Πανεύκολο σουφλέ σπανάκι – Νόστιμο και χορταστικό

Ιδανικό για τις κρύες και δροσερές ημέρες της άνοιξης. Πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα εύκολο να γίνει. Είναι σαν να λέγαμε η γέμιση μια πλούσια σπανακοτυρόπιτας χωρίς φύλλο, που αρέσει σε όλους.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το πράσο με το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ή μάραθο δένουν αρμονικά και το μοσχοκάρυδο χαρίζει άρωμα στην κρέμα γάλακτος. Το κρασί ανεβάζει τη γεύση όπως και το μπλε τυρί που δίνει μια σπιρτάδα στη γευστική μας αυτή δημιουργία.

Την τελευταία φορά το δοκίμασα στην καλύτερή του εκδοχή στο μεζεδοπωλείο Ρούγα, στη Θεσσαλονίκη με τη Τίτα, την αγαπημένη φίλη μου. Θυμάμαι είχαμε περάσει πολύ όμορφα… με ωραίες μουσικές.

Με ένα φιλέτο κοτόπουλου ή μπιφτέκι δένει αρμονικά και πολύ μου αρέσει. Μπορεί όμως να αποτελέσει και κυρίως πιάτο ή μεζεδάκι που θα συνοδεύσει τις άλλες γευστικές δημιουργίες στο τραπέζι σας.

Η συνταγή δική σας.

Πανεύκολο σουφλέ σπανάκι 1

Πανεύκολο σουφλέ σπανάκι

Από το μεζεδοπωλείο Ρούγα, Θεσσαλονίκη

 Υλικά

900 γρ. σπανάκι πλυμένο στραγγισμένο και χοντροκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο

3 – 4 λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες

5 κλαράκια άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένα

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή chardonnay

1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

250 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

200 γρ. κασέρι Μυτιλίνης ΠΟΠ, τριμμένο

150 γρ. μπλέ τυρί ή ροκφόρ, σπασμένο

Λίγο κύμινο

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πανεύκολο σουφλέ σπανάκι

Tρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλια πλατιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το πράσο και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να μαραθούν.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Τότε προσθέτουμε το σπανάκι, τα μανιτάρια και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά μέχρι να «πέσει» το σπανάκι.

Προσθέτουμε κύμινο, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μπλέ τυρί, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Βουτυρώνουμε καλά δυό μαντεμένια σκεύη και αδειάζουμε το μείγμα.

Προσθέτουμε τον άνηθο και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά. Μόλις ροδοκοκκινήσουν τα τυριά το βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε όσο είναι καυτό χρειαζόμαστε κουτάλι.

Τρώγεται και κρύο και μάλιστα μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια μαλακά.

Σερβίρουμε σε μαντεμένιο σκεύος ή σε πυρέξ στη μέση του τραπεζιού.

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού σήμερα στην Τ.Κ. Επισκοπής
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 13 Απριλίου 2022