Αρχική Blog Σελίδα 16926

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 3o – Συνταγή για πρασοκουρκούτι

Πρασοκουρκούτι από την Θεοφανή Ματοπούλου

sisi6

 

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα

Μισή κούπα ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

Λίγη ρίγανη φρέσκη

Μισή κούπα χλιαρό νερό

1κουτ. σούπας αλεύρι

1 κουτ. σούπας λεμονοχυμό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» τα πράσα μας μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.

Στραγγίζουμε τα πράσα σε ένα σουρωτήρι.

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κατά σειρά το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, την ρίγανη και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν βράση.

Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας για είκοσι λεπτά.

Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύουμε συνεχώς.

Μόλις το πρασοκουρκούτι μας αρχίσει να πήζει σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το λεμονοχυμό .

Γεύση αυθεντική μακεδονίτικη!

Συγκλονιστικό VIDEO αφιέρωμα στη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!

Η 25η Νοεμβρίου είναι μια μέρα σημαντική που αφορά άμεσα την γυναίκα και την απαξίωση της γυναικείας υπόστασης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Good Planet Foundation σε συνεργασία με το UNRIC, έφτιαξαν το παρακάτω βίντεο με τίτλο «7 δισεκατομμύρια άλλοι»!

Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως με ποσοστό περίπου 6% των γυναικών να ομολογούν πώς έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ περισσότερες αλλά εξαιτίας του φόβου, της ντροπής και της έλλειψης παιδείας, τα θύματα παραμένουν σιωπηλά. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να βγουν από τον «φαύλο» κύκλο της κακοποίησης και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Δείτε τις μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα αλλά και κάποιων ανδρών που λένε «Τι σημαίνει βία κατά των γυναικών; Έμαθα ότι τις γυναίκες πρέπει αν τις σεβόμαστε καθώς, σε αυτό τον κόσμο, όλους μας έφερε μια γυναίκα!».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Thestival.gr

Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Έπειτα από σύσκεψη των εκλεγέντων  της 22-11-2014 προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ».

kalaitz
Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου κος Κώστας Καλαϊτζίδης
Graphic14
Η νέα Ταμίας του Συλλόγου κα Ελένη Χριστιανίδου

Το νέο Δ/Σ έχει ως εξής:

Πρόεδρος  Κων/νος Καλαιτζίδης ,
αντιπρόεδρος  Μουρβετίδου Μιράντα,
Γραμματέας Ζουρνατζή Μένη,
Ταμίας  Χριστιανίδου Ελένη,
Μέλη
Κοσκερίδης Ευάγγελος,
 Δερε  Δέσποινα,
Νικολοπούλου Χριστίνα

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Δ/Σ.

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 2ο : Συνταγή: Mπομπότα με σπανάκι και τσουκνίδα

Mπομπότα με σπανάκι και τσουκνίδα

Mπομπότα με σπανάκι και τσουκνίδα – Από την ΄Αννα Ματοπούλου

Sissy nika
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Υλικά

3 κούπες καλαμποκάλευρο

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα ελαιόλαδο

3 κούπες χλιαρό νερό

Λίγο μπέικιν πάουντερ

½ κιλό σπανάκι και τσουκνίδα ήμερη καλά πλυμένη

¼ κιλού φέτα μέτρια,χοντροτριμμένη

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Mpompota

Τρόπος παρασκευής

Στο μεταλλικό μπολ του μίξερ ρίχνουμε κατά σειρά το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό, το μπέικιν πάουντερ και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει πηκτός χυλός.

Κόβουμε τα χορταρικά με το χέρι μας. Από τις τσουκνίδες κρατάμε μόνο τις κορφούλες.

Στο μίγμα προσθέτουμε τα χορταρικά, το αλάτι και την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε ένα ταψί των 36 εκ. με ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο καλαμποκάλευρο  για να μην κολλήσει η μπομπότα μας στο ταψί.

Ρίχνουμε το μίγμα μας στο ταψί που ετοιμάσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.

Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι μας αν τη μπομπότα μας ψήθηκε. Το μαχαίρι πρέπει να βγεί καθαρό όταν το βυθίσουμε σε αυτήν.

