Πανεύκολο Κέικ Πορτοκαλιού – Μπουκιά και νοστιμιά

Κέικ Πορτοκαλιού
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το πιο αρωματικό και νόστιμο κέικ πορτοκαλιού είναι αυτό της αγαπημένης μου ξαδέλφης, της Στέλλας. Στο τέλος αν θέλουμε το περιλούζουμε με ένα αρωματικό γλάσο πορτοκαλιού και αν θέλουμε βάζουμε μέσα ψιλά κομματάκια γλασαρισμένου πορτοκαλιού ή ακόμα και σταγόνες σοκολάτας.

Πάντως το κέικ της Στελλίτσας είναι τόσο εύκολο και τόσο νόστιμο που η συνταγή θα σας ξετρελάνει.

Κέικ Πορτοκαλιού με γλάσο

Από τη Στέλλα Καλογεροπούλου, Ναύπλιο

Υλικά

 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 200 γρ. ζάχαρη άχνη

4 φρέσκα αυγά

1 στικ βανίλιας ή βανιλίνη

ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

1 σφηνάκι λικέρ Grand Marnier

1 κ.γ. baking powder

Μισό κ.γ αλάτι

50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο

280 γρ. αλεύρι για κέικ, κοσκινισμένο

Για το γλάσο

150 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε  το αλεύρι,  το baking powder,  το αλάτι και  ανακατεύουμε καλά και το κοσκινίζουμε να «πάρει» τον αέρα του.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά  περιμένοντας πρώτα ενσωματωθούν ένα προς ένα.

Προσθέτουμε τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ πορτοκαλιού και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αποσύρουμε  τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω.

Περνάμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι τη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έγινε το κέικ και το βγάζουμε από το φούρνο.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα υλικά για το γλάσο, την άχνη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το περιχύνουμε με το γλάσο μετά από 1 ώρα σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 06-01-2022 (Θεοφάνεια)
Επόμενο άρθροΣήμερα τα Άγια Θεοφάνεια ή Επιφάνεια ή τα Άγια Φώτα – Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς