Πρώτη φορά τη δοκίμασα στο σπίτι της Νατάσας και από τότε την «υιοθέτησα» γιατί γίνεται εύκολα είναι νόστιμη και αρωματική.
Οι Πολίτισσες την έκαναν συχνά, ιδιαίτερα στις jour fixe, που δεχόντουσαν τις φίλες τους. Κάποιες φορές αντί για πιπεριά κόκκινη ή πράσινη έβαζαν λιαστές ντομάτες που πάνε θαύμα. Αν μάλιστα σας έχει περισσέψει και λίγο κοτόπουλο θα έχετε μια κοτοτυρόπιτα μούρλια. Επίσης στις γιορτές η παρουσία τους στο τραπέζι ήταν απαραίτητη.
Μου αρέσει πολύ αυτή η τυρόπιτα και πολλές φορές την σερβίρω μαζί με μια πλούσια πράσινη σαλάτα και αποτελεί ένα ελαφρύ και υγιεινό μεσημεριανό.
Τα παιδιά σας και οι φίλοι σας πολύ θα την εκτιμήσουν.
Πολίτικη τυρόπιτα με πιπεριά
Από τη Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια της “ναυαρχίδας” της εστίασης Αγιολί στη Θεσσαλονίκη
Υλικά
1 πακέτο φρέσκα χωριάτικα φύλλα
500 γρ. φέτα, σπασμένη με το πιρούνι
250 γρ. κασέρι, τριμμένο
4 αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού, ελαφρά χτυπημένο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τα πιπέρια. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη φέτα, το κασέρι, τη πιπεριά και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας.
Τα κόβουμε σε ορθογώνιες λωρίδες κατά μήκος και με ένα πινέλο τα λαδώνουμε.
Βάζουμε 2 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και απλώνουμε με το κουτάλι λίγη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
Τυλίγουμε ελαφρά και δημιουργούμε διάφορα σχήματα ακόμα μπορούμε να δημιουργήσουμε και σαλίγκαρο.
Λαδώνουμε το ταψί και αραδιάζουμε τις τυρόπιτες. Με ένα πινέλο τις περνάμε με λίγο αυγού έτσι για να πάρουν πιο ωραίο χρώμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180ο C για 90 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν οι πίτες, χωρίς να τις σκεπάσουμε και σερβίρουμε.