Αφήνουμε την μπομπότα μας να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και την μοιραζόμαστε!

Α΄ ΕΚΑΣΚΕΜ: Αποτελέσματα – Βαθμολογία – Επόμενη αγωνιστική

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής (22-11-2014) έχουν ως εξής:

VASIM
Επιμέλεια: Βασίλειος Σιμόπουλος
ΓΑΣ Αλεξάνδρεια-Άσπρο 70-42, Αριδαία-Αιγινιακός 65-56, Βαφύρας-Βατανιακός 59-51, Εύαθλος-ΑΟΚ 101-58, Κιλκίς-Κρύα Βρύση 62-66, Ζαφειράκης-Σκυδραϊκός 70-57. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ήττα του Αιγινιακού, η ομάδα του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια παρέμεινε μόνη στη 2η θέση της βαθμολογίας.

a1

Επόμενη αγωνιστική (29-11-2014), ώρα 18:00:

-ΑΟΚ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ – ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
-ΑΣ ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ – ΦΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
-ΕΓΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ – ΓΑΣ ΒΑΦΥΡΑΣ
-ΑΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΣΠΡΟΥ – ΕΥΑΘΛΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ
 -ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΠΑΣ ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
  -ΓΑΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.ΒΡΥΣΗΣ – ΑΕ ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΥ-ΣΑΡΙΣΑΣ

Μπάσκετ – Παιδικό – Μίνι: Ασταμάτητη η Αλεξάνδρεια!!

VASIM
Επιμέλεια: Βασίλειος Σιμόπουλος

Συνεχίζει πρώτη και αήττητη την ξέφρενη πορεία της η παιδική ομάδα του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια. Στο πρωινό αγώνα της Κυριακής 23-11-2014, υποδέχθηκε το αντίστοιχο συγκρότημα της Κρύας Βρύσης, το οποίο και συνέτριψε με το υπερδιπλάσιο σκορ, 54-25! Η ομάδα της Αλεξάνδρειας απέδωσε σύγχρονο και ποιοτικό μπάσκετ, προσδίδοντας αισιοδοξία και πίστη ότι σε λίγο διάστημα θα τροφοδοτεί με γηγενείς και ταλαντούχους παίχτες την ομάδα των ανδρών. Άξιο συγχαρητηρίων το τεχνικό τιμ της ομάδας για το άριστο έργο που παράγει.

 Ακολούθησε φιλικό τεστ δοκιμής του τμήματος «Μίνι» των δύο συλλόγων, ενόψει προετοιμασίας τους για την έναρξη του πρωταθλήματος στις αρχές του νέου έτους.

Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος: Αποτελέσματα εκλογών για το νέο ΔΣ

Διενεργήθηκαν το Σάββατο οι εκλογές στον Σύλλογο Καππαδοκών Πλατέος για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

w2

Οι σταυροί που έλαβαν οι υποψήφιοι έχουν ως εξής:

ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 67
ΜΟΥΡΒΕΤΙΔΟΥ ΜΙΡΑΝΤΑ 66
ΚΟΣΚΕΡΙΔΗΣ ΒΑΚΗΣ 64
ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ ΜΕΝΗ 64
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 54
ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 52
ΔΕΡΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 48
ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΕΝΗ 46
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 40

w3

Για την κατανομή αξιωμάτων θα συγκληθούν οι εκλεγέντες την προσεχή  Τρίτη και θα αποφασίσουν.

ΓΑΣ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” Τον «κατακεραύνωσε» τον ΚΕΡΑΥΝΟ με 28 π. διαφορά!! -Βίντεο

Μία ακόμη εμφατική νίκη σημείωσε ο ΓΑΣ Αλεξάνδρεια το απόγευμα του Σαββάτου 22-11-2014 στο κλειστό του 2ου Γυμνασίου, στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ, συντρίβοντας τη φιλότιμη ομάδα του Κεραυνού Άσπρου με σκορ 70-42!
VASIM
Επιμέλεια – Ρεπορτάζ: Βασίλειος Σιμόπουλος

Το παιχνίδι με το «καλημέρα» έδειξε ότι θα γείρει εύκολα υπέρ των γηπεδούχων, οι οποίοι μπήκαν πολύ δυνατά στο παρκέ και ακολουθώντας φρενήρη ρυθμό, έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 22-10. Η διαφορά σταδιακά αυξανόταν χάρη στο όμορφο και ποιοτικό μπάσκετ που απέδιδε ο ΓΑΣ, κλείνοντας το α’ ημίχρονο με 40-25. Το ίδιο σκηνικό ακολούθησε και στο β’ ημίχρονο, με τον προπονητή των γηπεδούχων να διαχειρίζεται μαεστρικά τον πάγκο και τις αλλαγές, δίνοντας συμμετοχή σε όλους τους παίχτες της αποστολής. Τελικό σκορ 70-42, αποτέλεσμα που κρίνεται δίκαιο και αποδεικνύει τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.

Το ταξίδι του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια συνεχίζεται την επόμενη αγωνιστική στο γειτονικό Αιγίνιο, όπου θα φιλοξενηθεί από την ισχυρή και φιλόδοξη τοπική ομάδα του Αιγινιακού.

Το φιλμ του αγώνα: 22-10, 40-25(ημ), 49-33, 70-42.

Διαιτητές: Μελανίδης-Χρυσάφης (αρκετά καλοί).

 ΓΑΣ Αλεξάνδρεια (Γκότσης): Ρουσόπουλος 6, Μπαγιώκας 3(1), Σιτσάνης 4, Στογιαννόπουλος 7, Μπαλιάκας 14, Αβραμίδης 4, Παπαγερίδης 4, Αδαμίδης, Πρόιος 4, Νικολόπουλος 22(1), Περπερίδης 2, Αλεξόπουλος 2.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

c2
Ο ΓΑΣ Αλεξάνδρεια
c3
Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ Άσπρου
c5
Οι διαιτητές κ. Μελανίδης και κ. Χρυσάφης

c4 c7 c6 c1

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 1ο – Συνταγή μπουγάτσα κρέμα

μπουγάτσα κρέμα

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια και στο Πλατύ, στον «κήπο» της Μακεδονίτικης γης που γνώρισα και αγάπησα…

Sissy nika
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Πρώτο ταξίδι μου στο Πλατύ δέκα χρόνια πριν… ούτε καν ήξερα το τόπο…από τότε τον αγάπησα και πάντα βρίσκω «αιτία» να επιστρέψω. Είναι ο τόπος και κυρίως οι άνθρωποι που με γαληνεύουν, μου χαρίζουν δύναμη. Είναι το δικό μου μυστικό, η δική μου «πηγή» ενέργειας για να μπορώ να ανταποκριθώ στα συνεχή ταξίδια και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Η Αλεξάνδρεια … μέσα από την δική μου ματιά

Γνωστά και άγνωστα μονοπάτια γεύσης συναντώνται στην Αλεξάνδρεια, κομβικό σημείο υδάτινων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών και οδικών αξόνων . Γεύσεις αυθεντικές, όλο φρεσκάδα που οδηγούν «στα χνάρια» του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

05
Η Αλεξάνδρεια

Φίλοι με ξενάγησαν στον «κήπο της Κεντρικής Μακεδονίας» με συνολική έκταση 500000 στρεμμάτων. Στον επίγειο Παράδεισο καλλιεργούνται από ρύζι και τεύτλα μέχρι ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα, λωτοί, μήλα, δαμάσκηνα , αχλάδια. Λόγω της βιοποικιλότητας, του μικροκλίματος της περιοχής, του υπογείου και του επιφανειακού υδάτινου πλούτου, η ποιότητα των καρπών είναι υψηλής ποιότητας και οι εξαγωγές στην Ευρώπη «καλά κρατούν»…..

Στο Πλατύ εδρεύει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης όπου γίνεται, μετά από πολύπλοκη επεξεργασία, η εξαγωγή κρυσταλλικής ζάχαρης και μελάσας από τα τεύτλα, τα γνωστά μας παντζάρια.

