Το καλοκαίρι οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους έτσι φτιάχνουμε μια ολόδροση σαλάτα χορταστική μια που στην Κρήτη θεωρείτο το προσφάγι των φτωχών.
Όμως παρά την Κρητική του καταγωγή, ο ντάκος συναντάται σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε μέρος βάζουν και ένα τοπικό προϊόν. Στη Θάσο ελιές θρούμπες, στη Χαλκιδική πράσινες, το τυρί κάποιες φορές είναι ξινοτύρι στην Κρήτη και στα νησιά, στην υπόλοιπη Ελλάδα φέτα, στην Ευρυτανία τσαλαφούτι. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για το άρωμα και το ούζο έχει την δική του συμβολή στο γευστικό αποτέλεσμα.
Πολύ μου αρέσει να σερβίρω στους φίλους μου ντάκο με «όλου του κόσμου τα καλά» … σαν πρώτο πιάτο αφού πρόκειται για ατομική ορεκτικό … Αν μάλιστα δεν βρω κριθαροκούλουρα αυθεντικά κρητικά όπως τώρα χρησιμοποιώ παξιμαδόψωμο στρογγυλό.
Σας δίνω την δική μου εκδοχή στον ντάκο.
Ολόδροσος Ντάκος
Υλικά
4 κριθαροκούλουρα στρογγυλά
600γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη αλλά και κύβους ντομάτας
300γρ. κύβους φέτας ΠΟΠ ή ξινομυζήθρα
Φιλετάκια ελιάς χωρίς κουκούτσι κομμένα σε φετούλες
Κάπαρη ξαλμυρισμένη
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Ρίγανη αποξηραμένη
Λίγο ούζο Μυτιλήνης
Για το σερβίρισμα
Φύλλα ρόκας ή άλλα πράσινα φύλλα
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και το σκεπάζουμε με διαφάνεια διατηρώντας το στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να δροσίσουν οι ντομάτες.
Ανοίγουμε τη βρύση και για δευτερόλεπτο περνάμε το εσωτερικό του ντάκου με νερό.
Τους βάζουμε σε ταψί τους ραντίζουμε με ούζο και τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Μοιράζετε από πάνω τις τριμμένες ντομάτες και αλατίζουμε.
Ότι περισσέψει το ρίχνετε γύρω από τους ντάκους.
Πάνω από τις τριμμένες ντομάτες βάζουμε την φέτα ή την ξινομυζήθρα.
Ρίχνουμε μπόλικη ρίγανη, τις ελιές, την κάπαρη και περιχύνετε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα και βάζουμε λίγα φύλλα ρόκας και περιχύνουμε και λίγο ελαιόλαδο στο πιάτο.