Πάστα φλώρα με στέβια και μαρμελάδα φράουλα – Σπέσιαλ γλυκό διαίτης!

Το ιδανικό γλυκό για αυτούς που έχουν λόγο να προσέχουν την διατροφή τους.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Ζήτησα από την φίλη του ΄Εμβολου την γνωστή γαστρεντερολόγο Εύα Αναγνωστοπούλου που είναι και περίφημη μαγείρισσα με έμφαση στις γλυκές δημιουργίες να μου ετοιμάσει κάτι διαίτης…όσο μπορεί να είναι ένα γλυκό.
Χρησιμοποίησε στέβια αντί ζάχαρης και η μαρμελάδα φράουλα που επιλέξαμε ήταν χωρίς ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε στην μαρμελάδα να βάλετε ψιλοκομμένο δυόσμο για έξτρα άρωμα και γεύση. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ροδάκινο, δαμάσκηνο και πορτοκάλι, οπότε μπορείτε να βάλετε και ξύσμα πορτοκαλιού ή αποξηραμένα φρουτάκια ψιλοκομμένα.

Το αποτέλεσμα εκπλήσσει και η γεύση είναι φίνα. Εμείς σας δίνουμε την συνταγή για να την δοκιμάσετε.

Καλή επιτυχία.

Πάστα φλώρα με στέβια και μαρμελάδα φράουλα

Από την Εύα Αναγνωστοπούλου, ιατρό γαστρεντερολόγο, Χανιά

Πάστα-φλώρα-με-στέβια-και-μαρμελάδα-φράουλαΥλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ. μαργαρίνη

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

ξύσμα από 1 λεμόνι

1/3 του φλιτζανιού στέβια

½  κ.γ. κανέλα σε σκόνη

½  κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη

3 κ.σ. νερό

1/2 κ.γ. αλάτι

300 γρ. μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη

3 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα

Tρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την ζάχαρη, τη μαργαρίνη, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το νερό και χτυπάμε με το «φτερό»  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφήνουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα στο ψυγείο αφού την σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη.

Μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο χωρίζουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και μια αισθητά μικρότερη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι και με την μεγάλη μπάλα ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. περίπου.

Πάστα-φλώρα-με-στέβια-και-μαρμελάδα-φράουλαΑπλώνουμε στην ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. το φύλλο και πιέζοντας παίρνει το σχήμα της τάρτας.

Με την μικρή μπάλα της ζύμης φτιάχνουμε κορδονάκια.

Γεμίζουμε την τάρτα με την μαρμελάδα φράουλα  και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Πάνω από την τάρτα στρώνουμε τα κορδονάκια ζύμης δίνοντας διάφορα σχήματα. Τετράγωνα, ρόμβου ή αυτό της τρίλιζας.  σταυρωτά, σε σχήμα ρόμβου.

Ψήνουμε την πάστα φλώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για  50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τάρτα.

Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε με καφέ ή βραστάρια όπως λένε στην Κρήτη.