Αρχική Blog Σελίδα 16922

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 5o – Συνταγή η «κουρκούτη» με το κοτόπουλο

Η «κουρκούτη» με το κοτόπουλο

Η «κουρκούτη» με το κοτόπουλο

Sissy nika
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Από την Θεοφανή Ματοπούλου

Υλικά για 4 άτομα

1 1/2 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια

4 κουτ. σούπας αλεύρι

Ελαιόλαδο

Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1κουτ. καφέ αλάτι

kota

 Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό.

Το ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί.

Το αφήνουμε να βράσει για σαράντα πέντε λεπτά με μια ώρα.

Μόλις ετοιμαστεί το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε για λίγο.

Το ζωμό τον αφήνουμε στην κατσαρόλα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι «καίμε» το ελαιόλαδο, αλευρώνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε γυρίζοντάς το από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Σε ένα άλλο βαθύ τηγάνι «καίμε» το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλεύρι μας ανακατεύοντας γρήγορα και δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να κοκκινίσει.

Τότε το «σβήνουμε» με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ζουμί ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε μια οβάλ βαθιά πιατέλα βάζουμε το κουρκούτι και από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλο.

Γεύση μεστή και «αληθινή»!

Εποχές του ΄60 στην συλλογή του βαμβακιού. Σε απόγνωση οι βαμβακοκαλλιεργητές

Εργάτες συλλέγουν το βαμβάκι με το χέρι…

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, εκτός των άλλων, δημιούργησαν και τεράστια κολλήματα στην συλλογή του βαμβακιού.

P1020812
Εικόνες τις δεκαετίας του 1960… Απεγνωσμένοι οι βαμβακοκαλλιεργητές βάζουν εργάτες να μαζέψουν το βαμβάκι με το χέρι.

Οι βαμβακοκαλλιέργειες έχουν λάσπη και στάσιμα νερά, με αποτέλεσμα οι συλλεκτικές μηχανές βάμβακος να μη μπορούν να μπούνε στους αγρούς για να συλλέξουν την παραγωγή. Έτσι οι βαμβακοκαλλιεργητές αναγκάζονται να προσλάβουν εργάτες, οι οποίοι μαζεύουν το βαμβάκι με το χέρι, θυμίζοντας έτσι εποχές τις δεκαετίας του 1960. Πολλοί βαμβακοκαλλιεργητές μάλιστα δεν πρόλαβαν να συλλέξουν ούτε το πρώτο χέρι, βλέποντας έτσι την παραγωγή τους να καταστρέφεται και το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

P1020611
Οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές εξαιτίας της λάσπης και των στάσιμων νερών στις βαμβακοκαλλιέργειες αδυνατούν να συλλέξουν την παραγωγή.

Η συνεχιζόμενη παραμονή του βαμβακιού στον αγρό υποβαθμίζει το προϊόν και τελικά το καταστρέφει.

P1020809

Στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας η βαμβακοπαραγωγή κυρίως το δεύτερο χέρι, μέρα με την μέρα καταστρέφεται. Όσοι βαμβακοκαλλιεργητές βρίσκουν εργάτες το μαζεύουν με το χέρι αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής τους. Οι υπόλοιποι βλέπουν το προϊόν τους να καταστρέφεται και το μέλλον τους αβέβαιο.

 

Γί(ΓΑΣ) και μέσα στο Αιγίνιο (61-74) !!–Βίντεο- και φώτο

   Μία ακόμη θριαμβευτική νίκη σημείωσε ο ΓΑΣ Αλεξάνδρεια, που πέρασε σαν σίφουνας από τη δύσκολη έδρα του Αιγινίου, νικώντας τον τοπικό Αιγινιακό με σκορ 74-61 και εδραιώνοντας εαυτόν στη δεύτερη θέση, ένα βήμα από την κορυφή.

   Το παιχνίδι από το ξεκίνημά του ήταν ένα ντέρμπι με τα όλα του με την ομάδα του ΓΑΣ νάχει συνεχώς την πρωτοπορία, κλείνοντας το πρώτο νευρικό και από τις δύο ομάδες δεκάλεπτο με ισχνή διαφορά υπέρ του (12-16).

VASIM
Επιμέλεια – Ρεπορτάζ: Βασίλειος Σιμόπουλος

   Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με το πρώτο, με καμιά από τις δύο ομάδες να μη μπορεί να ξεφύγει αισθητά. Κυριάρχησαν οι δυνατές μονομαχίες και τα αρκετά λάθη των παικτών, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της διαφοράς υπέρ του ΓΑΣ στο επίπεδο των 6 πόντων με το κλείσιμο του πρώτου ημιχρόνου (31-37).

   Με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου, ο προπονητής του Αιγινιακού εφαρμόζοντας πιεστική άμυνα και σε συνδυασμό με τα πολλά εύστοχα μακρινά σουτ που επιχειρήθηκαν από τους παίχτες του, έδωσαν για πρώτη φορά την πρωτοπορία στους γηπεδούχους (46-44), που έδειξαν στο συγκεκριμένο σημείο πως είχαν το «μομέντουμ» της νίκης, κλείνοντας το τρίτο δεκάλεπτο με δύο καλάθια μπροστά (54-50).

   Και ενώ όλα έδειχναν ότι ήταν με την πλευρά των γηπεδούχων, στο καθοριστικό τελευταίο δεκάλεπτο ήρθαν τα πάνω κάτω! Μίλησαν τα ηγετικά προσόντα των Νικολόπουλου(20π.) και Στογιαννόπουλου(19π.), σε συνάρτηση με την ψυχή του ηρωικού Μπαλιάκα(17π.) που έβγαλε όλο τον αγώνα τραυματίας(κάκωση μηρού), αλλά και των υπολοίπων παικτών που υπερέβαλαν εαυτό σε άμυνα και επίθεση, έγειραν σιγά-σιγά την πλάστιγγα υπέρ του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια. Μεγάλη η συμβολή για πολλοστή φορά του τεχνικού επιτελείου, που για έναν ακόμη κρίσιμο αγώνα κατεύθυνε με μαεστρία την ομάδα.

   Με καλές και κακές στιγμές η διαιτησία των Ταπενίδη – Χατζημπαλίδη. Οι αποφάσεις τους δεν έκριναν το αποτέλεσμα.

   Η διακύμανση του σκορ: 12-16, 31-37(ημ), 54-50, 61-74.

   ΓΑΣ Αλεξάνδρεια (Γκότσης): Νικολόπουλος 20(3), Στογιαννόπουλος 19, Μπαλιάκας 17, Αλεξόπουλος 7, Παπαγερίδης 6(1), Αβραμίδης 5(1), Ρουσόπουλος, Νταμτζιόπουλος, Σιτσάνης, Αδαμίδης, Πρόιος, Περπερίδης.

   Ο «Έμβολος» ευχαριστεί την συμπαθή ομάδα του Αιγινιακού, καθώς και τους υπεύθυνους του γηπέδου του Αιγινίου, για την άψογη φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

DSC02230
ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
DSC02232
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ
DSC02234
Οι διαιτητές του αγώνα Ταπενίδης – Χατζημπαλίδης

DSC02228 DSC02227 DSC02238 DSC02239 DSC02241 DSC02243 DSC02262

Δείτε highlights φιλικού Μ Αλέξανδρος Καλοχωρίου Αλεξάνδρεια – Βίντεο

Από την ενημέρωση τύπου του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια, λάβαμε τα παρακάτω:

“ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΣ

     Με ένα πολύ δύσκολο και σημαντικό για την συνέχεια του πρωταθλήματος αγώνα συνεχίζονται οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της Αλεξάνδρειας. Η ομάδα της πόλης μας αντιμετωπίζει το Αιγίνιο, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, εκτός έδρας με στόχο την συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων. Ο ΓΑΣ βρίσκεται στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και θα επιδιώξει την νίκη για να μείνει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

       Στα πλαίσια της προετοιμασίας για το ματς του Σαββάτου δόθηκε φιλικό την Τρίτη 25-11-2014 με την ομάδα του Καλοχωρίου (βίντεο). Οι προπονήσεις συνεχίζονται με λίγες ευτυχώς απουσίες(τραυματίες και στρατευμένοι).

