Κάθε μπουκιά και ένα ταξίδι στον μυστηριώδη κόσμο των αρωμάτων… τις ωραιότερες τις γεύτηκα στο ακριτικό νησί, που τελευταία πολύ δοκιμάζεται, στην Λέρο.
‘Ενα νησί πανέμορφο που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις. Ωραίοι άνθρωποι, καλωσυνάτοι με έμφαση στα μαγειρικά και πολιτιστικά δρώμενα.
Η κουζίνα τους έχει επιδράσεις ιταλικές και αρώματα πολυπολιτισμικά …
Πανεύκολη συνταγή χαρισμένη στους φίλους του Έμβολου.
Πλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι
Από τον γνωστό ζαχαροπλάστη Μικέ Ταχλαμπούρη, Πλάτανος Λέρου
Υλικά
250γρ. φυτικό βούτυρο
250γρ. ζάχαρη
250ml ηλιέλαιο
250 ml κόκκινο γλυκό κρασί
1 κ.γ κανέλα
1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις «όσο σηκώσει»
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το φυτικό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, την σόδα, το κρασί και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το αλεύρι χτυπώντας αργά και σταθερά.
Η ποσότητα δεν είναι τόσο συγκεκριμένη αλλά χρειαζόμαστε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Οι γιαγιάδες έλεγαν για το αλεύρι “όσο πάρει” μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη.
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, ξεπλένουμε τα χέρια μας με κρασί και πλάθουμε σε πλεξούδες ή στο σχήμα που αγαπάμε. Αραδιάζουμε τις πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις πλεξούδες να “κρυώσουν” χωρίς να τις σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανές.
Για να τις διατηρήσουμε τραγανές “κλείνουμε” τις πλεξούδες σε μεταλλικό κουτί.