Παστίτσιο Πατρινό – Kαρναβαλική γεύση των μπαλκονιών

Παστίτσιο Πατρινό

Πάτρα συνειρμικά θυμίζει καρναβάλι, θυμίζει χορό και γλέντι. Μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Η προετοιμασία ξεκινά την επόμενη ημέρα του Καρναβαλιού και ολοκληρώνεται με την παρέλαση.

Πατρινό καρναβάλι 1
Πατρινό Καρναβάλι
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ολόκληρα εργαστήρια στήνονται για αυτό το σκοπό και εμείς κατορθώσαμε να επισκεφθούμε τα άρματα στο εργαστήριο πριν παρελάσουν…

Δεν υπάρχει πατρινός που να μην μεταμφιέζεται… δεν υπάρχει δρόμος που να μην είναι στολισμένος … δεν υπάρχει πεζοδρόμιο που να μην έχουν στήσει μικρό γλεντάκι … δεν υπάρχει κατάστημα που να μην σε κερνά τεμπούρα, καραμέλες απίθανες… ένα ποτηράκι κρασί…

Εμπειρία μοναδική χαρισμένη σε εμένα από τη αγαπημένη μου Βασούλα.

Παστίτσιο Πατρινό 2

Παστίτσιο Πατρινό

Από την ιατρό Βάσω Γιαννοπούλου-Κατσαρού  και δεινή μαγείρισσα, Πάτρα

Υλικά

1 κιλό κιμά μοσχάρι, περασμένο δύο φορές

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο

4-5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ

1 κ. γ. ζάχαρη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Κανέλα σε σκόνη

Γαρύφαλλο σε σκόνη

Μπαχάρι σε σκόνη

3/4 της κούπας ελαιόλαδο

500 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

1πακέτο και μισό μακαρόνια Νο2

1 κ.σ. βούτυρο

Για την Κρέμα Μπεσαμέλ

1½ λίτρο φρέσκο γάλα

6 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ

2 κ.σ. βούτυρο

3 κρόκοι αυγών

½  κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

αλάτι

1½ φλ. κεφαλογραβιέρα  τριμμένη

Παστίτσιο Πατρινό 1

 Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να τσιγαριστεί καλά.

«Σβήνουμε» με κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον πελτέ διαλυμένο σε νερό, τα μπαχαρικά και το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράσει  προσθέτοντας νερό μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.

Προσέχουμε να μην έχει πολύ υγρό αφού η σάλτσα θέλουμε να είναι κάπως στεγνή.

Βράζουμε τα μακαρόνια ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα «καίμε» με το βούτυρο.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ χωρίς να το διαλύσουμε, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το βούτυρο. Τα ζεσταίνουμε χωρίς να βράσουν και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα πάντα με την ίδια κατεύθυνση. Αφήνουμε να δέσει η κρέμα για 10 λεπτά, μέχρι να κάνει φουσκάλες. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύοντας γρήγορα ρίχνουμε ένα ένα τους κρόκους. Προσοχή μόλις ενσωματωθεί ο ένας κρόκος ρίχνουμε τον επόμενο. Προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε.

Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και από πάνω ρίχνουμε μπόλικη κεφαλογραβιέρα.

Ρίχνουμε το κιμά που τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και τον στρώνουμε με την κουτάλα.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και πάλι πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κεφαλογραβιέρα.

Απλώνουμε τέλος την μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.

Bγάζουμε το παστίτσιο το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και το κόβουμε σε κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΑυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για τους άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με νέα έρευνα
Επόμενο άρθροΜε νοσταλγικές αναμνήσεις ο λαμπρός ετήσιος χορός του Άρη Παλαιοχωρίου! – βίντεο – φωτό