Παντεσπάνι της Νίτσας – Ένα γλυκάκι αγαπησιάρικο μέσα στην απλότητά του

«Κάθε ημέρα ετοιμάζω ένα ταψί στρογγυλό και μέχρι το απογευματάκι έχει φύγει, δεν προλαβαίνω ένα κομμάτι για τον καφέ μου πολλές φορές…» Αυτό ήταν το μόνο παράπονο που άκουσα από τα χείλη της Νίτσας …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα γλυκάκια του ταψιού δεν μου αρέσει να μένουν για την επόμενη ημέρα και έτσι ανάλογα κανονίζω τις ποσότητες. Ειδικά τα γλυκά με φύλλο δεν μου αρέσουν την επαύριο γιατί το φύλλο δεν είναι τραγανό όπως το θέλω. Το παντεσπάνι όμως διατηρείτε και ίσως την επόμενη ημέρα είναι καλύτερο… αν μείνει…

Πάντως ότι και αν δοκίμασα το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο…

Στα χρώματα η Νίτσα έχει αδυναμία και η φρεσκάδα φαίνεται στο πιάτο όπως και η αγάπη της για τους φιλοξενούμενούς της.

Η άκρη του Μόρνου
Η άκρη του Μόρνου…

Νίτσα θα ξανάρθω σίγουρα…

Παντεσπάνι της Νίτσας

Από τη Νίτσα, Χάνι του Ρέρεση, Ευπάλιο Φωκίδας

Υλικά

8 αυγά χωριάτικα

8 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

8 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο ή  πορτοκάλι

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

Για το φινίρισμα

50 γρ. τριμμένη καρύδα

Παντεσπάνι της Νίτσας 2

Τρόπος παρασκευής

Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε για 5 λεπτά τα ασπράδια των αυγών για να γίνουν σαν σφιχτή μαρέγκα.

Παντεσπάνι της Νίτσας 1Σε άλλο μπολ με το μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Ενώνουμε το μείγμα των κρόκων με την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.

Τότε ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Σε ταψί αδειάζουμε τη ζύμη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν 5-6 βράσεις για 5 λεπτά περίπου.

Περιλούζουμε το γλυκό μας που είναι κρύο με το ζεστό σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με την καρύδα και κόβουμε σε κομμάτια.

Μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό.

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο ψητό στη σούβλα – Η απογείωση της γεύσης!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 9 Μαρτίου 2021