Το πιάτο που ψηφίστηκε το 2013, σαν το πιο αντιπροσωπευτικό της Ιταλικής γαστρονομίας. Μια αυθεντική σιτσιλιάνικη παραδοσιακή γεύση.
‘Ενα πιάτο με χαρακτήρα, όπως λένε οι Ιταλοί. Το όνομά της δεν είναι τυχαίο αφού προέρχεται από την ομώνυμη όπερα του Vincenzo Bellini. Ο Nino Martoglio (1870-1921), γνωστός θεατρικός συγγραφέας με καταγωγή από την Catania, στην θέα του πιάτου και απολαμβάνοντας την γεύση του αναφώνησε με στεντορία φωνή « αυτή είναι μια αληθινή Norma», αφού το παιχνίδισμα αισθήσεων που δημιουργείται από το πιάτο μοιάζει με αυτό της Νorma, του αριστούργηματος του Bellini.
Πέρα όμως από την ιστορία που το ακολουθεί είναι ένα πιάτο που μου αρέσει πολύ. Η αγαπημένη μου φίλη Βάσω, γιατρός με σπουδές στην Ιταλία, το παρουσίασε με τρόπο αυθεντικό. Ο σύζυγός της, Κώστας Γιαννόπουλος μας σερβίρισε ένα Chianti απίθανο και είχε και την ευθύνη… της μουσικής επιμέλειας της βραδιάς με ιταλικά τραγούδια…
Ένα γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με την ανάλογη ατμόσφαιρα, που μόνο η Βασούλα δημιουργεί στο «άψε σβήσε» … Ένα πιάτο ζυμαρικά, μια σαλάτα, λίγο κρασί και πολύ αγάπη…Μήπως πρέπει να το ακολουθήσετε και εσείς… δημιουργώντας προυποθέσεις για να μοιράζεστε όμορφες στιγμές με τους φίλους σας και με ελάχιστο κόστος.
Pasta alla Norma
Από την Βάσω Γιαννοπούλου περίφημη μαγείρισσα και γιατρό
Υλικά για 4 άτομα
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
350γρ. ζυμαρικά, πένες ή λιγκουίνι ή σπαγγέτι
150γρ. αλατισμένη μυζήθρα
Αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
1φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φετούλες
8-10 φυλλαράκια βασιλικό
500 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
Για φινίρισμα
150 γρ. φέτες λεπτές μοτσαρέλα επιλεκτικά
Κόβουμε στογγυλές η σε κύβους τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι για 30 λεπτά.
Αμέσως μετά τις πλένουμε τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο γυρίζοντάς τες με λαβίδα και από τις δύο μεριές.
Σε πιατέλα στρώνουμε χαρτί απορροφητικό και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες για να κρατήσει το ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Περνάμε τις ντομάτες από το μπλέντερ για να λιώσουν.
Σε τηγάνι με ελαιόλαδο καυτό ροδίζουμε τα σκόρδα και ρίχνουμε και τις ντομάτες. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα βασιλικό, τις μελιτζάνες και σβήνουμε την φωτιά.
Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια al dente και σουρώνουμε αφού κρατήσουμε ενα φλιτζάνι από το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε σε περιπτωση που πήξει πολύ η σάλτσα.
Βάζουμε πάλι τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με 1- 2 κουταλιές σάλτσα και πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές τυρί.
Σε βαθιά πιατέλα ρίχνουμε λίγο τυρί και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλα.
Περιλούζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το τυρί. Διακοσμούμε με βασιλικό και λεπτές φετούλες μοτσαρέλας που λιώνει ηδονικά…
Για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι ετοιμάζουμε ένα πιάτο με διάφορα αλλαντικά, μια σαλάτα καπρέζε… και ιταλικό κρασί…