκια της. Η Μαρία είναι τόσο φιλόξενη και πραγματικά το χαμόγελό της μου ανοίγει την καρδιά.

Αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη το γεύμα στο εστιατόριο της Μαρίας είναι μια εμπειρία γαστρονομική αξίζει. Maria’s Restaurant Zeytonoglou caddesi Yesim sokak No 7 Etiler είναι πολυβραβευμένο και από τα ωραιότερα της Κωνσταντινούπολης.

Πολίτικη Κιμαδόπιτα 1

Πολίτικη Κιμαδόπιτα της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Υλικά για ένα ταψί

1 πακέτο έτοιμο φύλλο χωριάτικο

Για φύλλο χειροποίητο

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 100 γρ. αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

2 π.ν χλιαρό νερό

1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο

 2 κ.σ. ξύδι

1 κ.σ. αλάτι

 ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση

650 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 καρότα, τριμμένα στον τρίφτη

2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

3 κ.σ. ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα

Μισό κ.γ.  κανέλα Κεϋλάνης

1 κ.γ. αλάτι

Μισό κ.γ. μαύρο πιπέρι

4-5 κ.σ. φρέσκο δυόσμο και βασιλικό, ψιλοκομμένα

Πολίτικη Κιμαδόπιτα της Μαρίας Εκμεκτσίογλου 2

Τρόπος παρασκευής

 Για φύλλο χειροποίητο

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε δυνατά. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό ακόμα ώστε η ζύμη να είναι εύπλαστη και να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια μας.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος πιάτου. Τα βάζουμε ανά τρία αλείφοντας ενδιάμεσα με το ελαιόλαδο. Αφήνουμε για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε τα πρώτα τρία σε φύλλο και τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση και ακολουθούν άλλα τρία φύλλα λαδωμένα για να καλυφθεί η γέμιση.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί πολύ τότε βάζουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Πολίτικη Κιμαδόπιτα της Μαρίας ΕκμεκτσίογλουΡίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε να πάρει χρώμα από την μια πλευρά και ανακατεύουμε προσθέτοντας τα καρότα, τις ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να πάρει βράση και στο τέλος προσθέτουμε το δυόσμο και το βασιλικό.

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο φύλλο για να τελειώνουμε γρήγορα λαδώνουμε το ταψί στρώνουμε το πρώτο φύλλο, λαδώνουμε την επιφάνεια και στρώνουμε το δεύτερο και με την ίδια διαδικασία το τρίτο.

Στρώνουμε τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια και την καλύπτουμε με ένα φύλλο και πάλι απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με δύο ή τρία φύλλα που λαδώνουμε την επιφάνεια καθενός ξεχωριστά.

Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180ο C για 50 λεπτά, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Βγάζουμε από τον φούρνο την κιμαδόπιτα αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε πιάτα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου 2024