Στην περιήγηση μου στο Πλατύ εντυπωσιάστηκα από λαχανόκηπους, τις χήνες, σε ρόλο πιστού φύλακα αλλά και από το πλήθος σπάνιων φτερωτών επισκεπτών με απόλυτους άρχοντες της περιοχής τους πελαργούς και τους πελεκάνους.

a2
Το Πλατύ

Τα αρώματα από καλλιέργειες αρωματικών φυτών, που προορίζονται για παραγωγή αιθερίων ελαίων για την αρωματοποιία και την «αστεράτη κουζίνα», σίγουρα θα σας ξετρελάνουν.

Από τον «τρύγο» των μελισσών παράγεται μέλι εξαιρετικής ποιότητας, νέκταρ και γύρι.

Στο Πλατύ θα δοκιμάσετε την πιο εύγευστη κουζίνα της Καππαδοκίας, αναζητείστε την κυρία Ανάστα Κεφαλά, την καλύτερη μαγείρισα της περιοχής. Ευχαρίστως θα σας δώσει τις αυθεντικές συνταγές της και όλο και κάτι θα σας «φιλέψει». Στο μικρό παντοπωλείο της Κικής Ελευθεριάδου θα βρείτε τοπικούς γευστικούς θησαυρούς και ευφάνταστους παστούς ψαρομεζέδες για τσίπουρο.

Η θαλασσινή τους κουζίνα υπέροχη αφού στον ΛΟΥΔΙΑ «γεννιούνται» τα καλύτερα μύδια και αφθονούν «τα κλεφτρόνια»τα μοναδικά μπλε καβούρια που στο εξωτερικό είναι πανάκριβα…

Μαζί θα γνωρίσουμε την αληθινή Μακεδονίτικη κουζίνα από τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξανδρείας «Το Ρουμλούκι», που ασχολούνται με την αναβίωση εθίμων, την καταγραφή, την διάσωση, την διατήρηση και την διάδοση της παράδοσης και της γαστρονομίας.

023
Κοπέλα με παραδοσιακή φορεσιά της Αλεξάνδρειας

Η μοναδική παραδοσιακή στολή τους θεωρείται κατάλοιπο αρχαίας στρατιωτικής ενδυμασίας. Ο πρωτότυπος κεφαλόδεσμος (κατσούλι) αναπαριστά αρχαία περικεφαλαία που σύμφωνα με την παράδοση είναι η επιβράβευση του Μ.Αλεξάνδρου, στις γυναίκες που πήραν τα όπλα και πολεμώντας γενναία έδιωξαν τους εισβολείς την εποχή της μεγάλης του εκστρατείας του από την περιοχή.

01
Παραδοσιακός ξυλόφουρνος στην Αλεξάνδρεια

Η ντόπια κουζίνα, η ενδυμασία τους αλλά και η χωροθέτηση της Αλεξάνδρειας, δίπλα στην Βεργίνα, πιστοποιούν την αυθεντικότητα της Μακεδονίας που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μ. Αλέξανδρος.

Γνωρίστε τον γαστρονομικό πολιτισμό στα λαογραφικά μουσεία, με τις θύμησες της κουζίνας του χθες, στο Νησί και στη Μελίκη, και αναζητείστε τους παράξενους υπαίθριους φούρνους, που κάποιοι διασώζονται μέχρι σήμερα.

03
Οι κυρίες που μαγείρεψαν και στη μέση ο Διονύσης Ματόπουλος

Τολμήστε να δοκιμάσετε σούπα μοσχαροκεφαλή, πατσά και σουβλάκια σε κάποιο από τα πολλά ψητοπωλεία.

Θα ξαναγυρίζετε …… γιατί θα αναπολείτε τις γεύσεις της κουζίνας της Αλεξανδρείας, που κάποιες φωτογραφίσαμε δίπλα σε «στοιχεία» της ιστορικής τους ενδυμασίας.

