Πλιγούρι αρμένικο – Γεύση επική και θρεπτική…

Το πλιγούρι είναι μια ξεχασμένη θαυματουργή τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Το πλιγούρι προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων σκληρού σιταριού. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συμβάλλει στη διατήρηση της χοληστερόλης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης το πλιγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και έχει αντιοξειδωτική δράση. Το πικάντικο πλιγούρι δένει αρμονικά με σουτζουκάκια, μπουκιές κοτόπουλου ή χοιρινό ή μοσχαράκι καπαμά.

Το δοκιμάσαμε στο πανέμορφο πάρκο Συνεβρού, στην ορεινή Κορινθία, που η αρμένικη κουζίνα δοξάζεται… απλά υπέροχο.

Πλιγούρι αρμένικο 1

Πλιγούρι αρμένικο

Από το απίθανο εστιατόριο AreaSynest, Πάρκο Συνεβρού Κορινθία

Υλικά για 4 άτομα

2 μεγάλα ποτήρια  πλιγούρι

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.σ. πάπρικα καυτερή

Μισό κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

2-3 γαρίφαλα

3 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 μεγάλο ποτήρι ντοματάκια κονκασέ

2 κ.σ. κουκουνάρι

5-6 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κέρατο κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε φετούλες

Αλάτι

Πλιγούρι αρμένικο 2

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε άφθονο κρύο νερό για 2 ώρες.

 Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, το κύμινο, την κανέλα και τα γαρίφαλα και ανακατεύουμε.

 Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ διαλυμένο σε 2 μεγάλα ποτήρια με χλιαρό νερό και αλατίζουμε.

 Σουρώνουμε το πλιγούρι και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτοντας ακόμα 1 μεγάλο ποτήρι νερό ζεστό. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει.

 Προσθέτουμε το κουκουνάρι και την κόκκινη πιπεριά.

Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 15 λεπτά τουλάχιστον να γίνει το φαγητό χλιαρό.

Πλιγούρι αρμένικο 3

Βάζουμε το πλιγούρι σε φόρμα και ξεφορμάρουμε στο πιάτο. 

Είναι ο τέλειος συνδυασμός με σουτζουκάκια ή μοσχαράκι καπαμά ή κεμπάπ

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 5 Ιουλίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 5 Ιουλίου 2025