Εποχές του ΄60 στην συλλογή του βαμβακιού. Σε απόγνωση οι βαμβακοκαλλιεργητές

Εργάτες συλλέγουν το βαμβάκι με το χέρι…

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, εκτός των άλλων, δημιούργησαν και τεράστια κολλήματα στην συλλογή του βαμβακιού.

P1020812
Εικόνες τις δεκαετίας του 1960… Απεγνωσμένοι οι βαμβακοκαλλιεργητές βάζουν εργάτες να μαζέψουν το βαμβάκι με το χέρι.

Οι βαμβακοκαλλιέργειες έχουν λάσπη και στάσιμα νερά, με αποτέλεσμα οι συλλεκτικές μηχανές βάμβακος να μη μπορούν να μπούνε στους αγρούς για να συλλέξουν την παραγωγή. Έτσι οι βαμβακοκαλλιεργητές αναγκάζονται να προσλάβουν εργάτες, οι οποίοι μαζεύουν το βαμβάκι με το χέρι, θυμίζοντας έτσι εποχές τις δεκαετίας του 1960. Πολλοί βαμβακοκαλλιεργητές μάλιστα δεν πρόλαβαν να συλλέξουν ούτε το πρώτο χέρι, βλέποντας έτσι την παραγωγή τους να καταστρέφεται και το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

P1020611
Οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές εξαιτίας της λάσπης και των στάσιμων νερών στις βαμβακοκαλλιέργειες αδυνατούν να συλλέξουν την παραγωγή.

Η συνεχιζόμενη παραμονή του βαμβακιού στον αγρό υποβαθμίζει το προϊόν και τελικά το καταστρέφει.

P1020809

Στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας η βαμβακοπαραγωγή κυρίως το δεύτερο χέρι, μέρα με την μέρα καταστρέφεται. Όσοι βαμβακοκαλλιεργητές βρίσκουν εργάτες το μαζεύουν με το χέρι αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής τους. Οι υπόλοιποι βλέπουν το προϊόν τους να καταστρέφεται και το μέλλον τους αβέβαιο.

 

Προηγούμενο άρθροΓί(ΓΑΣ) και μέσα στο Αιγίνιο (61-74) !!–Βίντεο- και φώτο
Επόμενο άρθροTαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 5o – Συνταγή η «κουρκούτη» με το κοτόπουλο