Μια ξεχωριστή βασιλόπιτα της ευζωίας με όλα τα «μπερκέτια», τους ξηρούς καρπούς που εθιμικά φέρνουν τύχη και καθορίζουν την πορεία της χρονιάς που θέλουν να είναι πλούσια σε συναισθήματα, τύχη, ευζωία … και πολλά χρήματα.
Το έθιμο είναι από την περιοχή του Αι Βασίλη στη Καππαδοκία που μάλιστα συνήθιζαν να πηγαίνουν την πίτα αυτή ανήμερα την Πρωτοχρονιά στους συγγενείς και φίλους μέχρι την προπαραμονή των Φώτων.
Η συνταγή μυστικό επτασφράγιστο που μου εκμυστηρεύτηκαν γιαγιάδες στο τελευταίο μου ταξίδι στην Καππαδοκία.
Η αγαπημένη μου φίλη Χρυσούλα Παπαλέξη, δεινή μαγείρισσα και ξενοδόχος του πανέμορφου Γανυμήδη, στο Γαλαξίδι ανέλαβε να πραγματώσει την συνταγή και της άρεσε τόσο πολύ που ήδη την ετοίμασε και την χάρισε για καλοτυχία στους φίλους και συγγενείς.
Πίτα της Ευζωίας
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας
500 γρ. ανεβατό ή τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού
1 κ.σ. κανέλα
Μισό κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
250 γρ. ξηρά σύκα Κύμης, ψιλοκομμένα
200 γρ. βερίκοκο αποξηραμένο, ψιλοκομμένα
200 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
200 γρ. κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
50 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
4 φρέσκα αυγά, χτυπημένα
100 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο
Για το φινίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Βούτυρο
Λίγο κρόκο αυγού
Τρόπος παρασκευής
Χτυπάμε με το σύρμα ελαφρά τα αυγά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί και το λιώνουμε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτουμε και τα αυγά.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα σύκα, τα βερίκοκα, τα καρύδια, τα κάστανα, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα δύο φύλλα στη βάση αφού τα περάσουμε με βούτυρο.
Απλώνουμε στην επιφάνεια λίγο από το μίγμα του τυριού και λίγο από το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων.
Σκεπάζουμε με το φύλλο και το βουτυρώνουμε ελαφρά και βάζουμε λίγο από τα δύο μίγματα.
Βάζουμε το φλουρί και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
Σκεπάζουμε με τρία φύλλα την πίτα μας και την περνάμε με βούτυρο, λίγο νερό και ελάχιστο κρόκο.
Χαράζουμε σε κομμάτια και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.