Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: #metoo – Άρχισε η δίκη ορόσημο

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι αι την κάνει)

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

#metoo – Άρχισε η δίκη ορόσημο

Ένας προπονητής βίαζε μια 11χρονη, λέγοντας ότι θέλει να την παντρευτεί, υποστηρίζει ότι η μάνα ήταν με το μέρος του και ότι η, τότε, μικρή ήθελε να κάνει έρωτα μαζί του σαν τρελή και προσπαθούσε να την τιθασεύεσει.

Η πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo  ακριβώς γι’ αυτήν την υπόθεση άρχισε χθες, στην Αθήνα. Την οικογένεια της 22χρονης, σήμερα, γυναίκας συνόδευσε στο δικαστήριο η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. Έφτασαν στο δικαστήριο πιασμένοι όλοι χέρι-χέρι.

Αυτό είναι που χρειάζονται τα θύματα: ένα χέρι να κρατάει το δικό τους σφιχτά και να τα στηρίζει.

Ζήτησαν η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ώστε η 22χρονη να μπορέσει να πει ό,τι της ζητηθεί από το δικαστήριο χωρίς τον φόβο της «κλειδαρότρυπας».

Η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή και αδέκαστη, όμως οι δικανικές διαδικασίες μπορεί να εξαντλήσουν ένα θύμα βιασμού. Μπορούν να το φέρουν στα όρια του. Κι αυτό είναι πέρα από τα πρόσωπα που απαρτίζουν μια δίκη – τους δικαστές και τους νομικούς παραστάτες.

Είναι ορόσημο η δίκη αυτή γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα θύμα τολμάει να φέρει εις πέρας μια πολύ επίπονη ψυχολογικά νομική διαδικασία.

Τα θύματα βιασμού, ξυλοδαρμού, γενικά βίας είναι έρμαια στον κυνισμό της συλλογικής συνείδησης που δυστυχώς πολλές φορές τα αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει θύτες.

Η πίεση που δέχεται ένα θύμα από τη στιγμή που θα καταγγείλει και θα δημοσιοποιήσει ό,τι υπέστη είναι τεράστια και ο πολιτισμός μας θα πρέπει να δείξει πόσο σπουδαίος είναι αν καταφέρει να ελαφρύνει αυτό που υφίσταται, μετά την τέλεση της εναντίον του πράξης.

Σκέψου να πρέπει να περιγράψεις πολλές φορές, σε πολλά άγνωστα σου πρόσωπα, σε ένα κατά βάση απρόσωπο περιβάλλον ό,τι πιο σκληρό σου έχει συμβεί.

Μπορείς να το σκεφτείς, να το συνειδητοποιήσεις;

Σκέψου τι πίεση νιώθει το θύμα που στέκεται απέναντι σε έναν δικηγόρο που εξ’ όρισμού πρέπει να υπερασπιστεί τον θύτη.

Γι’ αυτό είναι ορόσημο η δίκη, γι’ αυτό χρειάζονται στήριξη τα θύματα, γι’ αυτό πρέπει οι νομικές, αστυνομικές και δικανικές διαδικασίες να γίνουν ανθρώπινες.

Γιάννης Καφάτος
Προηγούμενο άρθροΆδ. Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Επόμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Με σχέδιο η κυβέρνηση επενδύει στις ίσες ευκαιρίες για όλους