Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Άλλο ρεπορτάζ άλλο σενάριο για το Netflix – Εκτέλεση και της δημοσιογραφίας

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι αι την κάνει!).

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Άλλο ρεπορτάζ άλλο σενάριο για το Netflix – Εκτέλεση και της δημοσιογραφίας

 Η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά για μια ακόμη φορά έδειξε πώς εκτός από την άτυχη γυναίκα είχαμε ακόμη ένα θύμα: το ρεπορτάζ. Θύμα και η δημοσιογραφία.

Η δημοσιογραφία δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν ασκείται αλλά πολλές φορές κακοποιείται.
Και φυσικά η κακοποίηση γίνεται από αυτούς που θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού αφού υποτίθεται ότι είναι η δουλειά που αγαπούν. Φυσικό κι επόμενο αποτέλεσμα η απαξίωση από το κοινό, αυτό που υποτίθεται ότι υπηρετεί η δημοσιογραφία.

Πέρασα από κάποια κανάλια και κάποιες ιστοσελίδες και ενώ γενικά λέω να μην ασχολούμαι με την κατάντια του επαγγέλματος που λατρεύω, ειλικρινά βγήκα από τα ρούχα μου.

Δύο πτυχές λοιπόν αυτού που κακώς λένε ρεπορτάζ και περισσότερο θα του ταίριαζε να το λένε σενάριο, ήταν αυτές που μου έκαψαν τον εγκέφαλο.

Άκουσα, και διάβασα λοιπόν για την ομορφιά, το ήθος, τις σχολικές επιδόσεις, την κοινωνικότητα, τον τρελό έρωτα κλπ του θύματος.

Δηλαδή ρε παιδιά με συγχωρείτε τι ακριβώς θέλετε να περάσετε στην κοινή γνώμη που «ενημερώνετε»;

Αν το θύμα ήταν ένας άνθρωπος δύστροπος, μονόχνοτος , δύσφμορφος το έγκλημα θα ήταν λιγότερο ειδεχθές;

Είναι φοβερό πώς αναπαράγονται και θεωρούνται πλέον μια χαρά κανονικά όλα αυτά τα στερεότυπα.

Είναι δυνατόν μια τόσο άγρια δολοφονία μιας μάνας δίπλα στο μωρό  και τον άντρα της να χρειάζεται σεξιστικά φτιασίδια για να κάνει τι; Να μας τρομάξει περισσότερο, να μας κάνει να λυπηθούμε ακόμη περισσότερο; Είναι δυνατόν;

Η πράξη των δραστών είναι αποτρόπαια, αδίστακτη, φριχτή τελεία!!! Δεν είναι όλα αυτά επειδή το θύμα ήταν όμορφη.

Κι αφού πέρασα αυτό το πολιτισμικό σοκ και τα νεύρα μου έπαιξαν, μαζί με τη συναισθηματική φόρτιση ήρθε και η «ανάλυση» να αποτελειώσει ό,τι ξέρουμε από δημοσιογραφική έρευνα και ρεπορτάζ.

Οι «ρεπόρτερ» – βαποράκια  αντί να μας πουν πληροφορίες άρχισαν να παρουσιάζουν ένα σενάριο και μάλιστα μελλοντολογικό.

Άκουσα: Όταν θα πιάσουν τους δράστες θα αποκαλυφθεί ότι είναι αδίστακτοί / όταν θα συλληφθούν οι στυγεροί δολοφόνοι θα τους αναγνωρίσει ο σύζυγος του θύματος …

Λες κι αντί για ρεπόρτερ μιλούσε σεναριογράφος στην ομάδα ανάπτυξης περιεχομένου στο Netflix

Καημένη δημοσιογραφία, σε κάθε σοβαρή είδηση αποδεικνύεται ότι αργοπεθαίνεις ή «εκτελείσαι» από κάποιους λειτουργούς σου!

 

Γιάννης Καφάτος

Προηγούμενο άρθροΤο Ισραήλ κλιμακώνει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζει ταραχές στο εσωτερικό του
Επόμενο άρθροΟ παραλογισμός αγοράζεται με …coin – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης