Πασχαλινό προφιτερόλ με τσουρέκι έκπληξη – Πασχαλινή δροσιά…

Πασχαλινό προφιτερόλ με τσουρέκι
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Επειδή την ημέρα του Πάσχα και τις προηγούμενες σίγουρα τα πατροπαράδοτα τσουρέκια αφθονούν στο σπίτι μπορούμε να τα ντύσουμε με κρέμα και σοκολάτα και να φτιάξουμε ένα ωραίο προφιτερόλ που εντυπωσιάζει.

Αρκεί το τσουρέκι να είναι προχθεσινό και να το κόψουμε σε κομμάτια αντί να χρησιμοποιήσουμε σου.

Η απίθανη συνταγή από τη Νατάσα δική σας.

Πασχαλινό προφιτερόλ με τσουρέκι έκπληξη

Από την Νατάσα Χατζηαρβανίτη, Αθήνα

Για την κρέμα πατισερί 

1 λίτρο γάλα και 200 ml

1 κ.σ. κακουλέ

2 κ.σ. βούτυρο

2 βανίλιες

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

6 κ.σ. κορν φλάουρ

2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

2 φρέσκα αυγά

Για τη γκανάζ σοκολάτας

 600 ml κρέμα γάλακτος

600 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια

100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπιασμα του τσουρεκιού 

1 τσουρέκι μπαγιάτικο

Μισή κούπα γάλα

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού

1 κ.γ. καφέ espresso

Για τη σαντιγί

150 γρ. κρέμα γάλακτος

4 κ.σ. άχνη ζάχαρη

1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής 

Πριν ξεκινήσουμε το γλυκό φτιάχνουμε τη σαντιγί. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα 5 λεπτά. Αμέσως μετά την βάζουμε στο κορνέ και την βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το κακουλέ και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας ελαφρά για 4-5 λεπτά.

Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια, τα βάζουμε σε μπολ και καλύπτουμε τη βάση του. Περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να το απορροφήσουν καλά τα κομμάτια του τσουρεκιού.

Φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί.

Σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε 1 λίτρο γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα.

Το υπόλοιπο γάλα θέλουμε να είναι κρύο για να διαλύσουμε μέσα το αλεύρι και το κορν φλάουρ,

Μόλις πάρει βράση το μείγμα που έχουμε στη φωτιά ρίχνουμε το γάλα και το κορν φλάουρ ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά  με το σύρμα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνουμε τους κρόκους.

Με κουτάλα αδειάζουμε την κρέμα πατισερί πάνω στο τσουρέκι.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε λοιπόν και την γκανάζ σοκολάτας από πάνω.

Με την κρέμα σαντιγί στολίζουμε ολόγυρα το προφιτερόλ και στη μέση.

Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Μ. Δευτέρας 18 Απριλίου 2022