Ένα φαγητό από τα πιο αγαπημένα μου, το ίδιο πιστεύω και για πολλούς από σας. Ντολμαδάκια ή σαρμαδάκια -πείτε τα όπως θέλετε- είναι και η ουσία είναι μία. Όταν ξεκινάς να τρως, χάνεις το μέτρημα! Νόστιμη, υγιεινή και χορταστική τροφή με παράδοση χρόνων από μάνα σε κόρη.
Εγώ θα σας προτείνω την εναλλακτική λύση, πιο εύκολη και νομίζω πιο νόστιμη. Και νηστίσιμη ενόψει της Σαρακοστής.
Η συνταγή με αγάπη για όλες και όλους σας φίλοι μου.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί στο φούρνο
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Για τα ντολμαδάκια θα χρειαστούμε:
Υλικά (για 80 αμπελόφυλλα):
80 αμπελόφυλλα (400 γρ. περίπου)
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα ή Γλασσέ
Λίγο άνηθο
2 ξερά κρεμμύδια
Λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια
Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κύβο νοστιμιάς
1 λεμόνι το ξύσμα μαζί με τον χυμό του
Νερό ζεστό
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το ρυζάκι μας να γυαλίσει και να θωρακιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με λίγο ζεστό νεράκι και μισοψήνουμε το ρύζι μας για 10 λεπτά περίπου.
Τυλίγουμε και βάζουμε τα σαρμαδάκια σε ένα ταψί με όμορφη σειρά και προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό νερό να τα σκεπάζει και στη συνέχεια βλέπουμε αν χρειαστεί επιπλέον νερό.
Βγαίνουν περίπου 80 ντολμαδάκια.
Τα ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα, για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για ένα μισάωρο και τα τελευταία 10 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και λίγη σάλτσα νηστίσιμης κρέμας.
Πραγματικά σκέτη απόλαυση, σκέτη μαγεία, έγιναν πεντανόστιμα.
Υλικά για τη νηστίσιμη κρέμα:
250 ml ζωμό από τα σαρμαδάκια (αλλιώς απλό νερό)
2 κ.σ. κορν φλάουρ
30 γρ. βούτυρο
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 χυμό λεμόνι τον χυμό του και το ξύσμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το κορν φλάουρ και προσθέτουμε το ζωμό από τα σαρμαδάκια μας. Βάζουμε και τα μπαχαρικά μας και μόλις αρχίσει να πήζει η σάλτσα μας, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε περιχύνουμε πάνω στα σαρμαδάκια μας και απολαμβάνουμε.
Καλή σας επιτυχία!