Οι πρώτες φθινοπωρινές ημέρες, δροσερό αεράκι και οι πρώτες επίσημες συνάξεις φίλων για γενικό απολογισμό και έκθεση καλοκαιρινών αναμνήσεων.
Δειλά δειλά εμφανίζονται και οι πρώτες κολοκύθες στις λαϊκές που μας καλούν να τις αξιοποιήσουμε γευστικά. Οι συνταγές πολλές ανάλογα με τα γούστα μας.
Ζήτησα από τον φίλο Νίκο Κατσαριώτη, γνωστό chef να μας ετοιμάσει πιτάκια γλυκοκολοκύθας σε φύλλο σφολιάτας.
Όπως πάντα οι γευστικές δημιουργίες του Νίκου με ξαφνιάζουν ευχάριστα.
Η συνταγή δική σας
Πιτάκια γλυκοκολοκύθας
Από τον Νίκο Κατσαριώτη executive chef, Aθήνα
1 κολοκύθα γλυκιά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά
100 γρ. καρύδια χοντροαλεσμένα
50 γρ. αμύγδαλα άψητο φιλέτο ολόκληρο
60 γρ. σταφίδες ξανθές
40 γρ. σταφίδες μαύρες
15 γρ. μείγμα από κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο σκόνη
50 ml κονιάκ ή ποτό επιλογής μας
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Τρόπος Παρασκευής
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στον τρίφτη.
Την στύβουμε πολύ μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά της.
Σε ένα μπολ βάζουμε την κολοκύθα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τα χοντροαλεσμένα καρύδια, τις σταφίδες και τα μπαχαρικά.
Τέλος προσθέτουμε και το σιμιγδάλι σταδιακά, ζυμώνοντας καλά τη γέμιση.
Απλώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας και με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπ-ατ κόβουμε σε 4 δίσκους.
Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι σε σταυρό την άκρη της ζύμης κάνοντας μια μικρή εσοχή. Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε δίσκο, κλείνουμε ανά δύο σαν πουγκάκι προσέχοντας να κλείσει καλά η ζύμη.
Γυρίζουμε τον κάθε δίσκο σφολιάτας, έτσι ώστε η ένωση να είναι από κάτω.
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος βάζουμε τους δίσκους της σφολιάτας και με τη βοήθεια ενός ποτηριού κάνουμε σε κάθε δίσκο ένα στρογγυλό σχήμα.
Χαράσσουμε 6-8 φορές γύρω γύρω ελαφρά.
Βάζουμε ένα φιλέτο αμυγδάλου στο κέντρο κάθε δίσκου.
Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να ψήσουμε την κολοκύθα στο φούρνο, ώστε να μην έχει πολλά υγρά.
Μπορούμε να μουλιάσουμε τις σταφίδες για 20 λεπτά σε ποτό της αρεσκείας μας.