Πιπερόπιτα της Χρυσούλας – Μια πίτα «ανεβαστική»

Πιπερόπιτα της Χρυσούλας
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Μια πίτα με χρώμα, γεύση και αρώματα που πλημμυρίζουν το σπίτι και ζεσταίνουν καρδιές…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Χρυσούλα Παπαλέξη, είναι χρυσοχέρα και στο ξενοδοχείο της πραγματικά προσφέρει το καλύτερο πρωινό μακράν… Παραδίδει και μαθήματα μαγειρικής και οι τουρίστες «μυούνται» στην Ρουμελιώτικη γαστρονομία.

Οι πίτες της είναι νόστιμες, ευρηματικές και εύκολες σχετικά. Τώρα αν είναι δύσκολο να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτό το έτοιμο φύλλο για πίτες που κυκλοφορεί. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο για να πούμε την αλήθεια αλλά θα είναι πιο εύκολη η πίτα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη ναυτική πανέμορφη πολιτειούλα του Γαλαξιδιού για την γνωρίσετε από κοντά και να γευτείτε τα καλούδια της.

Πιπερόπιτα της Χρυσούλας

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede , Γαλαξίδι

Υλικά

Για τη ζύμη

4 κούπες τσαγιού αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο

1 κ.σ ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. ξύδι

Νερό χλιαρό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη ή φρέσκες που θα ψήσουμε και θα βγάλουμε τη φλούδα

4 αυγά χωριάτικα

2 κρεμμύδια ξερά,  ψιλοκομμένα

500 γρ. φέτα ΠΟΠ

200 γρ. τυρί ανθότυρο ή βοτανοτύρι ή γραβιέρα

Ελάχιστο αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι δημιουργώντας  μια λακουβίτσα στη μέση, για να ρίξουμε τα υγρά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά και δημιουργούμε μπαλίτσες ζύμης.

Τις ανοίγουμε με τον πλάστη φτιάχνοντας φύλλα για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε με νισεστέ.

Ψιλοκόβουμε  σε μεγάλη λεκάνη τις πιπεριές και  προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πιπέρι, λίγο αλάτι, τα τυριά λιωμένα  με το πιρούνι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα αυγά, το δεύτερο τυρί και ανακατεύουμε και πάλι.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί 40 – 42 εκ.

Στο μεταξύ προετοιμάζουμε το 1ο χωριάτικο φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα γέμισης και την στρώνουμε με κουτάλι.

Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Προετοιμάζουμε 2 φύλλα ακόμα για να καλύψουμε την πίτα και ραντίζουμε ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Τέλος, περνάμε με πινέλο την πίτα με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό .

Χαράζουμε σε βαθιά κομμάτια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 1 ώρα.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.