Ένα πέστο που ξεχωρίζει, αφού το παραδοσιακό ιταλικό πέστο είναι καμωμένο με βασιλικό. Εμείς όμως επιλέγουμε μαϊντανό, που είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Χαρίζει στον οργανισμό μας δύναμη και ανακούφιση από φλεγμονές και δυσπεψία. Συμβάλλει στην κατακράτηση των υγρών και την αποβολή των τοξινών.
Ο μαϊντανός περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, βιταμινών Α, Κ, C, β-καροτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, φωσφόρο και πολλά αντιοξειδωτικά. Το πέστο μαϊντανού είναι τόσο νόστιμο, τόσο αρωματικό. Μην ξεχνάτε ότι ο μαϊντανός «πάει με όλα …» και διανθίζει τη γεύση και τα αρώματα της σαλάτας μας, των ζυμαρικών, του ριζότο, του κρέατος αλλά και στην ομελέτα και τα σάντουιτς είναι απίθανο. Γίνεται πανεύκολα και αρέσει πολύ…
Πέστο μαϊντανού
από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα, Ναύπακτος
Υλικά
2 φλιτζάνια φύλλα μαϊντανού, χωρίς τα κοτσάνια
¾ φλιτζανιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, σε κομμάτια
Μισό φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
1 – 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε μικρό τηγάνι σε καυτό ηλιέλαιο σοτάρουμε το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα φύλλα μαϊντανού, τα αμύγδαλα, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα με ωραία υφή.
Το πέστο είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε.
Μικρά μυστικά
Το πέστο μαϊντανού διατηρείται σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και καλύπτουμε την επιφάνεια του με ελαιόλαδο. Διατηρείτε στο ψυγείο.