Αρχική Blog Σελίδα 16934

Τα ψάρια – ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με μια ιατρική έρευνα, οι γυναίκες που τρώνε δύο μερίδες «παχιά» ψάρια την εβδομάδα μπορεί να αποκομίζουν, κάποια προστασία, έναντι του καρκίνου του μαστού.

Η προσθήκη των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που παρέχουν στην εβδομαδιαία διατροφή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως του συγκεκριμένου καρκίνου κατά 14%.

Όπως αναφέρει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν τα στοιχεία από 26 προγενέστερες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότερες από 800.000 γυναίκες, οι 20.000 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές εστιάσαν στις διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και στα επίπεδά τους στο αίμα των γυναικών.
Έτσι διαπίστωσαν πως ανά 0,1% των ημερήσιων θερμίδων που προερχόταν από ψάρια, μειωνόταν κατά 5% ο κίνδυνος καρκίνος του μαστού – με την μέγιστη μείωση να φτάνει το 14% μεταξύ των γυναικών που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια και εκείνων που έτρωγαν δύο μερίδες την εβδομάδα.

Η μείωση του κινδύνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες των ασιατικών μελετών, πιθανώς διότι η κατανάλωση ψαριού είναι πολύ υψηλότερη στην Ασία απ’ ό,τι στη Δύση.

Περαιτέρω αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι τα πιο αντικαρκινικά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο τόνος και οι αντζούγιες.

Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους ότι η μελέτη τους παρέχει «στέρεα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία» ότι η κατανάλωση ψαριών επηρεάζει τη συχνότητα του καρκίνου του μαστού.

Μάθετε πώς αντιμετωπίζουμε την ηλίαση

 

Tο καλοκαίρι, η ηλίαση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε να φορέσουμε καπέλο την ώρα που πάμε στη παραλία.

Παρακάτω θα μάθουμε τι είναι η ηλίαση και πως να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η ηλίαση

Η ηλίαση συμβαίνει, όταν το άτομο αφήνει το κεφάλι του ή τμήμα του λαιμού του εκτεθειμένο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, η ηλίαση είναι το προϊόν της θερμικής ακτινοβολίας από τα κύματα του ήλιου στην εκτεθειμένη περιοχή. Στην ηλίαση, ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητα του σώματος και αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε υψηλή θερμοκρασία σώματος και πυρετό.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι τα συνήθη όταν κάποιος παθαίνει ηλίαση: Ζεστό και ξηρό δέρμα, ταχυκαρδία , ο ιδρώτας σταματά, γρήγορη αναπνοή, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, πονοκεφάλους, ναυτία, σύγχυση και ζάλη.

Τα συμπτώματα τείνουν να χειροτερεύουν όσο περισσότερο ένα άτομο έχει εκτεθεί στο ήλιο και τη θερμότητα. Οσο ένα άτομο παραμένει στο ίδιο επικίνδυνο περιβάλλον, η ζωή του μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Αν η ηλίαση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, την απώλεια συνείδησης,τον πυρετό και τη βλάβη των εσωτερικών οργάνων.

Συνήθως το σώμα μας «δροσίζεται» με την έκκριση του ιδρώτα. Ανάλογα με την υγρασία του αέρα, ο ιδρώτας στο δέρμα εξατμίζεται πιο

γρήγορα ή πιο αργά. Όσο πιο γρήγορα ο ιδρώτας εξατμίζεται τόσο πιο γρήγορα θα δροσιστεί το σώμα και θα βοηθήσει στην πρόληψη θερμότητας που σχετίζονται με θέματα όπως η ηλίαση. Όμως, αν ο αέρας είναι πολύ υγρός όπως στις τροπικές περιοχές, ο ιδρώτας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί, επομένως, δεν θα είναι σε θέση να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος σας. Στις περιοχές αυτές, είναι πολύ σημαντικό να είναι πάντα προσεκτικοί.

Εάν αισθανθείτε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή δείτε κάποιον με τα παραπάνω συμπτώματα, το καλύτερο είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο άμεσα και να πάτε σε ένα μέρος που έχει δροσιά. Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώσετε πολύ νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Σάρωσε τα βραβεία η Πολεμική Αεροπορία! (φωτογραφίες)

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «RoyalInternationalAirTattoo 2014», η οποία  έγινε στο αεροδρόμιο Fairford της Μεγάλης Βρετανίας.

051

Η χώρα μας είχε στείλει την περασμένη Τετάρτη με δύο αεροσκάφη A-7E και επτά άτομα προσωπικό (3 Ιπτάμενους και 4 Τεχνικούς) της 336 Μοίρας. Να σημειωθεί ότι τα μοναδικά Α-7 που πετούν σε όλο τον κόσμο είναι τα ελληνικά.

IF

Τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά που διατηρούμε σε μάχιμη κατάσταση  μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των  επισκεπτών της έκθεσης.

Το αποτέλεσμα ήταν η Ελληνική αποστολή να κερδίσει δύο βραβεία. Συγκεκριμένα, η επιτροπή κριτών έδωσε στο επετειακό αεροσκάφος μας «Όλυμπος» την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κομψότητας  και στη συνέχεια απένειμε στην αποστολή μας και  το   βραβείο «BestLivery».  Οι διακρίσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές αν σκεφτεί κανείς ότι και οι συμμετοχές από τα άλλα κράτη ήταν πολύ δυνατές και αξιόλογες. Και πάντα υπάρχει ο δύσκολος αντίπαλος στους διαγωνισμούς αυτούς που είναι η Αγγλία.

034

Και τα έπαθλα δεν σταμάτησαν εκεί. Ακόμα και στο διαγωνισμό των πληρωμάτων (CrewCompetition), το προσωπικό της 336Μ κατέλαβε την πρώτη θέση στη σκοποβολή επί κινούμενου στόχου και στην κωπηλασία, καθώς και την τρίτη θέση στην επιβίωση.

newpost.gr

Η ζάχαρη επιδεινώνει την ακμή

Οι παλιοί διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ακμή, αλλά πολυάριθμες μελέτες είχαν δείξει πως ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Οι νεώτερες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι τελικά υπάρχει κάποια συσχέτιση – όχι με τη ζάχαρη καθ’ εαυτή, αλλά με τον γλυκαιμικό της δείκτη, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

 Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου αντιπροσωπεύει την ταχύτητα και την έκταση της αύξησης των επιπέδων σακχάρου που προκαλεί έπειτα από την κατανάλωσή του.

Η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα απλά δημητριακά με ζάχαρη είναι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή αυξάνουν πολύ και γρήγορα το «ζάχαρο» όταν τα τρώμε.

Αντίθετα, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, καθώς και τα φρούτα, είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή αυξάνουν πιο αργά και πιο βαθμιαία το σάκχαρο.

therapeia_akmis2

Η απότομη και γρήγορη αύξηση του σακχάρου έπειτα από την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οδηγεί σε απότομη παραγωγή ινσουλίνης και άλλων ορμονών, που οι ειδικοί υποψιάζονται ότι διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος και την δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα – δύο καταστάσεις που αποτελούν την ρίζα της ακμής.

Για να ελέγξουν την βασιμότητα των υπονοιών τους, επιστήμονες επιστράτευσαν 50 αγόρια και νεαρούς άνδρες, ηλικίας 15 έως 25 ετών, οι οποίοι είχαν ακμή.

Οι μισοί ακολούθησαν επί 12 εβδομάδες μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (έτρωγαν πολλά ψάρια, προϊόντα ολικής αλέσεως και φρούτα) και οι υπόλοιποι ακολούθησαν την κλασική, δυτικού τύπου διατροφή.

Στο τέλος της μελέτης, όσοι εθελοντές ακολουθούσαν την διατροφή του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της ακμής τους, έναντι όσων έτρωγαν «δυτικά». Επιπλέον, οι πρώτοι είχαν και χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερων ανδρογόνων στο αίμα τους _ των ορμονών που είναι γνωστό ότι προκαλούν ακμή.

Συνεπώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Λαφιάτης: το ήρεμο και χρήσιμο φίδι της Ελλάδας

Ο λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «αγαθός γίγαντας» των φιδιών της Ελλάδας, καθώς είναι το μεγαλύτερο (μαζί με το σαπίτη) σε μήκος και ρωμαλέο σε εμφάνιση φίδι όμως είναι ήρεμο και ελάχιστα ως καθόλου επιθετικό ακόμα και όταν παγιδευτεί ή αιχμαλωτιστεί από τον άνθρωπο.

 Έτσι, μόνο το μέγεθός του θα μπορούσε να προκαλέσει το φόβο στον κόσμο -ο οποίος φοβάται τα ερπετά ανεξαρτήτως μεγέθους και πιθανής επικινδυνότητας- καθώς ο «χαρακτήρας» του είναι πράος και ελάχιστα επιθετικός. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο είδος φιδιού έχει τη «τιμητική» του και λατρεύεται στο χωριό Cocullo της Ιταλίας την πρώτη Πέμπτη του Μαΐου, στην εορτή του Αγίου Δομήνικου όπου γίνεται περιφορά του αγάλματός του Αγίου με αυτό να είναι καλυμμένο από δεκάδες λαφιάτες.

Το πρώτο συνθετικό του επιστημονικού ονόματος (Elaphe) σχετίζεται με το χρωματικό πρότυπο του κεφαλιού των φιδιών του γένους που προσομοιάζουν με κέρατα ελαφιού, ενώ το δεύτερο συνθετικό περιγράφει τις τέσσερις καστανές γραμμές που διατρέχουν το σώμα του φιδιού.

Ο λαφιάτης ανήκει στην μεγαλύτερη ομάδα φιδιών (οικογένεια Colubridae) που περιλαμβάνει τα τυπικά φίδια με το μακρύ και λεπτό σώμα. Εξαπλώνεται στην νότια-νοτιοανατολική Ευρώπη και σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα και ορισμένα νησιά και απαντάται στις παρυφές δασών και ανοικτά δάση, παραποτάμια οικοσυστήματα, οικότοπους με βραχώδες υπόστρωμα αλλά και περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα (καλλιέργειες, δεντρώνες, φυτοφράκτες, κ.λπ.).

Είναι ένα μεγάλου μεγέθους φίδι [το μεγαλύτερο μαζί με το σαπίτη (Malpolon insignitus)] με ρωμαλέο σώμα και μήκος που μπορεί να φτάσει τα 2,6 μέτρα. Ραχιαία ο χρωματισμός του είναι ανοικτό καστανό/κιτρινοκάστανο/καστανό-γκρίζο, με κάθε πλευρά του σώματος

να έχει δύο σκουρόχρωμες λωρίδες που ξεκινούν από το λαιμό και καταλήγουν στην ουρά, ενώ η κοιλιά έχει απαλό κίτρινο χρώμα.

Τα νεαρά άτομα έχουν αντί για τις τέσσερις λωρίδες 3-5 σειρές σκουρόχρωμων/μαύρων κηλίδων. Ο λαφιάτης δραστηριοποιείται την ημέρα αλλά κατά τους πιο ζεστούς μήνες είναι ενεργός κυρίως τις απογευματινές ώρες. Είναι κυρίως εδαφόβιο φίδι που κινείται σχετικά αργά για φίδι αλλά έχει και αναρριχητικές ικανότητες.

Η διατροφή του βασίζεται στα τρωκτικά και κυρίως στους αρουραίους, όμως καταναλώνονται και πουλιά και μεγάλες σαύρες. Δεν έχει δηλητήριο και σκοτώνει την τροφή του με περίσφιξη, ενώ είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

Η προστασία του λαφιάτη σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «επαρκής» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους συμβάσεων και νόμων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να το κατατάσσει στα «Είδη Προτεραιότητας». Οι άμεσες απειλές στο λαφιάτη – όπως και σε κάθε είδος φιδιού και γενικότερα ερπετού – είναι πολύ έντονες καθώς το μεγάλο μέγεθός του και η μικρή του ταχύτητα τον κάνουν εύκολο στόχο όποτε εμφανίζεται κοντά στον άνθρωπο με αποτέλεσμα να καταδιώκεται και να θανατώνεται παρότι είναι εντελώς ακίνδυνος, ενώ σημαντικοί αριθμοί ατόμων «θυσιάζονται» στο οδικό δίκτυο.

lafiatis2

Οι έμμεσες πιέσεις σχετίζονται με τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και κατακερματισμό των οικοτόπων που διαβιεί και τη συνεχή απώλεια της φυσικότητας του περιβάλλοντος, ενώ σε ορισμένες περιοχές απειλείται με εξαφάνιση από την αλόγιστη χρήση μυοκτόνων φαρμάκων που τελικά δηλητηριάζουν εμμέσως το λαφιάτη.

