Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Του διχασμού το καλντερίμι…

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι αι την κάνει)

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Του διχασμού το καλντερίμι…

Του λιμανιού το καλντερίμι όσοι δε ζήσαν λέει το τραγούδι του Ξαρχάκου με την Πόλυ Πάνου στα Κόκκινα Φανάρια, μου έδωσε την αφορμή για τον τίτλο αυτού του άρθρου.

«…δεν ξέρουν τι ‘ναι πόνος και καημός» συνεχίζει το τραγούδι.

Κι εμείς διχασμένοι συνεχίζουμε να ζούμε στην ανησυχία με τον κόβιντ, και οι συγγενείς των νεκρών να κλαίνε τα πρόσωπα που έχασαν, και οι συγγενείς των διασωληνωμένων να αγωνιούν για την τύχη των ανθρώπων τους.

Ο Άρης Σερβετάλης παράτησε μια παράσταση, που λένε ότι έσκιζε, και μας έβαλε να διχαστούμε με μια ακόμη θεατράλε, αυτή τη φορά, αφορμή για το θέμα των εμβολιασμών.

Γενικώς το ‘χουμε εύκολο να χωριστούμε. Πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζουμε.

Η ουσία είναι μία και η επιστήμη λέει εμβόλιο για ασφάλεια. Όλα τ’ άλλα είναι άρες μάρες κουκουνάρες και άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Αν ο κάθε καλλιτέχνης έχει ευαισθησίες που άπτονται επιστημονικών θεμάτων, τη γαργάρα του και στην παρέα του.

Δικαίωμα του κυρίου Σερβετάλη να μη θέλει να «ντανιαστεί» ο κόσμος σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ας το κρατήσει για τον εαυτό του.

Στην κρίσιμη ώρα που με όποιον μιλήσεις φοβάται για το επερχόμενο λοκντάουν, την ώρα που οι νεκροί κάθε μέρα έχουν φτάσει τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης (17.861 άνθρωποι) στην Ελλάδα και 5.200.000 παγκοσμίως τη λύση τη δίνει η επιστήμη. Δεν τη δίνει ο Πετράκος, ο Σερβετάλης, και ο κάθε πικραμένος καλλιτέχνης (μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς – εντελώς αδιάφορο) που το κάνει εν γνώσει του ότι θα επηρεάσει κόσμο!

Μετά την αποχώρηση του Σερβετάλη από την παράσταση, άκουσα από πολύ κόσμο «μην τον τσουβαλιάσουμε με τον Πετράκο». Ναι σωστά. Ο  Πετράκος κάνει πολιτική, ο Σερβετάλης τι έκανε; Δημόσια ψυχανάλυση; Η ουσία είναι ίδια. Αμφότεροι δίχασαν τον κόσμο.

Αμφότεροι έκαναν ένα επιστημονικό θέμα «λαϊκή απογευματινή» και έδωσαν τροφή για συζητήσεις από το φάσμα του κουτσομπολιού έως τη βαριά κουλτούρα.

Ζούμε μια δύσκολη συνθήκη, με ένα σύστημα υγείας που είναι έτοιμο να σκάσει, αφού κανείς δεν το φρόντισε, και μόνη λύση για να έχουμε ηπιότερα συμπτώματα, αν κολλήσουμε,  τον εμβολιασμό. Αυτό να το σκέφτονται ευαίσθητοι και αναίσθητοι. Και να σκέφτονται και τους ανθρώπους που κλαίνε τους 17.861 (μέχρι Κυριακή βράδυ αυτός ο αριθμός) που έφυγαν και τους διασωληνωμένους στις εντατικές.

Ελπίζω να μη σας δίχασα! Για μένα η επιστήμη είναι μονόδρομος. Καλή εβδομάδα

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΚατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες
Επόμενο άρθροΤι προβλέπει η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή