Ντολμαδάκια γιαλαντζί με πλιγούρι – Ονείρου γεύσεις…

Τα ντολμαδάκια είναι βαθιά χαραγμένα στη γαστρονομική κουλτούρα του λαού μας. Γεύση ονειρική, νοσταλγική, γεύση που γεννά συναισθήματα και ξυπνούν αναμνήσεις.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το πλιγούρι χαρίζει μια εξωτική πινελιά και έτσι συνήθιζαν να τα φτιάχνουν κυρίως οι πόντιοι και οι ανατολίτες γενικότερα.

Όταν τα αμπελόφυλλα είναι στην εποχή τους είναι τα ντολμαδάκια πιο αρωματικά ειδικά όταν προέρχονται από συγκεκριμένες ποικιλίες αμπελιών. Τον υπόλοιπο χρόνο θα τα βρείτε σε κονσέρβες ή σε γυάλες σε άλμη. Πρέπει να τα ξεπλύνουμε αρκετά να φύγει αυτή η χαρακτηριστική αλμύρα.

Η σιγανή φωτιά είναι σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας τους.

Το γιαούρτι δένει αρμονικά όπως επίσης και ένα ντιπ σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο.

Η φίλη μου Ελένη Αναστασοπούλου φτιάχνει απίθανα ντολμαδάκια και μοιράζομαι την συνταγή μαζί σας.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με πλιγούρι

Από την Ελένη Αναστασοπούλου, δεινή μαγείρισσα, Κοζάνη

Υλικά

400 – 450 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο, ζεματισμένα και στραγγισμένα

250 γρ. πλιγούρι χοντρό, πλυμένο και καλά στραγγισμένο

3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια καρέ

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένος

1 ματσάκι  μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 100 ml νερό

300 ml ελαιόλαδο

2 ντοματάκια αποφλοιωμένα, πολτοποιημένα

Λεμονοχυμός από 1 ζουμερό λεμόνι

Λίγο Τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 ml ζωμός λαχανικών

Τρόπος Παρασκευής

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 100 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα για 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε το πλιγούρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε τότε τον ντοματοπελτέ με το νερό, την πολτοποιημένη ντομάτα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, λίγο από το λεμόνι, το τζίντζερ, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να κρυώσει η γέμιση.

Ξεδιαλέγουμε τα αμπελόφυλλα και τα απλώνουμε γύρω από την κατσαρόλα για μεγαλύτερη ευκολία στο τύλιγμα.

 Στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε ένα ένα το αμπελόφυλλο και βάζουμε στο κέντρο 2 κ.γ. από τη γέμιση ανάλογα πάντα με το μέγεθος του φύλλου και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.

Διπλώνουμε την κορυφή και τις δύο άκρες του φύλλου σε φάκελο και τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε με διπλή σειρά αμπελόφυλλα και τους μίσχους από τα αρωματικά μας και βάζουμε τα ντολμαδάκια στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο και μετά τα βάζουμε σε στρώσεις και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 500ml ζωμό λαχανικών.

Ρίχνουμε πιπέρι και τα σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα για να διατηρήσουν ζωηρό το πράσινο χρώμα τους.

Σκεπάζουμε με ένα πιάτο τα ντολμαδάκια και για να ελέγξουμε τα υγρά πιέζουμε το πιάτο και τα υγρά θα πρέπει να μισοκαλύπτουν το πιάτο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το ζουμί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το καπάκι για 40-45 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν σκεπασμένα στην κατσαρόλα και τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με γιαούρτι ή σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο.