Πασχαλινά κουλουράκια – Μυρωδάτα και τραγανά

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σίγουρο είναι ότι η οικογένεια Παπαλέξη έχει τη γαστρονομία στο DNA της. Η Χρυσούλα μεγαλουργεί στο πανέμορφο και πολυβραβευμένο ξενοδοχείο της Γανυμήδης, στο Γαλαξίδι και ο Κώστας, ο σύζυγός της είναι ιδιοκτήτης του Φούρνου Παπαλέξη, που φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων. Από προζυμένιο ψωμί, σταφιδόψωμα μέχρι τσουρέκια και πίτες, όλα υπέροχα.

Ζητήσαμε από τη Χρυσούλα να μας φτιάξει τα παραδοσιακά κουλουράκια του Πάσχα με τη συνταγή του Κώστα, που «μιλάει» η Φωκίδα και όχι μόνον.

Πέρσι που παρακολούθησα την όλη διαδικασία, το ξενοδοχείο μοσχομύρισε και η γειτονιά. Αρώματα πρωτόγνωρα ανοιξιάτικα … γιορτινά. Τα αρώματα από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια «δένουν» αρμονικά με τα αρώματα των λεμονανθών.

Αν μου ζητούσατε να σας πω τι άρωμα και τι χρώμα χαρακτηρίζει το Γαλαξίδι θα σας έλεγα το μπλε, της θάλασσας, της αλμύρας και το κίτρινο των λεμονιών, που βρίσκονται ακόμα και στους κήπους των αρχοντικών της ναυτικής πολιτειούλας της καρδιάς μου. Γαστρονομική εμπειρία μοναδική…

Είμαι σίγουρη ότι θα υιοθετήσετε αυτή τη συνταγή γιατί είναι η καλύτερη μακράν…

Πασχαλινά κουλουράκια

Από τον Κώστα Παπαλέξη, αρτοποιό, Φούρνος Παπαλέξη, Γαλαξίδι

Υλικά

1750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ. μαργαρίνη

450 ml φρέσκο γάλα πλήρες

4 φρέσκα αυγά

ξύσμα από 2 φρέσκα πορτοκάλια

1 κ.γ. αμμωνία

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

200 ml. κονιάκ

Για το φινίρισμα

2 κρόκους από φρέσκα αυγά

1 φρέσκο αυγό

Τρόπος παρασκευής

Σε λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο με το μίξερ χειρός.

Μόλις γίνουν μια ωραία κρέμα προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 2 – 3 λεπτά .

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα εναλλάξ.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά  το κοσκινισμένο αλεύρι.

Ζυμώνουμε  μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας .

Η ζύμη δεν θα πρέπει να γίνει σκληρή .

Αρχίζουμε και πλάθουμε σε διάφορα σχέδια τα πασχαλινά μας κουλουράκια.

Σε ταψί έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλουράκια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά και με το πινέλο περνάμε από πάνω τα κουλουράκια μας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180οC για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή των Βαΐων 17-04-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής των Βαΐων 17 Απριλίου 2022