Πολίτικα σουτζουκάκια αρωματικά

Πολίτικα σουτζουκάκια αρωματικά

Aγαπημένη γεύση από μικρούς και μεγάλους. Εκεί στα ριζά του Ψηλορείτη, στο Ζαρό με το περίφημο νερό δοκίμασα τα ωραιότερα σουτζουκάκια με την μυστική πολίτικη συνταγή.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα –Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το μυστικό αυτής της γευστικής δημιουργίας είναι ότι χρησιμοποιούμε μόνο χοιρινό κιμά που τον αρωματίζουμε με τσικουδιά και χρησιμοποιούμε νερό εμφιαλωμένο για το μαγείρεμα γιατί έτσι δένει πιο εύκολα η σάλτσα και η γεύση μένει ατόφια.

Η τάση αυτή, είναι έντονη τελευταία στην Γαλλία, στην χώρα της γαστρονομίας αλλά έμαθα ότι στην Κρήτη αν ήθελαν να διακριθούν στην κουζίνα οι καλές μαγείρισσες χρησιμοποιούσαν νερό από συγκεκριμένες πηγές. Το συζητούσα με φίλους γνωστούς chef και μου διαβεβαίωσαν αυτή την γνώση που φθάνει στους αρχαίους ακόμα χρόνους…

΄Ενα ακόμα μυστικό είναι ότι αντί για ψωμί η φρυγανιά χρησιμοποιούν τσουρέκι ή γλυκό ψωμί…

Πολίτικα Σουτζουκάκια αρωματικά

Από την Νανά Χαλκιαδάκη-Στεφανάκη ιδιοκτήτρια της Πανσιόν Nana’s Apartements, στον Ζαρό Ηρακλείου

Τα υλικά για τα σουτζουκάκια

Υλικά για 4 άτομα

Για τον κιμά

1 κιλό κιμάς χοιρινός

1 κομμάτι μεγάλο τσουρέκι ή γλυκό ψωμί βρεγμένο με τσικουδιά

1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 σφηνάκι τσικουδιά αρωματική του Ζαρού

1 κ.γ. κύμινο

4-5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

αλάτι θαλασσινό

μίγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών

νερό του Ζαρού

1-2 φρέσκα αυγά

Για την σάλτσα

2-3 ντομάτες φρέσκες περασμένες από  τρίφτη

πελτέ ντομάτας όσο για να «δέσει» η σάλτσα

1 κρεμμύδι σε ροδέλες

κύμινο σε κόκκους

κανέλα

μια πρέζα καστανή ζάχαρη

αλάτι θαλασσινό

λίγο νερό του Ζαρού

Για το τηγάνισμα

ελαιόλαδο ( το κρατάμε για την σάλτσα )

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το τσουρέκι αφού το έχουμε στίψει στις παλάμες μας.

Προσθέτουμε, το αλάτι, το μίγμα πιπεριών, το κύμινο,  το νεράκι μας και ζυμώνονται δυνατά με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προσθέτουμε τον κιμά, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τα αυγά, την τσικουδιά και το σκόρδο. Ζυμώνουμε βάζοντας βαθιά τα δάκτυλα στον κιμά για να «πάρει» αέρα και γυρίζουμε τον κιμά και από την άλλη πλευρά.

Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο σκεπάζοντας το μπολ με διαφάνεια.

Το αφήνουμε να  «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 3 ώρες  ώστε να αναδυθούν τα αρώματα.  Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και πλάθουμε τα σουτζουκάκια.

Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια για ένα δυο λεπτά από κάθε μεριά σε καυτό ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε ταψί περιχύνοντας τα με την σάλτσα.

Για την σάλτσα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρεμμύδι, το κύμινο, το αλάτι, την κανέλα, την ζάχαρη και το νερό.

Αφήνουμε να βράσουν  τόσο όσο να έχουν ψηθεί σχεδόν τα κρεμμύδια.

Στραγγίζουμε το ελαιόλαδο που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια και το προσθέτουμε λίγο λίγο στην σάλτσα μας.

Ψήνουμε τα σουτζουκάκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.  Σερβίρουμε με πιλάφι, τηγανητές πατάτες χερίσιες,  ή πουρέ λαχανικών.

 

Προηγούμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Βέροια» και «ΚΕΡΚΙΔΑ» 15 Νοεμβρίου 2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου 2021