Παραδοσιακές τηγανίτες της Σάμου – Νηστίσιμες και νόστιμες

Στη Σάμο δηλώνουν παρόν σε κάθε γιορτή και σχόλη αλλά και σε κάθε ευκαιρία που θέλουμε κάποιον να ευχαριστήσουμε. Τρατάρονται ακόμα και με σούμα που είναι απόσταγμα στεμφύλων μοσχάτου. Αλλιώς λέγονται ανεβατές ή κατιμέρια και τις συναντάμε σε δύο εκδοχές την γλυκιά και την αλμυρή.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μόλις φτιαχτούν οι τηγανίτες σαν κουπάκια, τις περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι ή σιρόπι βύσσινου.

Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με τυρί τριμμένο. Στη Σάμο τις δοκίμασα με δερματοτύρι, το ντόπιο λευκό τυρί που μεστώνει μέσα σε δέρμα.

Η Μαριγούλα Τακτικού στην παλιά πόλη, στο Άνω Βαθύ μας έφτιαξε παραδοσιακές τηγανίτες με σιρόπι πετιμεζιού αλλά και με δερματοτύρι και μας δρόσισε με βυσσινάδα δική της χειροποίητη…

Παραδοσιακές τηγανίτες της Σάμου  

Από την Μαριγούλα Τακτικού, Άνω Βαθύ

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 αυγό

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο εκλεκτό

2 φλιτζάνι του καφέ νερό

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο

2 κ.γ. κοφτά baking powder

1 πρέζα μαγιά ξερή

 

Τρόπος παρασκευής

Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό, το ελαιόλαδο, το ζαχαρόνερο, το αλάτι και το γάλα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το baking powder και το αλάτι.

Ζυμώνουμε δυνατά όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια.

Αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο χοντρό.

Με ένα πιατάκι του καφέ χωρίζουμε σε στρογγυλές τηγανίτες.

Σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο τις τηγανίζουμε.

Τις αραδιάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και μετά από 2 λεπτά τις σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τες με τριμμένο δερματοτύρι Σάμου ή για την γλυκιά τους εκδοχή με πετιμέζι λιαστό από μοσχάτο.