Η παρουσία του λαφιάτη είναι τεκμηριωμένη και συνεχής σε αρκετές περιοχές της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Ο πράος «χαρακτήρας» του και το μεγάλο μέγεθος που του δίνει μια σιγουριά απέναντι σε πιθανούς εχθρούς τον φέρνει συχνά σε επαφή με τον άνθρωπο, μη γνωρίζοντας τον ανηλεή πόλεμο που ο τελευταίος έχει κηρύξει σε όλα τα φίδια.

Αν αναλογιστούμε τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει ο λαφιάτης στον άνθρωπο ρυθμίζοντας τους πληθυσμούς των επιβλαβών ποντικών και αρουραίων, παρέχοντάς μας μια φυσική, οικολογική μέθοδο καταπολέμησής τους γλιτώνοντας τα επικίνδυνα δηλητήρια, όταν τύχει να δούμε το μεγαλοπρεπή λαφιάτη να διασταυρώνεται με το δρόμο μας θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει την πορεία του ανενόχλητος.

Προέλευση: Φορέας διαχείρισης όρους Πάρνωνα

 

Φήμες και παραδόσεις για τα φίδια

Τα φίδια, στις μέρες μας, έχουν αδιαμφισβήτητα την χειρότερη φήμη όλων των ζώων. Οι παραδόσεις τα θέλουν σύμβολα του κακού, ζώα πονηρά και κακόβουλα που θέλουν το κακό μας. Θεωρούνται σιχαμερά, γλοιώδη και επικίνδυνα και γι’αυτό είναι μισητά από την πλειονότητα των ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων τα σκοτώνουν με την πρώτη ευκαιρία.

Όλοι αυτοί οι μύθοι έχουν περάσει από γενιά σε γενιά τους τελευταίους αιώνες, αφού δεν υπήρχε ενημέρωση και ενδιαφέρον για έρευνα. Έτσι, μέχρι και σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ και της τεχνολογίας, δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που ακόμα βασίζονται στις «γνώσεις» που έχουν κληρονομήσει και διατηρούν όλες αυτές τις αβάσιμες θεωρίες και δεισιδαιμονίες ή βρίσκονται σε πλήρη άγνοια όσον αφορά αυτά τα ζώα, αφού οι πηγές ενημέρωσης είναι ελάχιστες και δυσεύρετες.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα φίδια προκαλούν άδικα τον φόβο και το μίσος, αφού όλα τα παραπάνω είναι απλώς μύθοι πλασμένοι εδώ και μερικούς αιώνες μόνο.

Στην αρχαιότητα το φίδι ήταν σύμβολο αναγέννησης, θεραπείας, φρονιμότητας και άλλων πολλών θετικών εννοιών και αρετών, θεωρούνταν ζώο ιερό και χρήσιμο, καλός οιωνός όταν έμπαινε στα σπίτια και καμία προκατάληψη δεν υπήρχε εναντίον του. Φίδια χρησιμοποιούνταν δε, στην θεραπεία ασθενειών, απ’ όπου προέρχεται και το σύμβολο του Ασκληπιού που διατηρείται στην Ιατρική μέχρι και σήμερα.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Τα φίδια είναι ζώα όπως όλα τα άλλα. Το ότι δεν έχουν πόδια τα κάνει ιδιαίτερα και ίσως «αλλόκοτα» ζώα σε εμφάνιση, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό τους μόνο δεν τα κάνει να διαφέρουν σε συμπεριφορά και σημαντικότητα από τα υπόλοιπα «μέλη» της Φύσης. Τα φίδια δεν πρόκειται να επιτεθούν ποτέ σε οτιδήποτε δεν αποτελεί τροφή γι’ αυτά, πόσο μάλλον στον άνθρωπο που τόσο φοβούνται. Αντιθέτως, η πρώτη τους αντίδραση είναι να απομακρυνθούν και να γλιτώσουν από αυτό που θεωρούν θηρευτή τους και ο άνθρωπος θεωρείται από αυτά, καθόλου άδικα, ένας από τους χειρότερους θηρευτές.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ ωφέλιμα ζώα αφού συντελούν σημαντικά στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους τρέφονται κυρίως με έντομα καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες από αυτά. Στα επόμενα χρόνια, αφού αποκτήσουν το ανάλογο μέγεθος, τρέφονται κυρίως με τρωκτικά, αποτελώντας έτσι έναν από τους κυριότερους θηρευτές αυτών, παίζοντας σημαντικότατο ρόλο στον έλεγχο των πληθυσμών τους.