   Το τμήμα μπάσκετ του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια ευχαριστεί το φαρμακείο της Γιούλης Παράσχου για την προσφορά φαρμακευτικού υλικού.

     Ο «Έμβολος» εύχεται καλή επιτυχία στην ομάδα της Αλεξάνδρειας στο δύσκολο εκτός έδρας ντέρμπι στο Αιγίνιο και δεσμεύεται στο να παρέχει διαρκή στήριξη στην ομάδα της πόλης μας.

 Σιμόπουλος Βασίλειος

Το βίντεο είναι της ομάδας του Μ. Αλεξάνδρου Καλοχωρίου Θεσ/νίκης.

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 4o – Συνταγή για τσουκνιδόπιτα

Τσουκνιδόπιτα

Τσουκνιδόπιττα

Από την Ερασμία Κυριαζοπούλου

sissy2
Υλικά για 4 άτομα

Για το φύλλο

1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Λίγο αλάτι

Χλιαρό νερό «όσο πάρει»

τσουκνιδόπιτα 2Για την γέμιση

Μισό κιλό σπανάκι

Μισό κιλό τσουκνίδες

2 φρέσκα αυγά

¼ τυρί φέτα χοντροτριμμένη

Λίγο ελαιόλαδο

4 κουτ. σούπας βούτυρο

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Σε μια πήλινη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι μας και στην μέση κάνουμε μια λακουβίτσα και βάζουμε αλάτι και νερό «όσο πάρει».

Ζυμώνουμε δυνατά με το χέρι μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας σφικτή και να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για είκοσι λεπτά στην κατάψυξη.

Με τον πλάστη μετά ανοίγουμε φύλλα όσο πιο λεπτά γίνεται.

Λαδώνουμε λίγο το ταψί μας και απλώνουμε τα πρώτα φύλλα.

Για την γέμιση

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα χορταρικά μας χοντροκομμένα, τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρά, την φέτα, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και ρίχνουμε την γέμιση στο ταψί μας.

Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου και βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα μας για να ψηθεί καλά και το εσωτερικό της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για σαράντα πέντε λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει και ψηθεί το εσωτερικό.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.

Αν θέλουμε στρώνουμε ένα απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το λάδι και σερβίρουμε.

Αρώματα μεστά της φύσης!

Οφέλη της υγείας μας από τα καρύδια

Πολλές φορές, οι πιο απλές τροφές είναι οι καλύτερες για την υγεία μας, πράγμα που σίγουρα ισχύει στην περίπτωση των καρπών με κέλυφος, στους οποίους η μητέρα φύση έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν τέλειο πακέτο πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, φυτικών στερολών, αντιοξειδωτικών, καθώς και πολλών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

FOT-EKDOSI
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς, μπορεί να ειπωθεί ότι τα καρύδια είναι ο Βασιλιάς, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους, σε ανάλογες «δοσολογίες».

Τρώγοντας περίπου μόνο επτά καρύδια, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε ώστε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

 Γιατί πρέπει να τρώμε καρύδια.

Τα καρύδια ανήκουν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, μαζί με τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, φουντούκια, καρύδια, πεκάν, κουκουνάρια, και τα φιστίκια Αιγίνης. Καθένα από αυτά έχει το δικό του μοναδικό διατροφικό προφίλ του.

Ένα τέταρτο φλιτζάνι καρύδια, για παράδειγμα, παρέχει περισσότερα από 100 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών, μαζί με υψηλές ποσότητες χαλκού, μαγγανίου, μολυβδαινίου, και βιοτίνης. Μερικά από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία ερευνών σχετικά με καρύδια περιλαμβάνουν:

DSC00021

 Ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί όχι μόνο ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη, αλλά επίσης του καρκίνου του μαστού. Σε μια μελέτη, τα ποντίκια που έτρωγαν το ανθρώπινο ισοδύναμο 68 γραμμαρίων ολόκληρων καρυδιών για 18 εβδομάδες είχαν σημαντικά μικρότερη και πιο αργή ανάπτυξη όγκων του προστάτη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα του λίπους, αλλά από άλλες πηγές.

Συνολικά, το σύνολο της διατροφής με καρύδια μείωσε την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη κατά 30 έως 40 τοις εκατό. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη σε ποντίκια, το ανθρώπινο ισοδύναμο κατανάλωσης με μόλις δύο χούφτες καρύδια την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού στο μισό, και επιβράδυνε την ανάπτυξη του όγκου κατά 50 τοις εκατό επίσης.

 Υγεία της Καρδιάς

Τα καρύδια περιέχουν το αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο προσφέρει πολλαπλά αγγειακά οφέλη για τα άτομα με καρδιακή νόσο, ή για εκείνα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.

Εάν υποφέρετε από έρπητα, πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε τα καρύδια, καθώς τα υψηλά επίπεδα της αργινίνης μπορεί να καταστρέφουν το αμινοξύ λυσίνη, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει υποτροπή του έρπητα.

Τα καρύδια περιέχουν επίσης το φυτικά βασισμένο ωμέγα-3 λίπος άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο είναι αντι-φλεγμονώδες και μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό των παθολογικών θρόμβων αίματος. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια διατροφή πλούσια σε ALA είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μια μοιραία καρδιακή προσβολή και έχουν σχεδόν ένα 50 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Τρώγοντας μόνο τέσσερα καρύδια την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα του υγιές ALA στο αίμα της καρδιάς, και η κατανάλωση καρυδιών υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

 

Ξεχωριστή έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μόνο 28 γραμμαρίων καρυδιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, και επιπλέον μεταξύ αυτών με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

DSC00046

 Σπάνια και Ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, καθώς πιστεύεται ότι μας βοηθούν να ελέγξουμε πόσο γρήγορα γερνάμε με την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδείνωσης που συνδέεται με την ηλικία.

Τα καρύδια περιέχουν πολλά μοναδικά και ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι διαθέσιμα σε λίγα μόνο τρόφιμα που τρώγονται συνήθως Αυτό περιλαμβάνει τη ζουγλόνη κινόνης, την tellimagrandin τανίνη, καθώς και την φλαβονόλη μορίνη.

Τα καρύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που είναι τόσο ισχυρά στην εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών ώστε οι ερευνητές τα χαρακτήρισαν ως «αξιοσημείωτα», και η έρευνα έχει δείξει ότι οι πολυφαινόλες καρυδιάς μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της χημικά προκαλούμενης βλάβης στο συκώτι.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες καρυδιάς είχαν την καλύτερη απόδοση μεταξύ των καρπών με κέλυφος που δοκιμάστηκαν και επίσης, την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση της δεσμευόμενης λιποπρωτεΐνης-. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

 

“Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες οι οποίες συνδεόμενες με τις λιποπρωτεΐνες θα αναστέλλουν τις οξειδωτικές διαδικασίες που οδηγούν στην αθηροσκλήρωση σε πραγματικές συνθήκες. . Σε μελέτες ανθρώπινων συμπληρωμάτων τα καρύδια έχουν δειχθεί ότι βελτιώνουν το προφίλ λιπιδίων, αυξάνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία και μειώνουν τη φλεγμονή, και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται αύξηση του σωματικού βάρους. ”

 

Προσθέτοντας υγιεινές ποσότητες ξηρών καρπών όπως καρύδια στη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος με την πάροδο του χρόνου. Σε μία ανασκόπηση από 31 δοκιμές, εκείνοι των οποίων οι δίαιτες περιελάμβαναν επιπλέον τα καρύδια ή τα καρύδια υποκατέστησαν άλλα τρόφιμα έχασαν περίπου 1,4 κιλά και δυόμιση εκατοστά από τη μέση τους. Η κατανάλωση καρυδιών συνδέεται επίσης με αυξημένο αίσθημα κορεσμού μετά από μόλις τρεις ημέρες.

Βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας στους άνδρες

 

Ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη των καρυδιών είναι η επίδρασή τους στην ανδρική γονιμότητα. Μεταξύ των ανδρών που καταναλώνουν μια δίαιτα δυτικού τύπου, προσθέτοντας 75 γραμμάρια (λίγο πάνω από το μισό φλιτζάνι) καρυδιών ημερησίως βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ζωτικότητας, της κινητικότητας και της μορφολογίας.

Υγεία του εγκεφάλου

 

Τα καρύδια περιέχουν έναν αριθμό από νευροπροστατευτικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, φολικό οξύ, μελατονίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά, και αντιοξειδωτικά. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της επαγωγικής συλλογιστικής σε νεαρούς ενήλικες.

 

Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση υψηλών αντιοξειδωτικών τροφίμων, όπως καρυδιών “μπορεί να μειώσει την αυξημένη ευπάθεια στο οξειδωτικό στρες που εμφανίζεται κατά τη γήρανση,” “θα αύξανε το προσδόκιμο υγείας,” και επίσης “την ενίσχυση της γνωστικής και κινητικής λειτουργίας κατά τη γήρανση.”

Ο διαβήτης

 

Το ευεργετικό διατροφικό λίπος στα καρύδια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις μεταβολικές παραμέτρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι υπέρβαροι ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έτρωγαν το ένα τέταρτο του φλιτζανιού καρυδιών ημερησίως είχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης προ φαγητού σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν, και το όφελος επιτεύχθηκε κατά τους τρεις πρώτους μήνες.

DSC00012

 

Γιατί θα πρέπει να τρώτε την φλούδα του καρυδιού

 

Το εξωτερικό στρώμα του ενός καρυδιού – το λευκωπό, φύλλο (ή μερικές φορές κηρώδες) μέρος – έχει μια πικρή γεύση, αλλά να αντισταθείτε στον πειρασμό να το αφαιρέσετε. Πιστεύεται ότι μέχρι και το 90 τοις εκατό των αντιοξειδωτικών στα καρύδια βρίσκονται στην φλούδα, καθιστώντας την ένα από τα υγιέστερα μέρη προς κατανάλωση. Για να αυξήσουμε τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας, πρέπει να ψάξουμε για ξηρούς καρπούς, που είναι οργανικοί και ωμοί, που δεν ακτινοβολήθηκαν ή έχουν παστεριωθεί.

 

Επιπλέον, να γνωρίζετε ότι τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ευπαθή και τα υγιεινά λίπη τους καταστρέφονται εύκολα. Αν αγοράζετε χύμα καρύδια με κέλυφος, αποφύγετε εκείνα που φαίνονται ζαρωμένα ή μυρίζουν ταγκίλα ή που δεν μπορείτε να επαληθεύσετε ότι είναι φρέσκα. Τα καρύδια πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σας, είτε είναι με ή χωρίς κέλυφος. Τα καρύδια είναι καταπληκτικά ως ένα γρήγορο σνακ, αλλά αν δεν είστε οπαδός της γεύσης τους, μπορείτε ακόμα να πάρετε τα θεραπευτικά οφέλη τους με την ανάμειξη τους σε smoothies. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα άλλα υγιεινά καρύδια που είναι διαθέσιμα ..

 

Μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω την ποιότητα των καρυδιών με το να τα μουσκέψετε σε νερό όλη τη νύχτα, ενέργεια που θα τείνει να μειωθούν κάποιοι από τους αναστολείς ενζύμων και το φυτικό οξύ. Μετά το μούσκεμα, μπορείτε να τα αφυδατώσετε σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου 40 με 43 βαθμούς Κελσίου έως ότου είναι τραγανά και πάλι, καθώς είναι πολύ πιο εύγευστα όταν είναι τραγανά.

 

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι ένα υπέροχο φαγητό

 

Δεν θα είναι καθόλου λάθος όταν επιλέγετε τα καρύδια για να φάτε, εφ ‘όσον δίνετε προσοχή στην ποιότητα. Με αυτό εννοούμε να αναζητήσετε για ξηρούς καρπούς, που είναι οργανικοί και ωμοί, που δεν έχουν ακτινοβοληθεί, ή παστεριωθεί ή επικαλύπτονται με ζάχαρη. Μια εξαίρεση είναι τα αράπικα φιστίκια, τα οποία ανήκουν τεχνικώς στην οικογένεια των ψυχανθών. Κύριες αντιρρήσεις μου στα αράπικα φιστίκια είναι ότι τείνουν να:

 

α. παραμορφώνουν τα ωμέγα-3 σας σε ωμέγα-6 λιπαρά, καθώς αυτά έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6

 

β.Είναι συχνά μολυσμένα με καρκινογόνο ουσία που ονομάζεται αφλατοξίνη

 

γ.Είναι μια από τις πιο μολυσμένες με φυτοφάρμακα καλλιέργειες

 

Οι αγαπημένοι μου ξηροί καρποί είναι τα ωμά μακαντάμια καρύδια και τα πεκάν, καθώς παρέχουν το υψηλότερο ποσό του υγιούς λίπους ενώ είναι στο κάτω άκρο από άποψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών Το κύριο λιπαρό οξύ στα καρύδια μακαντάμια είναι το μονοακόρεστο λίπος ελαϊκό οξύ (περίπου 60 τοις εκατό). Αυτό είναι περίπου το επίπεδο που βρίσκεται στις ελιές, που είναι γνωστές για τα οφέλη τους στην υγεία. Εγώ καταναλώνω καρύδια μακαντάμια και πεκάν και σχεδόν καθημερινά από τότε που άρχισα τη μείωση της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών μου πριν από περίπου ένα χρόνο. Η παρακάτω λίστα εμφανίζει την αναλογία των διατροφικών στοιχείων σε γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια καρπών, για τα πιο κοινά καρύδια (28 γραμμάρια ή περίπου μια μικρή χούφτα).

Untitled-1ser

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλατύ: Η Αστερούπολη σας περιμένει – Ο Βασίλης Καζούλης θα είναι και αυτός εδώ!

Με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου και με τη συναυλία του γνωστού τραγουδοποιού Βασίλη Καζούλη θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τη φετινή “Αστερούπολη”.
kazoyliw
Ο Βασίλης Καζούλης θα βρίσκεται στην Αστερούπολη στο Πλατύ

Οι εκδηλώσεις φέτος θα διαρκέσουν από τις 24 έως και τις 31 Δεκεμβρίου και θα συμπεριλαμβάνουν – όπως και τις προηγούμενες χρονιές – πολλή μουσική, θεατρικά, συναυλίες, διάφορες παραστάσεις, αναγνώσεις παραμυθιών, παραστάσεις καραγκιόζη, δραστηριότητες και παιχνίδια για τους μικρούς φίλους της Αστερούπολης, παρουσιάσεις τοπικών εθίμων καθώς και χορών από συλλόγους της Ημαθίας και φυσικά πολλές εκπλήξεις ειδικά για τους μικρούς μας φίλους.

Όπως κάθε χρόνο, στην Αστερούπολη θα μπορείτε να επισκεφτείτε τα σπιτάκια που βρίσκονται στον Πεζόδρομο Πλατέος καθώς και το σπιτάκι του Αη-Βασίλη, το Εργαστήρι των χριστουγεννιάτικων κατασκευών, το Δένδρο της Αγάπης και το Σπιτάκι των Δημιουργιών.

Την αρχή φέτος θα κάνει την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου ο αγαπημένος τραγουδοποιός Βασίλης Καζούλης. Με μια συναυλία (full band) στον πεζόδρομο Πλατέος, εκεί όπου για 3η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το χριστουγεννιάτικο χωριό της “Αστερούπολης”.

Όσοι βρεθούν το βράδυ εκείνο στο Πλατύ θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν και τα νέα του τραγούδια από το νέο του digital album που φέρει τον τίτλο “Λευκός Ουρανός” και εκδόθηκε από την XRC RECS USA σε παγκόσμια εμβέλεια και για την Ελλάδα μέσω της InSideOut τον φετινό Οκτώβρη. Θα ακουστεί και η νέα του μεγάλη επιτυχία “Τα Λίγα Είναι Πολλά” (Νο 16 στους ραδιοφωνικούς σταθμούς), όπως και παλιές του επιτυχίες αλλά και άλλα αγαπημένα του τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες από φίλους του τραγουδοποιούς!

Μαζί του:

Ο εξαιρετικός Δημήτρης Χατζηδημητρίου στα πλήκτρα και στα φωνητικά,

Η υπέροχη παρουσία με την εκπληκτική φωνή Νεφέλη Φασουλή με το βιολί της.

Ο Ρωμανός Φασουλής στην κιθάρα και στα φωνητικά

Και ο Μιχάλης Μήτος στο καχόν και τα κρουστά.

  …και φυσικά… θα είμαστε όλοι εκεί!

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 3o – Συνταγή για πρασοκουρκούτι

Πρασοκουρκούτι από την Θεοφανή Ματοπούλου

sisi6

 

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα

Μισή κούπα ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

Λίγη ρίγανη φρέσκη

Μισή κούπα χλιαρό νερό

1κουτ. σούπας αλεύρι

1 κουτ. σούπας λεμονοχυμό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» τα πράσα μας μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.

Στραγγίζουμε τα πράσα σε ένα σουρωτήρι.

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κατά σειρά το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, την ρίγανη και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν βράση.

Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας για είκοσι λεπτά.

Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύουμε συνεχώς.

Μόλις το πρασοκουρκούτι μας αρχίσει να πήζει σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το λεμονοχυμό .

Γεύση αυθεντική μακεδονίτικη!

Συγκλονιστικό VIDEO αφιέρωμα στη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!

Η 25η Νοεμβρίου είναι μια μέρα σημαντική που αφορά άμεσα την γυναίκα και την απαξίωση της γυναικείας υπόστασης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Good Planet Foundation σε συνεργασία με το UNRIC, έφτιαξαν το παρακάτω βίντεο με τίτλο «7 δισεκατομμύρια άλλοι»!

Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως με ποσοστό περίπου 6% των γυναικών να ομολογούν πώς έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ περισσότερες αλλά εξαιτίας του φόβου, της ντροπής και της έλλειψης παιδείας, τα θύματα παραμένουν σιωπηλά. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να βγουν από τον «φαύλο» κύκλο της κακοποίησης και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Δείτε τις μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα αλλά και κάποιων ανδρών που λένε «Τι σημαίνει βία κατά των γυναικών; Έμαθα ότι τις γυναίκες πρέπει αν τις σεβόμαστε καθώς, σε αυτό τον κόσμο, όλους μας έφερε μια γυναίκα!».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Thestival.gr

Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Έπειτα από σύσκεψη των εκλεγέντων  της 22-11-2014 προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος «Ο ΒΑΡΑΣΟΣ».

kalaitz
Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου κος Κώστας Καλαϊτζίδης
Graphic14
Η νέα Ταμίας του Συλλόγου κα Ελένη Χριστιανίδου

Το νέο Δ/Σ έχει ως εξής:

Πρόεδρος  Κων/νος Καλαιτζίδης ,
αντιπρόεδρος  Μουρβετίδου Μιράντα,
Γραμματέας Ζουρνατζή Μένη,
Ταμίας  Χριστιανίδου Ελένη,
Μέλη
Κοσκερίδης Ευάγγελος,
 Δερε  Δέσποινα,
Νικολοπούλου Χριστίνα

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Δ/Σ.