Το εθιμικό γλυκάκι του χιονιού που πρωταγωνιστεί στα γευστικά δρώμενα των εορτών και των φιλικών συνάξεων… Είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιατί χαρίζει καλή τύχη. Μάλιστα λέγεται ότι όσα περισσότερα αμύγδαλα έχει ο κουραμπιές τόσο πιο τυχερό θα είναι το σπίτι και ο νοικοκύρης… Η καλή τύχη που φέρνει τον έχει καθιερώσει και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας προσφέρεται στους γάμους αλλά και τις βαφτίσεις.
Ο κουραμπιές έχει την δική του ιστορία…
Λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία, τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Όμως και ο Λίβανος τελευταία διεκδικεί την πατρότητα του κουραμπιέ. Επίσης οι κουραμπιέδες είναι διαδεδομένοι εκτός από την Ελλάδα, στην Τουρκία και στις χώρες των Βαλκανίων που μάλιστα προσφέρονται στους γάμους, στις βαπτίσεις και στις προσωπικές γιορτές. Σε κάποιες περιοχές της Μικράς Ασίας έφτιαχναν τους κουραμπιέδες ολόλευκους χωρίς όμως να τους ζαχαρώνουν εξωτερικά. Περίφημοι ήταν οι κουραμπιέδες της Καππαδοκίας και ιδιαίτερα της Καρβάλης, επειδή η περιοχή είχε εξαιρετικά βούτυρα και αμύγδαλα μεγάλα και νόστιμα. Όταν ήρθαν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1924, εγκαταστάθηκαν κοντά στην Καβάλα και δημιούργησαν τη σημερινή Ν.Καρβάλη, έτσι μέχρι σήμερα οι πιο φημισμένοι παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Ν. Καρβάλης.
Παρόμοια μπισκότα με τους κουραμπιέδες, τα Polvoron συναντάμε στη Νότια Αμερική αλλά και στο Τέξας.
Το όνομα του κουραμπιέ προέρχεται από την αλβανική λέξη kurabie ή gurabie ή τη τουρκική kurabiye ή την αραβική qurabiya που σημαίνει Κuru, ξηρό και biye, μπισκότο.
Το ολόλευκο γλυκάκι ραντισμένο με ανθόνερο, πασπαλισμένο με άχνη κρύβει στην καρδιά του τραγανά αμύγδαλα, της χαράς και της ευζωίας…
Φέτος τα Χριστούγεννα θα κάνουμε ένα γευστικό γύρο στην Ελλάδα και ο στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε και να φτιάξουμε την πιο νόστιμη συνταγή κουραμπιέ…
Κουραμπιέδες Μεσολογγίου
Από την Κατερίνα Ξηρού, μαγείρισσα
Υλικά
700 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
1 κ.γ. κανέλα
Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 βανίλια
700 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το φινίρισμα
Ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα βούτυρα με την άχνη για 15 λεπτά μέχρι να «αφρατέψει»
Προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε.
Εμείς πάντα προτιμάμε στρογγυλούς και μικρούς.
Απλώνουμε στο ταψί λαδόκολα και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες μας φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον 3 ώρες, χωρίς να τους σκεπάσουμε για να διατηρηθούν τραγανοί.
Τους ραντίζουμε με ελάχιστο ανθόνερο και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
Τότε τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν.
Αν δεν μας αρέσει η ζάχαρη μπορούμε να απολαύσουμε τους κουραμπιέδες σαν μπισκότα βουτυράτα με αμύγδαλο….