Η Εύβοια φημίζεται για τις πίτες της και τα τηγανόψωμα. Έχω δοκιμάσει άπειρες πίτες με τυριά, με σπανάκι, άγρια χόρτα, μανιτάρια αλλά αυτή η πατατόπιτα της Βούλας είναι hit… παρά τα ταπεινά της υλικά.
Συνήθως την ετοιμάζει για τη Σαρακοστή, επειδή είναι νηστίσιμη και για το άλειμμα των φύλλων χρησιμοποιεί ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Τις υπόλοιπες ημέρες χρησιμοποιεί βούτυρο. Μου αρέσει επίσης να βάζω στην πατατόπιτα και λίγο τριμμένο τυρί γραβιέρα και χθες έβαλα και λίγο μπλε τυρί και ήταν μούρλια.
Η Βούλα Αγιοστρατίτη, είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και όπως είναι υπερδραστήρια στα επιχειρηματικά, άλλο τόσο χαρισματική και ταλαντούχα είναι στην κουζίνα της. Οι γεύσεις της έχουν αυθεντικότητα και είναι καμωμένες με αγάπη για τον Γιώργο της, τα παιδιά της αλλά και τους φίλους της.
Σας παρουσιάζω μια από τις συνταγές της φίλης μου, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, για την αγνότητα των συναισθημάτων της, την φιλανθρωπία της και τον χαρακτήρα της.
Πατατόπιτα της Εύβοιας
Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας
Υλικά
1 πακετάκι φύλλα χωριάτικα, «Ζύμη Ψαχνών»
5 πατάτες μέτριες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη χωρίς σπόρους
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
Ηλιέλαιο
Λίγο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επάλειψη
Ελαιόλαδο ή
Βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και βάζουμε τις πατάτες καθαρισμένες.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει το σημείο βρασμού τις αφήνουμε για 20 λεπτά, ίσως και περισσότερο εξαρτάται από την ποιότητα της πατάτας.
Αφού βράσουν καλά, τις βάζουμε σε τρυπητό για να στραγγίξουν και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε ηλιέλαιο τα κρεμμύδια, το πράσο, τη κόκκινη και τη πράσινη πιπεριά μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη λιωμένη πατάτα και συμπληρώνουμε τα υλικά που έχουν σοταριστεί.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο δυόσμο, τη ρίγανη, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε ταψί που έχουμε λαδώσει ή βουτυρώσει απλώνουμε το ένα φύλλο και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο ή το περνάμε με βούτυρο.
Προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και από πάνω ρίχνουμε όλη τη γέμιση της πατάτας. Με την μαρίζ ισιώνουμε την επιφάνεια.
Κλείνουμε με δύο φύλλα βουτυρωμένα και από πάνω πριν το βάλουμε στο φούρνο το περνάμε με βούτυρο.
Χαράζουμε τα κομμάτια της πατατόπιτας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει το φύλλο ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.