ΣΥΝΤΑΓΗ:

04
Πεντανόστιμη μπουγάτσα Αλεξάνδρειας

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΚΡΕΜΑ

Συνταγή του Διονύση Ματόπουλο από το «Αλεξανδρινό Γλυκών Γεύσεις»

 Υλικά:

1 πακέτο φύλλα κρούστας

1 ½ λίτρο γάλα

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα ζάχαρη

3 – 4 κουτάλια σούπας βούτυρο γάλακτος

1 ½ βανίλια

άχνη ζάχαρη

κανέλλα

bougatsa1

Tρόπος παρασκευής

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη σε χαμηλή πάντα θερμοσία για να μην μας κολλήσει.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει κρέμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από την εστία, ρίχνουμε το βούτυρο γάλακτος και τη βανίλια και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, βάζουμε τα οχτώ φύλλο κρούστας ενδιάμεσα αλειμμένα με βούτυρο γάλακτος , τη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.

Ψήνουμε σε προθεμασμένο φούρνο στους 180 κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας τον αέρα μέχρι να ροδίσει.

Μόλις τη βγάλουμε απ’ το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλλα.

Tips

Εμείς χρησιμοποιούμε χειροποίητο φύλλο και σε όσους το γνωρίζουν το συνιστούμε για καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Τέλος του πρώτου μέρους.

Μαθητές Ημαθίας: Αποχή επ΄ αόριστον μέχρι να υλοποιηθεί η δωρεάν μεταφορά στα σχολεία

 

Την ακλόνητη πρόθεσή τους να συνεχίσουν επ” αόριστον την αποχή από τα μαθήματα, που ξεκίνησαν από την Τετάρτη οι μαθητές σε πολλά σχολεία της Ημαθίας, εξαιτίας  της μη δωρεάν κάλυψης των μαθητικών δρομολογίων αλλά και των συνολικών προβλημάτων της εκπαίδευσης, διατράνωσαν από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς εχθές Παρασκευή  στις 11.30 το πρωί, στην πλ. Ωρολογίου, στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Ημαθίας στην πόλη της Βέροιας.

Graphic2
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Ημαθίας Γιώργος Αρβανίτης.

Την συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν με σχετικούς χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι, της ΕΛΜΕ Ημαθίας, της Ένωσης Εκπαιδευτικών Α/Θμιας & Β/Θμιας Βέροιας και Νάουσας, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αρβανίτης και μαθητής εκπρόσωπος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Βέροιας.

Αμέσως μετά  πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας όπου η Ομοσπονδία επέδωσε σχετικό ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε, παρουσία και του Αντιδημάρχου Παιδείας Γιώργου Σοφιανίδη, να μεταφέρει τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρ. Μακεδονίας που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014, στο κέντρο της Βέροιας, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ημαθίας, ήρθαμε αντιμέτωποι με τον μινώταυρο της αδιαφορίας των υπευθύνων για τις σχολικές μεταφορές. Ο αγώνας που δώσαμε και που συνεχίζουμε, έχει σκοπό την υπεράσπιση των παιδιών μας. Στο αυτονόητο δικαίωμα τους να μαθαίνουν γράμματα, ανεξάρτητα αν ζουν δίπλα στο σχολείο ή χιλιόμετρα μακριά.

Απαιτούμε-άμεσα:

Να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών με βάση τα δρομολόγια που υπήρχαν μέχρι και πρόπερσι, επιπλέον να καλυφτεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια.

Να καταργηθεί η απαράδεχτη ΚΥΑ 24001/2013 που στην πράξη σταματά τις μεταφορές των μαθητών, να μειωθούν τα χιλιομετρικά όρια, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

7Να δοθούν οι οφειλές προς τους μεταφορείς.

Παλεύουμε για:

Να γίνεται δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με ευθύνη του κράτους.

Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου με τα ΜΜΜ.

Να καταργηθεί το όριο των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Προτείνουμε σαν μόνιμη λύση, αποδοτικότερη οικονομικά και βέλτιστη με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών μας τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική 8χρηματοδότηση.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα άμεση και σταθερή λύση. ΑΡΚΕΤΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ !!!

Συνεχίζουμε την αποχή και την επόμενη εβδομάδα. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, καλούμε στην μάχη αυτή τα σχολεία που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ο ανυποχώρητος αγώνας είναι το όπλο μας.

Προέλευση: ΔΙΟΝ τηλεόραση