Απίθανο μεζεδάκι για να συνοδεύσει το τσίπουρο ή το κρασάκι μας. Στη Μακεδονία, στην Εύβοια και όπου υπάρχουν μικρασιάτες οι πιπερίτσες παίζουν δυνατά. Όταν μάλιστα είναι φτιαγμένες στο σπίτι χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και δεν είναι βιομηχανοποιημένες η γεύση είναι γνήσια… και απογειωτική.
Είμαι σίγουρη ότι θα υιοθετήσετε αυτή τη συνταγή που την ακριβή αναλογία υλικών μας ετοίμασε ο φίλος του Emvolos.gr Σπύρος Νάκος που είναι ταλαντούχος chef.
Τις πιπερίτσες τις σερβίρουμε σε πιατέλα και επειδή τρώγονται πολύ ευχάριστα για να πρωτοτυπήσουμε τις σερβίρισα πάνω σε χαρτάκια γλυκού… μπουκιά και απόλαυση.
Αν θέλουμε ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε πιπερίτσες όλων των χρωμάτων.
H συνταγή δική σας…
Πιπερίτσες κόκκινες τουρσί γεμιστές με κρέμα τυριών
Από τον Σπύρο Νάκο executive chef Delliniko
Υλικά
10 κόκκινες μικρές πιπερίτσες ή πιπεριές Φλωρίνης
450 γρ φέτα τριμμένη
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ ανθότυρο τριμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
3 ½ φλιτζάνια μηλόξιδο
1600 ml νερό
4 κ.σ χοντρό αλάτι θαλασσινό
3 κ.σ ζάχαρη
3 κ.σ σιναπόσπορο
15 κόκκους πιπεριού
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπερίτσες.
Αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό.
Ετοιμάζουμε την άλμη για το τουρσί.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 λίτρο νερό, 1/2 φλιτζάνι μηλόξιδο, 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και το βράζουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5 λεπτά.
Έπειτα τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα μια μια και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.
Το νερό της κατσαρόλα το κρατάμε.
Προσθέτουμε τους σιναπόσπορους, τους κόκκους πιπεριού, το δυόσμο και το καρότο τριμμένο. Βράζουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα που την λιώνουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε το ανθότυρο και τέλος ρίχνουμε το κεφαλοτύρι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τις πιπερίτσες με το μείγμα του τυριού.
Αποστειρώνουμε τα βάζακια και τα γεμίζουμε με τις γεμιστές πιπεριές.
Οι πιπεριές θα πρέπει να είναι λίγο στριμωγμένες.
Σε άλλη μία κατσαρόλα βράζουμε 600 ml νερό, 3 φλιτζάνια μηλόξιδο, 3 κ.σ. χοντρό αλάτι και τη ζάχαρη.
Γεμίζουμε το 1/4 του γυάλινου βάζου με το νερό που είχαμε βράσει τις πιπεριές μαζί με κόκκους πιπεριού, σινάπι, καρότο τριμμένο και φρέσκο δυόσμο και απογεμίζουμε το βάζο με το νερό και το μηλόξιδο που έχουμε βράσει.
Προσοχή όμως ώστε το υγρό να φθάσει λίγο πιο κάτω από το χείλος του βάζου.
Όσο είναι ζεστά τα βάζα τα κλείνουμε σφικτά το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε με μία πετσέτα.
Τα αφήνουμε έτσι για ένα βράδυ και κατόπιν τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.
Μετά από τρεις εβδομάδες είναι οι πιπερίτσες στα καλύτερά τους για να τις απολαύσουμε.