Δεδομένου ότι ζουν πολλά χρόνια, υπολογίζεται ότι ένα και μόνο φίδι μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 1000 τρωκτικά μέχρι το πέρας της ζωής του. Μπορεί κανείς έτσι να καταλάβει πόσο μπορεί να αυξηθεί ο πληθυσμός τρωκτικών σε μία περιοχή, αν φονευθεί έστω και ένα φίδι, αφού τα τρωκτικά πολλαπλασιάζονται εύκολα και σε μεγάλους αριθμούς, με γεωμετρική πρόοδο. Παράλληλα, ένα σκοτωμένο φίδι, απέχει από την αναπαραγωγή, από την οποία θα προέκυπταν περισσότεροι θηρευτές τρωκτικών. Έτσι, είναι ευνόητη η ανισορροπία που μπορεί να προκληθεί σε ένα οικοσύστημα, αν αφαιρέσουμε ή μειώσουμε από αυτό τους πληθυσμούς των φιδιών  μία ανισορροπία που αν μη τι άλλο επηρεάζει άμεσα και τον άνθρωπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κλειδί Ημαθίας – Πελαργοί

Οι πελαργοί,κοινώς λέλεκες ή λελέκια, είναι μεγάλα πουλιά με μακρυά πόδια και μακρύ λαιμό, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Ciconiidae. Ζουν στις θερμότερες περιοχές του πλανήτη και σε ξηρότερα κλίματα από άλλα παρόμοια πουλιά όπως οι ίβεις. Οι πελαργοί δεν μπορούν να κρώξουν γιατί δεν έχουν φωνητικό όργανο και παράγουν κρότους με το ράμφος τους. Αρκετά είδη τους είναι αποδημητικά. Τρώνε συνήθως βατράχους, ψάρια, έντομα, σκουλήκια και μικρά πουλιά ή θηλαστικά. Υπάρχουν 19 είδη πελαργών σε έξη γένη.

Τροφές που «θρέφουν» τον εγκέφαλο και τη σκέψη σας

Αποκτήστε πιο ισχυρή μνήμη, σκέψη και ευστροφία… μέσα από τη σωστή επιλογή τροφών για μεσημεριανό! Άραγε μπορεί η διατροφή να σας κάνει πιο έξυπνους; 

 Και όμως, ο εγκέφαλος, όπως ακριβώς η καρδιά και οι μύες, απαιτούν θρεπτικά συστατικά που θα κρατήσουν σε υψηλά ποσοστά τη ψυχική και σωματική υγεία σας. Σύμφωνα με το Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, η προσοχή, η μνήμη και η ικανότητα μάθησης μπορούν να απογειωθούν, εάν κατευθυνθείτε προς τα υγιεινά τρόφιμα που «ξορκίζουν» το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας…

εγκέφαλος, υγεία, Αλτσχάιμερ, μνήμη, σκέψη, διατροφή, τροφές, μυαλό, βιταμίνη, πρωτεϊνη, ΠάρκινσονΔημητριακά ολικής αλέσεως

 Τα δημητριακά ολικής αλέσεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα… κρατώντας σε εγρήγορση το μυαλό σας όλο το 24ωρο! Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια, γεγονός που μετατρέπει το καστανό ρύζι και το πλιγούρι βρώμης στις κορυφαίες τροφές κατά της κούρασης και των προβλημάτων συγκέντρωσης. Άλλωστε, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι το άσπρο ψωμί, που χαρίζουν πρόσκαιρη ενέργεια και δεν κρατούν τη γλυκόζη σε σταθερά επίπεδα.

Λιπαρά ψάρια

 Τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι η πέστροφα, ο σολομός, οι σαρδέλες και οι ρέγγες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, ουσίες που οδηγούν προς την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητες για τη μετάδοση σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tufts διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν ψάρι 3 φορές την εβδομάδα, έχουν υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να μειώνουν κατά 39% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Βατόμουρα

 Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ, η κατανάλωση βατόμουρων έχει θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της μνήμης και των επιπέδων του στρες. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών τους και της χαμηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, τα βατόμουρα «καταστρέφουν» τις ελεύθερες ρίζες, προσφέροντας ενέργεια, ταχύτερη εκμάθηση και πιο έντονη σκέψη.

Μπρόκολο – Κουνουπίδι

 Δυο τροφές που θεωρούνται μεγάλη πηγή βιταμίνης Κ, η οποία ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και το πνεύμα μέσα από την προστασία των νέων κυττάρων του εγκεφάλου. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι γεμάτα με χολίνη, ένα συστατικό που ενισχύει τη νοημοσύνη του εγκέφαλου, έτσι ώστε να «μαθαίνει» και να σκέφτεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, μειώνει την ευπάθειά του απέναντι στις τοξίνες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Την ίδια στιγμή, η χολίνη κρατά υγιείς τους νευροδιαβιβαστές και μετατρέπει τη μνήμη σας… σε ισχυρή!

Καρύδια

 Σύμφωνα με το American Journal of Epidemiology, τα καρύδια και η βιταμίνη Ε βοηθούν στη νοητική υγεία των ηλικιωμένων. Μαζί με τα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, τις ελιές και τα αυγά, τα καρύδια περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες που ανατρέπουν τη γήρανση του εγκεφάλου και ενισχύουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Άλλωστε, τα ω-3 λιπαρά οξέα των ξηρών καρπών κάνουν «καλό» και στην καρδιά, βοηθώντας τις αρτηρίες και την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, μη διστάσετε να ρίξετε μια χούφτα καρύδια μέσα στη σαλάτα σας…

Κάρι

 Το κάρι αποτελεί ένα αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που αναστέλλει τη συσσώρευση των καταστρεπτικών βήτα αμυλοειδών (πρωτεΐνες) στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, η κουρκουμίνη, χημική ουσία που κατακλύζει το κάρι, διεγείρει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων και «ηρεμεί» κάθε πιθανή φλεγμονή του εγκεφάλου ή των νευρικών κυττάρων.

Σέλινο

 Η λουτεολίνη, βασικό συστατικό του σέλινου, μειώνει την πιθανότητα φλεγμονής στον εγκέφαλο και συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο για απώλεια μνήμης, όπως έχει αποδειχθεί από πειράματα σε ποντίκια. Εκτός από το σέλινο, την ίδια δουλειά κάνουν και τα καρότα και οι πιπεριές. Μελέτη του 2010 έφερε στο «φως» ότι η λουτεολίνη εμποδίζει την ύπαρξη εκφυλιστικών αλλαγών στον εγκέφαλο…

Καβούρι

 Μια μερίδα καβουριών καλύπτει την ημερήσια ανάγκη σας για φαινυλαλανίνη (1.840 mg), ένα αμινοξύ που απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να αναπτυχθούν ορμόνες που καταπολεμούν τη νόσο του Πάρκινσον. Παράλληλα, τα καβούρια περιέχουν ακόμα περισσότερη βιταμίνη Β12 από όση χρειάζεται το σώμα, καθώς υπερκαλύπτει την ανάγκη για βιταμίνη σε ένα ποσοστό του 192%.

Κόκκινο κρέας

 Το κόκκινο κρέας θεωρείται μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 που χαρακτηρίζεται ως μια ουσία ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Πειράματα έχουν δείξει ότι τα άτομα με έλλειψη της βιταμίνης, είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο βαθμό στις γνωστικές δοκιμασίες και γενικότερα, μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Εάν δεν το παρακάνετε με το κόκκινο κρέας, αλλά το καταναλώνετε με μέτρο, είστε σε θέση να προστατευτείτε από τις πιθανές νευρικές και εγκεφαλικές βλάβες.

ΜΕ ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΟΙ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ”

Η Δημοτική Χορωδία Ενηλίκων του Δήμου Αλεξάνδρειας, “Αλεξανδρινές Φωνές” επέστρεψε από τη Ρίγα της Λετονίας και τη συμμετοχή της στην 8η Χορωδιακή Ολυμπιάδα του 2014, έχοντας στις βαλίτσες της το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Folklore.

 Το πολιτιστικό έργο που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια από τις Χορωδίες του Δήμου Αλεξάνδρειας με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και οι μεγάλες διακρίσεις που αυτές επιτυγχάνουν σε όλες τους διαγωνισμούς, όπως κι οι πρωταγωνιστικές τους εμφανίσεις σε εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς των συντελεστών: Της μαέστρου κας Ελένης Θεοδωρίδου, του καλλιτεχνικού διευθυντή κου Γρηγόρη Σαββόπουλου και του Μουσικού Κώστα Παντελίδη που με τις χορωδίες του Δήμου “Μελισσάνθη” και “Αλεξανδρινές Φωνές” έχουν κάνει τη μικρή μας πόλη γνωστή ανά την Ευρώπη.

 Με την επιστροφή της αποστολής των “Αλεξανδρινών Φωνών” από τη Ρίγα της Λετονίας, όλα τα μέλη έτυχαν θερμής υποδοχής στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας από το Δήμαρχο κύριο Φώτιο Δημητριάδη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Φώτιος Δημητριάδης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην αποστολή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

 “Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, των υπαλλήλων, αλλά και όλων των πολιτών του μικρού μας Δήμου, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην χορωδία ενηλίκων “Αλεξανδρινές Φωνές” του Δήμου Αλεξάνδρειας και ιδιαίτερα στην Μαέστρο κ. Ελένη Θεοδωρίδου καθώς επίσης και σε όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές, για την κατάκτηση του Ασημένιου Διπλώματος στην κατηγορία τους, στην 8η χορωδιακή ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Ρήγα της Λετονίας. Τέτοιες διακρίσεις τιμούν ιδιαιτέρως όχι μόνο τον Δήμο μας, αλλά και όλη την Ελλάδα”.

Προέλευση: Ιστοσελίδα Δήμου Αλεξάνδρειας

7 τροφές που συνδέονται με την κατάθλιψη

Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε την τάση να τρώμε λίγο περισσότερο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές μας, ενώ παράλληλα με τους γρήγορους ρυθμούς κατά τους χειμερινούς μήνες πολλοί από εμάς συχνά δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή.

Θα μπορούσαν, άραγε, οι διατροφικές επιλογές μας να οδηγήσουν σε κάτι άλλο; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι πιθανό ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων συνδέεται με την κατάθλιψη. Ακολουθούν 7 τροφές που πρέπει να αποφύγετε, ώστε να μην χαλάσει η διάθεσή σας ποτέ!

Επεξεργασμένα σιτηρά

 Τα ζυμαρικά είναι ένα γρήγορο γεύμα, ιδανικό για εκείνους που είναι απασχολημένοι με τη δουλειά τους ή επιθυμούν να βγουν μία βόλτα στην αγορά. Σίγουρα όμως το γεύμα αυτό δεν ενδείκνυται σε καθημερινή βάση.

Τα ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και τα μπέϊγκελ εντάσσονται στην κατηγορία τροφίμων που έχουν χαρακτηριστεί ως φλεγμονώδη και έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη στις γυναίκες ηλικίας 50-77 ετών σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.

Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες άνω των 40.000 γυναικών, οι οποίες δεν είχαν κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης. Διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν τα ανωτέρω τρόφιμα τακτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη στο τέλος της μελέτης.

Αναψυκτικά

 ηΕίναι πολύ εύκολο να αρπάξετε ένα αναψυκτικό τύπου κόλα στο δρόμο για να αναπληρώσετε τα υγρά, αλλά η ίδια μελέτη στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity έδειξε ότι τα αναψυκτικά ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην κατάθλιψη.

Fast Food

Οι άνθρωποι που τρώνε fast food διατρέχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν τρώνε σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 στο περιοδικό Public Health Nutrition. Οι διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πίτσα επεσήμαναν οι ερευνητές.

Να θυμάστε ότι τρώγοντας μία μικρή μερίδα από το κάθε τρόφιμο δεν πρόκειται να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, οπότε μην ανησυχείτε αν έχετε μόλις φάει ζυμαρικά ή πίτσα.

Τροφές πλούσιες σε νάτριο

 Τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικά για τη μέση σας, αλλά όχι για τα συναισθήματά σας. Η περίσσεια νατρίου σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να διαταράξει το νευρολογικό σύστημά σας συμβάλλοντας στην κατάθλιψη, ενώ μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας κόπωση. Οι μεγάλες ποσότητες από αλάτι οδηγούν στην κατακράτηση υγρών και στο φούσκωμα, γεγονός που επιφέρει βαθιά κατάθλιψη.

Υδρογονωμένα λιπαρά

 Μείνετε μακριά από το τηγανητό κοτόπουλο, τα τηγανητά καλαμαράκια και τις τηγανητές πατάτες. Οτιδήποτε είναι μαγειρεμένο με υδρογονωμένα έλαια και περιέχει τρανς λιπαρά επιφέρει κατάθλιψη. Επίσης, προσέξτε για τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα όπως είναι τα αλλαντικά, τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο κλπ. Μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες και να αποτρέψουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Αλκοόλ

 Αν έχετε ιστορικό διαταραχής της διάθεσης, συνεχίστε με εξαιρετική προσοχή. Πιο ειδικά, το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη λήψη πληροφοριών μέσω των αισθήσεων, για τον έλεγχο της λειτουργίας της σκέψης, της κατανόησης και της λογικής. Ελέγχει, επίσης, το συναίσθημα. Το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία τους επιδεινώνοντας τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Καφεΐνη

 Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ακόμη και μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και το άγχος. Η καφεΐνη διαταράσσει τον ύπνο επηρεάζοντας τη διάθεση και προκαλεί διέγερση, τρόμο και νευρικότητα

Τρoφές που βοηθάνε να μείνετε συγκεντρωμένοι

Υπάρχουν 5 σούπερ τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε συγκεντρωμένοι, ακόμη και σε περιόδους στρες. Aν έχετε απαιτητικό πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες, βουρ στο πιάτο σας!

Καφές

 Πολλοί φίλοι και γνωστοί μπορεί να σας έχουν πει κατά καιρούς να μείνετε μακριά από την καφεΐνη, κι όμως στους περισσότερους ανθρώπους κάνει θαύματα όσον αφορά τη συγκέντρωση. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι βραχυπρόθεσμα και αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι χρειάζονται όλο και περισσότερη καφεΐνη.

Αν δεν θέλετε να «βυθιστείτε» στους καφέδες, θα μπορούσατε να επιλέξετε τσάι. Το τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, αλλά μπορεί να σας ενισχύσει πνευματικά εξίσου καλά. Η καφεΐνη είναι ένα από τα πιο γνωστά τρόφιμα για να σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι και βρίσκεται επίσης στη σοκολάτα.

Ψάρια

 Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που καταναλώνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια, εγκεφαλικά επεισόδια και πνευματική εξασθένηση. Επιπλέον, τα ψάρια βελτιώνουν τη μνήμη σας. Έτσι δεν θα χρειάζεται πια να κάνετε λίστες με τις υποχρεώσεις σας. Να τρώτε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα και θα έχετε μυαλό-ξυράφι!

Υγιεινό πρωινό

 Δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένοι είστε το πρωί. Προσπαθήστε να τρώτε ένα καλό πρωινό. Προσθέτοντας στη διατροφή σας κάποιες υπερ-τροφές όπως φρούτα, γαλακτοκομικά και δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες θα δείτε μεγάλη διαφορά σε επίπεδο συγκέντρωσης. Τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό, μειώνεται η παρόρμηση για τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε αξίζει τον κόπο.

Ξηροί καρποί

 Είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι για ώρες. Σε μακροχρόνιο επίπεδο, οι ξηροί καρποί θα ενισχύσουν τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Πράσινη σαλάτα

 Σε μια κουραστική μέρα, είναι πιο εύκολο να υποκύψετε στο junk food, όμως σας προτείνουμε να προτιμήσετε μια δροσερή πράσινη σαλάτα. Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ, ζωτικής σημασίας για να μείνετε συγκεντρωμένοι για ώρες.. Προσθέστε λίγο τόνο ή μερικούς ξηρούς καρπούς και μόλις φτιάξατε μια σούπερ σαλάτα, που θα σας αναζωογονήσει.