Αφού ήδη διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και όλοι πλέον νηστεύουμε, ας συνεχίσουμε να φτιάχνουμε τα νηστίσιμα εδέσματά μας και φαγητά. Σίγουρα δε στερούνται σε τίποτα από νοστιμιά από τα αρτύσιμα γεύματα.
Θα σας δείξω λοιπόν ένα φαγητό που αγαπάμε όλοι μας και είναι μία καθαρά ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων.
Παπουτσάκια νηστίσιμα
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά (για 4 άτομα):
4 μεγάλες μελιτζάνες ή 8 μικρές
4 μεγάλα άσπρα φρέσκα μανιτάρια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα
1 κύβος λαχανικών
1/3 ματσάκι μαϊντανό
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
6 ντοματίνια κομμένα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
κουρκουμάς
ρίγανη
κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πρώτα κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση αν είναι μικρές. Αν είναι μεγάλες, στη μέση και ξανά πάλι στη μέση, άρα τη μεγάλη μελιτζάνα την κόβουμε στα τέσσερα. Χαράζουμε τη ψίχα της μελιτζάνας και ρίχνουμε από επάνω αλάτι και ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου στον αέρα στους 200 βαθμούς, για να μαλακώσουν λίγο και για να μισοψηθούν.
Παράλληλα σε ένα βαθύ και αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πατάτα, τα μανιτάρια και τον κύβο λαχανικών (όλα τριμμένα στο μπλέντερ σε μικρά κομμάτια).
Μόλις μαραθούν τα υλικά μας προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα ντοματίνια και όλα τα μπαχαρικά, μαζί με 1 κούπα ζεστό νερό.
Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους.
Μόλις ψηθούν λίγο οι μελιτζάνες που έχουμε στο φούρνο, αδειάζουμε τη σάρκα τους και την προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά μας. Πριν σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μέσα στα υπόλοιπα υλικά μας.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση που φτιάξαμε και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά περίπου στον αέρα, στους 200 βαθμούς.
Αν θέλουμε συνοδεύουμε το φαγητό μας και με λίγες πατάτες σε μικρούς κύβους, για έξτρα γεύση.
Καλή επιτυχία!
Να έχετε μία Ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση!