Παγκόσμια Ημέρα για το Ψωμί & τη Σπονδυλική Στήλη

Ψωμί, ποια η Διατροφική του Αξία;

Αδιαμφισβήτητα το ψωμί καταναλώνεται σε καθημερινή βάση από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων.

Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει; Ανάμεσα σε τόσα είδη πώς θα επιλέξεις το καταλληλότερο για σένα; Τι γίνεται στον σακχαρώδη διαβήτη και στη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη); Τι να προσέχεις στη διατροφική του ετικέτα; Με τι να το αντικαταστήσεις;

Είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που απαντάω στον συγκεκριμένο οδηγό, όπου πρόκειται μέσα σε λίγες γραμμές να ανακαλύψεις τα πάντα γύρω από το ψωμί.

Πάμε λοιπόν και… καλή ανάγνωση!

Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει;

Για να δούμε πιο προσεκτικά τη διατροφική αξία του ψωμιού έχει νόημα να γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι το ψωμί, με την πιο απλή του ζύμη να προέρχεται από αλεύρι και νερό. Τα άλευρα όμως που θα αξιοποιηθούν είναι και αυτά που καθορίζουν την τελική θρεπτική του αξία, δίνοντάς μας επιλογές για όλα τα γούστα.

Μία φέτα λευκό ψωμί, γύρω στα 30g (μπορείς να την υπολογίσεις πολύ εύκολα καθώς αντιστοιχεί σε μία τυπική φέτα ψωμί του τοστ), μας δίνει:

  • 80 θερμίδες,
  • 15 γραμμάρια υδατανθράκων,
  • 0.7 γραμμάρια φυτικών ινών,
  • 2.3 γραμμάρια πρωτεΐνης,
  • 1 γραμμάριο λίπους
  • Καθώς και μία πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων.

Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και επιπλέον βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μία σημαντική πηγή και αυτών.

Ποια είναι όμως τα διαφορετικά είδη του ψωμιού και τα συστατικά τους που καθορίζουν τελικά τις αναλογίες των παραπάνω θρεπτικών συστατικών; Η συνέχεια στην επόμενη ενότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Pilates για σκελετική υγεία

Το pilates είναι ένα σύστημα γυμναστικής, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις, που γίνονται είτε στο έδαφος είτε σε ειδικά όργανα. Ο βασικός του στόχος είναι να μάθει στους αθλούμενους να ελέγχουν και να καθοδηγούν το σώμα τους, δυναμώνοντας τους αδύναμους μύες και τεντώνοντας τους λεγόμενους σκληρούς.

Ο σημερινός άνθρωπος ταλαιπωρείται από πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα, στον αυχένα, στα γόνατα, στην λεκάνη, εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, δυσκολεύοντας την καθημερινή του ζωή. Με τη βοήθεια του pilates και των κατάλληλων ασκήσεων, αυτά τα προβλήματα είναι δυνατόν να περιοριστούν και να εξαλειφθούν σταδιακά!

Ποια τα πλεονεκτήματα από τις pilates;

Το pilates είναι η μέθοδος σωματικής εκγύμνασης και λειτουργικής αποκατάστασης που εμπνεύστηκε και συστηματοποίησε την δεκαετία του 1920 ο Joseph Hubertus Pilates. Η αρχική ονομασία που έδωσε ο Joseph Pilates ήταν “Contrology”. Στο βιβλίο του Επιστροφή στη Ζωή μέσω Contrology ο Joseph Pilates παρουσιάζει τη μέθοδο του ως τέχνη ελεγχόμενων κινήσεων, που πρέπει να φαίνονται σαν μια προπόνηση (όχι μια θεραπεία) όταν εκδηλώνονται σωστά

Δύναμη και ευλιγισία

Είναι μια τεχνική βελτίωση της δύναμης και της ευλυγισίας που συνδυάζει τη φιλοσοφία των Ανατολικών και των Δυτικών χωρών. Σ’ ένα τυπικό μάθημα pilates διάρκειας 45’ λεπτών έχεις πολλά να αποκτήσεις. Θα προπονήσεις όλους τους μυς σου ενισχύοντας παράλληλα τον συνολικό σου συντονισμό. Ενώ μακροπρόθεσμα θα αποκτήσεις ένα γερό μυϊκό σύστημα αποτρέποντας μ αυτόν τον τρόπο την πρόκληση διαφόρων τραυματισμών ενώ θα ενισχύσεις και την ισορροπία του σώματος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη συμμετοχή ομιλητών το 2ο Συνέδριο Πληροφορικής Ελλάδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας