Ο αυθεντικός Αι Βασίλης της Καππαδοκίας είναι ντυμένος με βυζαντινά άμφια, κεντημένα με σταυρούς στο χρώμα του ουρανού, σε φόντο λευκό του χιονιού.
Αποπνέει σεβασμό και λάμψη που προέρχεται από την αγιοσύνη του, το πνεύμα και τα συναισθήματα που σκορπά… Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Αι Βασίλης στο καππαδοκικό χωριό «Ακόντισμα» του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στην Ν.Καρβάλη Καβάλας, διηγείται την αληθινή ιστορία της βασιλόπιτας, σαν παραμύθι… «Μια φορά και έναν καιρό…όταν ο Αι Βασίλης ήταν επίσκοπος Καισαρείας, ο διοικητής της περιοχής έστειλε φοροεισπράκτορες να εισπράξουν δυσβάσταχτους φόρους.
Οι καππαδόκες απελπισμένοι, προσέτρεξαν στον Αι Βασίλη. Εκείνος ζήτησε να του φέρουν ότι χρυσά τους είχαν απομείνει. Από θαύμα, κατόρθωσε να γαληνέψει την ψυχή του διοικητή και να λυπηθεί τους καππαδόκες χαρίζοντάς τους φόρους. Ο Αι Βασίλης, για να μην αδικήσει κάποιον, ζήτησε να του φτιάξουν γλυκές ολοστρόγγυλες πίτες όσες και οι οικογένειες που προσέφεραν τις οικονομίες τους και έβαλε χρυσό σε καθεμιά από αυτές. Μετά την λειτουργία μοίρασε τις πίτες στους πιστούς για να γλυκαθούν. ΄Εκπληκτοι γυρίζοντας στο σπίτι τους έκοψαν την πίτα σε κομμάτια όπως τους ζήτησε ο Αι Βασίλης και βρήκαν τα «χρυσά» τους. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα με την δική του σφραγίδα….
ΖΑΧΑΡΟΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
Το πρωινό της Πρωτοχρονιάς εθιμικά όλοι περίμεναν τις ζαχαροτηγανίτες για να είναι γλυκιά η μέρα και η χρονιά που έρχεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα γλυκά των τότε χρόνων ήταν φτιαγμένα από αλευρι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά. Πιο υγιεινά από τα σημερινά και ευκολόφτιαχτα…
Κάποιες φορές οι τηγανίτες εμπλουτίζονταν με ανθόμελο, σουσάμι ή ξηρούς καρπούς άλλες πάλι γίνονταν γεμιστές με μαρμελάδες φρουτένιες.
Ήταν και εθιμικό γλυκό του γάμου που «γλύκαινε» το άγχος του γαμπρού και των συγγενών την ώρα της ανάγνωσης και της αποδοχής του «προικοσύμφωνου» …
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΑ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλευρι για όλες τις χρήσεις
2 φρέσκα αβγά
½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική η καστανή
Κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ Η ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ
Ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική
Ανθόμελο
Σουσάμι
Κανέλα
Ξηρούς καρπούς
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικα μαζί εκτός από την ζαχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μιγμα και να γίνει σαν χυλός.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλαμποκέλαιο και ρίχνουμεμια κουταλιά από τον χυλό.
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά γυρίζοντας με τρυπητή κουτάλα και από τις δύο πλευρές.
Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα βγάζουμε τις τηγανίτες και τις αφήνουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικο χαρτί.
Αλλάζουμε πιατέλα και πασπαλίζουμε τις τηγανίτες με ότι αγαπάμε….